Kitálal az Ibiza-videó rendezője, elmondja, mennyire könnyen csalták lépre Strachét

Szerző: Techet Péter
2021.01.27. 17:24

A 2019 májusában került elő az a videó, amin Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár hatalmi céljairól beszél. Ez azóta a teljes bukásához vezetett. Most egy interjúban az ibiziai csapda egyik szervezője elmondja, hogy zajlott le 2017 nyarán Strache elcsábítása az ibiziai villába. Kalandos részletek!

Kitálal az Ibiza-videó rendezője, elmondja, mennyire könnyen csalták lépre Strachét

Mint ismert: 2019 májusában került ki egy felvétel az akkori osztrák szélsőjobboldali alkancellárról, Heinz-Christian Strachéről, ahol a politikust egy ibiziai villában lehetett látni, amint egy általa orosz oligarchának hitt, amúgy felbérelt bécsi bosnyák egyetemista lánynak magyarázza, hogy az oligarcha pénzén meg akarná venni a legnagyobb példányszámú osztrák napilapot –

„magyarországi viszonyokról“ ábrándozott a videóban –, és akkor megnyerheti a parlamenti választásokat a Szabadságpártjával (FPÖ).

Noha a videó 2019-ben került ki – és végül Strache teljes politikai és személyes bukásához vezetett –, a felvétel a 2017-es parlamenti választások előtti nyáron készült egy ibiziai villában, ahol Strache és a kamuoligarcha mellett még Johannes Gudenus, az FPÖ akkori bécsi elnöke és annak boszniai szerb felesége volt jelen. (Ha érdekel az egész történet és annak utóhatása, az Azonnali ebben a cikkben állította össze a történet kronológiáját.)

A bécsi balliberális napilapnak az egész jelenet „megrendezője“ adott most nagyinterjút

– egy bizonyos Julian H. „biztonsági tanácsadóról“ van szó, aki jelenleg Berlinben ül letartóztatásban.

Csak Gudenus boszniai szerb felesége gyanakodott

Julian H. elmondja, hogy egy bécsi ügyvéden – akinek akkoriban dolgozott – keresztül ismerte meg 2015-ben Strache egyik akkori személyes testőrét. Mint tudni lehet azóta: Strache és az egyik testőre között voltak konfliktusok, amiért az titokban elkezdett terhelő dokumentumokat gyűjteni az akkori pártelnökről.

Többek között, már az ibiziai videó robbanása után, ezekből értesülhettünk arról is, hogy Strache az FPÖ-től havi rendszerességgel (a fizetése mellett) 10 ezer eurót kapott – elvileg munkájával összefüggésben álló költésekre –, amit teljes egészében személyes kiadásaira fordított: sámánhoz járt, aki azt javasolta neki, hogy hordja magánál mindig a vizeletét egy üvegcsében, viagrát, ruhákat vett, a fodrászát és a klosterneuburgi villájának bérleti díját rendezte ebből. (Strache felesége is kapott a párttól szintén 10 ezer eurót, amit ő is magánkiadásaira költött el.)

Julian H. ezen testőrtől tehát már 2015-ben kapott Strachére nézve terhelő dokumentumokat, amelyek hitelességéről meg tudott győződni.

2016-ban „néhány ital mellett“ született meg benne a gondolat, hogy valahogyan lépre kéne csalni a politikust:

őt főleg Strache állítólagos drogfogyasztása érdekelte volna. Strache a mai napig tagadja – anyja életére is esküdözve –, hogy bármikor fogyasztott drogot, még Ibizán sem, bár az akkori viselkedését meg azzal magyarázza, hogy valamit belekeverhettek az italába. (Külön viccfaktor, hogy Strache jelenlegi felesége szerepelt egykoron az osztrák popénekes, Falco „Anya, az ember a kokóval itt van“ c. számának klipjében.)

Julian H. először elég amatőr módon próbált meg Strache közelébe kerülni, de nem járt eredménnyel.

Ekkor vágta a fejéhez a fent említett bécsi ügyvéd, hogy az ügy nem halad semennyire sem – majd jelezte, hogy kész nagyobb összeggel segíteni a terveket,

ha végre tudnak akkor szerezni valami terhelőt az FPÖ-vezérről. Ekkor jött az ötlet is, hogy először nem Strachét kéne megkörnyékezni, hanem az egyik emberét. Erre lett Gudenus kiválasztva. Gudenus, aki akkor az FPÖ bécsi elnöke volt, neves náci kollaboráns arisztokrata családból származik, apja után jelentős ingatlan- és földtulajdont örökölt – azaz adódott, hogy Gudenushoz egy ingatlanos révén fognak közeledni.

Gudenus-szal először 2017 tavaszán találkozott, amikor – hogy komoly szándékukat bizonyítsák – már egy orosz kamuoligarchával érkezett, aki

egy jelentős összeget ki is tett az asztalra, ami imponált az FPÖ-s politikusnak.

Julian H. azonban elmondta, hogy akkoriban még annyira amatőrök voltak, hogy bár fel akarták venni a jelenetet, de elszúrták: Julian H. elfelejtette a kamerába beletenni az SD-kártyát, azaz semmit nem vett végül fel. A fedősztori amúgy az volt, hogy az orosz kamuoligarcha az Európai Unióban szeretné a vagyonát tisztára mosni, és ezért szívesen venni ingatlant Gudenustól, aki belement az üzletbe. De végül nem jött össze a kamuszerződés sem, mert Gudenus feleségének valami bűzlött mégis az egész körül.

A boszniai szerb Tajana Gudenus volt az egyetlen Julian H. szerint, aki végig gyanakvó maradt,

ezért tartottak attól is, ha a nő az ibiziai nyaralásra is velük jön. Julian H. megpróbálta előzetesen lenyomozni, hogy Tajana Gudenus esetleg valamelyik balkáni állam titkosszolgálatával áll-e kapcsolatban.

Amikor később ismét találkozott a Gudenus-házaspárral,

a politikus már maga vetette fel: a tisztára mosandó pénzből az oligarcha megvehetné a legnagyobb osztrák bulvárnapilapot, a Kronét az FPÖ-nek.

Amikor Julian H. erre is igent mondott, felgyorsultak az események, és elhatározták: nyáron elutaznak Ibizára megtárgyalni a részleteket. Julian H. is megjegyzi:

„biztonságtechnikai szempontból hihetetlen volt, hogy ilyen könnyen lehet találkozót szervezni olyan valakivel, aki nemsokára a kormányban lesz“.

Gudenus még arra sem ügyelt, hogy legalább valami személyazonosító dokumentumot kérjen azoktól, akikkel tárgyal, elég volt neki, hogy kapott egy külön telefont, amin Julian H-ékkal tudott beszélni. Igazolásként pedig elfogadta a névjegykártyákat.

Mivel tényleg dühös volt Strachére, jól hozta a bunkó oligarcha szerepét

Julian H. elmondja azt is, hogy a kamuoligarchát se készítették fel nagyon: összesen egyórás „tréninget“ kapott az ibiziai találkozó előtt. Azt mondja: a lány „Bécsben visszafogott volt, Ibizán viszont tündökölt“. Ennek szerinte az volt az oka, hogy a lány nem akart elmenni Ibizára, azaz

eleve rossz hangulatban érkezett, de emiatt tényleg dühből annyire lekezelő volt Strachével és Gudenusszal, hogy nagyon hitelesen hozta az orosz oligarcha szerepét.

Ibiza után Julian H. elvárta, hogy Strachéék valami kóddal üzenjék meg: továbbra is meg akarják venni a Kronent. Végül egy FPÖ-sajtóközlemény végén rejtették el virágnyelven, amit Julian H-ék rögtön értettek: „Aki fizet, beszerez“ – ennek a mondatnak kellett szerepelni a sajtóközlemény végén. És ott is volt.

Senkinek nem kell a videó először

Ibiza után terveztek még egy találkozót Strachéékkel, de a bécsi ügyvéd azt már nem akarta finanszírozni, így ez végül elmaradt. Ekkor indult be a házalás az ibiziai videóval. Julian H. azt először Hans Peter Haselsteiner, Strabag-vezérnek, a liberális Neos-párt egyik főszponzorának ajánlja fel, de az elutasítja. Ekkor már nagyban benne vagyunk a 2017-es parlamenti választási kampányban. Mivel ekkor derült ki, hogy a szociáldemokraták izraeli kampánytanácsadója hamis hírek terjesztésével próbálta meg a néppárti kihívót, Sebastian Kurzot lejáratni, a videóra is már nagyon sokan szkeptikusan reagáltak, akiknek Julian H. azt értékesíteni próbálta.

Amúgy Gudenus már valamit sejthetett, mert még az ibiziai találkozó előtt azt mondta Julian H-nak:

Sebastian Kurz környezetéből értesítették volna, hogy egy videófelvétellel akarnák lépre csalni az FPÖ-t,

de azt nem sejtette, hogy Ibizán lesz minden felvéve.

Miután 2017-ben az FPÖ kormányra került a Néppárttal (ÖVP), és megkapta a honvédelmet, a belügyet és a nemzetbiztonságot, Julian H. elkezdett aggódni, hogy esetleg kiderül az egész történet, és a nyomára bukannak – már csak azért is félt, mert, amint nyilatkozta: „a történetet nem tisztán zártam le“. Hogy mire utal, azt nem árulja el. Ezért aztán inkább német újságírókat keresett meg a videóval, több kapcsolaton keresztül jutott el aztán a müncheni balliberális Süddeutsche Zeitunghoz. Azt mondja: a videót nem pénzért – hanem inkább magát védve – adta át. Pénzt azok ígértek volna, akik az ügyet a szociáldemokratákra akarták volna kenni: Julian H. azt állítja

két-három millió eurót ajánlottak neki, ha az egész ügy megtervezését a baloldalra fogja.

Végrendelet a köztársasági elnöknek

A videó közzététele előtti hétben Julian H. megkereste emailben a zöld államfő, Alexander Van der Bellen hivatalát. A hivatal elismeri: kaptak emailt, de nem tudnak arról, hogy sor került volna találkozóra. Julian H. viszont ezt állítja. Elmondása szerint

azt közölte volna az államfő munkatársával, akinek részleteket mutatott volna meg a videóból, hogy a célja nem egy állampuccs előkészítése.

Az államfőnek – azt állítja – elküldte volna a végrendeletét is. Azaz magát is le akarta biztosítani, mert szerinte addigra már az FPÖ-s vezetésű belügyminisztérium fenyegette volna.

A videó kikerülése utáni történtek őt is meglepték, mert nem számított arra, hogy Strache belebukik az egészbe, azt hitte, hogy Kurz jobban fog ragaszkodni Strachéhez, elvégre „vele tud masszív jobboldali politikát folytatni“. De amikor kijött a videó, és már aznap ezrek gyűltek össze a bécsi Heldenplatzon Strache lemondását követelve,

„könnyek szöktek a szemembe“

– amint Julian H. mondja.

Kinek ártott, használt a videó?

Julian H. jelenleg kábítószercsempészet és kényszerítés vádja miatt van letartóztatva – szerinte ez viszont már a bosszú, a vádakat szerinte 2019-ben „konstruálták meg“ ellene. Ekkor már Berlinben élt, és nem tapasztalt semmit abból, hogy köröznék.

Visszanézve az a problémája, hogy az osztrák médiában

sikerült kialakítani egy olyan narratívát az egész ibiziai videóról, hogy noha maga a hatása jó, de a tett mégis rossz lett volna

– mármint a titkos videófelvétel. Szerinte az ÖVP-nek most az a célja, hogy a videó készítőit bűnözőknek állítsa be, és így terelje el a figyelmet olyan ügyekről – a kaszinókról vagy a Kurz kancelláriáján 2019-ben mai napig ismeretlen okból megsemmisített merevlemezekről (amelyek tartalma sem ismert) –, amelyek már nem csak Strachénak, de Kurznak is árthatnának.

Tavaly májusban Heinz-Christian Strache exkluzív interjút adott az Azonnalinak, ahol ő is azt állította: az ibizai videó Kurz érdekében állhatott, mert „korlátlanul tudta továbbépíteni a saját hatalmát“.

NYITÓKÉP: Strache az ibiziai villában / Azonnali-grafika, Youtube

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek