Nem árulja el a NAV, megpróbálták-e kideríteni, ki áll a kapcsolat@fidesz.hu mögött

Szerző: Bakó Bea
2021.01.26. 17:42

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítette ki a NAV, de azt nem árulja el, próbáltak-e a Fidesznél utánajárni, konkrétan ki a felelős a jogsértésért.

Nem árulja el a NAV, megpróbálták-e kideríteni, ki áll a kapcsolat@fidesz.hu mögött

Amint arról az Azonnalin kedd reggel beszámoltunk: egy másfél évvel ezelőtti feljelentésünk nyomán

a NAV mint nyomozóhatóság kiderítette, hogy a Fidesz központi irodájának e-mailcíme van az Elég nevű kormánypárti Facebook-oldalhoz csatolva,

amely Facebook-oldal a szerzői jogainkat megsértve engedély nélkül vett át és töltött fel egy részletet egy azonnalis videóból. (Ebből.) Hogy miért aggályos ez jogilag és miért tettünk az ügyben bitorlás miatt feljelentést, arról itt írtunk.

A másfél éve húzódó ügy kapcsán végül hétfőn kaptunk egy végzést az ügyben eljáró NAV-tól, miszerint felfüggesztik az eljárást, mert nem sikerült kideríteni, kicsoda az elkövető. Azonban a NAV ugyanebben a végzésben leírja azt is, hogy kinyomozták: az Elég nevű oldalhoz a kapcsolat@fidesz.hu e-mailcím van csatolva, amely mint írják, a Fidesz központi irodájához tartozik.

A végzésben viszont egyáltalán nem írnak arról, hogy ezen információ birtokában megkeresték-e a Fideszt, hogy megpróbálják kideríteni, kik az Elég nevű oldal szerkesztői, akiknek a jogsértés a felelőssége. Ehelyett hosszan írtak arról, hogy hogyan próbálták a Facebook írországi leánycégét rávenni, hogy segítsen az oldal mögött álló személyeket azonosítani – sikertelenül.

Éppen ezért az ügyszámot megadva és feltüntetve, hogy a sértetti médiatermék nevében érdeklődünk, sajtóérdeklődést küldtünk a NAV-nak, hogy megtudjuk: 

megkeresték-e a Fideszt, hogy rajtuk keresztül próbálják kideríteni, pontosan mely természetes személyek állnak az Elég oldal mögött? Ha igen, ez milyen eredményre vezetett, és a Fidesz részéről kivel kommunikáltak az ügyben? Ha nem keresték meg a Fideszt, miért nem?

A NAV egymondatos válasza a következő: „A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatási és büntető eljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhat nyilvánosságra.”

A Fidesz-központtól továbbra sem érkezett válasz az ügyben, de kitartóan érdeklődünk.

FOTÓ: NAV / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek