Egy orosz diáknak megtiltották, Bencsik János megtartja Magyarország első egyszemélyes tüntetését

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.27. 16:06

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet, egyedül – azért, mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a rendőrség ezt megtiltotta. Az Azonnali a rendhagyó demonstrációról az esemény előtt kérdezte Bencsiket.

Egy orosz diáknak megtiltották, Bencsik János megtartja Magyarország első egyszemélyes tüntetését

Kaptunk egy elég rejtélyes közleményt arról, hogy egyszemélyes tüntetést tart 16 órától a budapesti orosz nagykövetség előtt. Miért, és egyáltalán mi ez?

Volt egy történet arról, hogy egy Magyarországon élő orosz diák szeretett volna egymaga tiltakozni Alekszej Navalnij oroszországi letartóztatása miatt. A magyar rendőrség pedig ezt a járványhelyzetre hivatkozva nem engedélyezte.

Az, hogy egyfős tüntetéseket sem lehet tartani, már önmagában abszurd és értelmezhetetlen.

Nyilván nem jelentene ez járványügyileg veszélyt senkinek, itt inkább szerintem arról van szó, hogy a kormány megint a vélt vagy valós elvárásoknak akar megfelelni a baráti orosz-magyar kapcsolatok ápolása érdekében. Úgyhogy ennek apropóján, a helyzet abszurditására felhívva a figyelmet fogok kiállni a nagykövetség elé, és tartani egy egyszemélyes demonstrációt, jelezve azt is: ha ez bármiféle jogi következménnyel járna, kész vagyok lemondani a képviselői mentelmi jogomról.

Nem tart attól, hogy egyszem független országgyűlési képviselőként az akció apropóját előre nem megadva tényleg egyedül fog maradni, és az égvilágon senki nem fog megjelenni a sajtóból?

Lehet, hogy ez lesz. De fontosabbnak tartom ezzel a médiahackkel ráirányítani arra a figyelmet, hogy a hatalom a koronavírus-járvány kezelésére való hivatkozással folyamatosan visszaél a hatalmával. Ezt látjuk az önkormányzatok kivéreztetésekor, abban, ahogyan a Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető körök vásárolják fel a bajba került hoteleket, éttermeket. És

a kijárási korlátozás is jó lehetőséget teremt arra a kormánynak, hogy az emberek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát korlátozzák.

Ezzel a kiállással arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez így nincsen rendben.

Hogyan fog kinézni ez az egyszemélyes tüntetés? Tart saját magának egy beszédet, és a végén megtapsolja magát?

Egy Facebook-élőben fogok bejelentkezni, és elmondani egy kicsit bővebben, hogy miért vagyok itt.

Mostantól nemrég alapított pártja, a Polgári Válasz rendszeresen fog egyszemélyes tüntetéseket tartani?

Ez egyetlen alkalom szülte, spontán reakció a részemről.

Remél ettől konkrét változást, vagy csupán a figyelemfelhívás a célja?

Remélem, hogy ez az akció is hozzá tud járulni ahhoz, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a koronavírus miatti korlátozások jogi kiskapuit kijátszva milyen észszerűtlen döntések tudnak születni.

+++

Az egyszemélyes tüntetést itt lehet követni/visszanézni:

NYITÓKÉP: Bencsik János / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek