+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2021. január 27. szerda, 11:50
Nem akarunk kötelező oltást, nem csökken a vakcinát elutasítók száma egy új, fiatalokra és középkorúakra nézve reprezentatív közvélemény-kutatás szerint. A megkérdezettek kétharmadának van fenntartása a vakcinával, de az oltáshoz kötött privilégiumokat és az ingyenpénzt is mereven elutasítják.

Nem csökken az oltást elutasítók száma tavaly november óta, az oltási kedv növekedését elsősorban a bizonytalanok számának csökkenése okozza – állítja egy új, az Opinio piackutató alkalmazás segítségével készült kutatás. A vakcina elutasításának oka sokféle: van, aki nem bízik az oltások biztonságosságában, akad, aki információhiányra hivatkozik, de vírustagadók is akadnak.

 

Az adatfelvétel január 16 és 18 között, 1475 fős mintán készült, az eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint: tehát az idősekre és az okostelefonokkal nem rendelkezőkre nem vonatkoztathatók az eredmények.

 

Lássuk, hogy állunk az oltással!

 

Oltási hajlandóság

 

Az Opinio szerint a megkérdezettek negyede oltatná be magát biztosan, de ennél továbbra is sokkal többen vannak a vakcinát elutasítók, ők a megkérdezettek több mint egyharmadát teszik ki. Az adatokból világosan látszik, hogy minél idősebb valaki – tehát minél inkább ki van téve a koronavírus jelentette veszélynek –, annál inkább lenne hajlandó biztosan beoltatni magát.

 

Az arány az 50-59-es korosztályban fordul meg, közöttük már többen oltatnának, mint ahányan elutasítják a vakcinát.

 

Nem újdonság, de ezek az adatok is megerősítik: a diplomások, a férfiak és a fővárosiak körében jóval nagyobb az oltási hajlandóság, mint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a nők, és a vidéken élők körében.

 

 

Miért nem akarnak oltatni az elutasítók?

 

Információhiány, a vakcina biztonságossága felőli kételyek és az ismeretek hiánya miatt – de akadnak köztük vírustagadók is. Az elutasítóknak viszont csak negyede választotta azt a vakcinával kapcsolatos bizalmatlanság okaként, hogy „Nem hiszek az egész koronavírusban". Feltűnő, hogy

 

az elutasítók között csak igen kevesen, tíz százaléknyian vannak a – nem csak a koronavírus elleni – oltásokkal általánosságban szkeptikusak.

 

 

Oltásútlevél és kötelező oltás sem kell

 

Nemrég Fekete-Győr András javaslatot arra, hogy az állam százezer forinttal jutalmazza a koronavírus elleni oltást beadatókat. Ami érdekes, hogy ezt a válaszadók többsége elutasítja, negyven százalékuk inkább nem ért eggyet azzal, hogy ez hatékony módja az oltási hajlandóság növelésének. A kötelező oltást a válaszadók több mint háromnegyede,

 

az oltásútlevelek és az oltáshoz kötött privilégiumok rendszerét a válaszadók több mint fele utasítja el,

 

és csak kevesebb mint negyede értene egyet vele.

 

 

De vajon miért gondolkodhatnak így a magyarok?

 

Az Azonnalin mi is több anyagunkban foglalkoztunk már a kötelező oltás kérdésének és az oltásútlevelek kérdésével, ahogy a vakcina elutasítottságával is. Még decemberben az Azonnali számára készített egy (életkorra is reprezentatív) közvélemény-kutatást az IDEA Intézet, amiből kiderült, hogy a magyarok szerint a járványkezelésben leginkább a tudósokra, másodsorban pedig a közgazdászokra érdemes hallgatni. Az IDEA akkor 36 százalékos oltási hajlandóságot és 48 százalékos elutasítottságot mért, de az is kiderült, hogy leginkább a Fidesz és a Momentum szavazói oltatnák be magukat.

 

 Oltásvitánkban többféle vélemény és érv megjelent az ügyben, csak az utóbbi időszakban

 

+ egy mikrobiológus megírta, miért nem csak természettudományos kérdés a járványkezelés;

 

+ Molnár Csilla állatorvos azt fejtette ki, miért hamis dilemma, hogy csak az oltás és a lockdown közül választhatunk;

 

az LMP társelnöke az oltáspénz ellen érvelt, amit korábban Fekete-Győr András szintén lapunk hasábjain védett meg;

 

+ Vértes Sára megírta, hogy egymás helyett az embereket nem tájékoztató kormányt kellene hibáztatnunk az oltás elutasítottsága miatt.

 

Megújult podcastunk, a Helyzet múlt heti részében pedig Boldogkői Zsolt virológussal, Ceglédi Zoltán elemzővel és Bakó Bea Azonnali-főszerkesztővel jártuk körbe az oltás esetleges kötelezővé tételének, a vakcina elutasítottságának és az oltásútleveleknek a kérdését.

 

ÁBRÁK: Opinio
NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás