A külváros az új belváros

Szerző: Szűcs Donát
2021.01.22. 18:30

2021 telén ipari sörkertről álmodni vagy őrültség, vagy zseniális ötlet. A MONYO Brewing kisüzemi sörfőzde csapata elkötelezettnek tűnik: sörkertet, taproomot és szabatéri koncerthelyszínt csinálnak Kőbányán. De jó lesz-e ez Budapestnek, és miért csinálja a főzde, és miért annyira népszerű iparnegyedekben enni/inni Európában?

A külváros az új belváros

Hiába zajlott le Budapesten a sörforradalom, hiába lehet már minden körúti kocsmában ilyen-olyan kisüzemi söröket is kapni, és hiába hozta helyzetbe Kósa Lajos a kisüzemeket még tavaly egy törvénymódosító javaslattal:

Budapesten továbbra is fájóan kevés olyan hely van, ahol tágas szabad téren, kulturált körülmények között lehet rendes sört inni.

A főváros kulturális- és szórakozónegyede – bár ezen a télen már szinte úgy tűnik, mintha nyoma sem lenne – ugyanis elsősorban a belvárosra koncentrálódik. Hiába tolódnak az előremutató, turistaitatásnál többet ambicionáló klubok és kocsmák helyszínei egyre inkább a klasszikus bulinegyedből Józsefváros, Dél-Buda, Óbuda és a Városliget felé, a Hungária körút vonalán kívül azért az utóbbi években senki nem nagyon mert merészkedni.

Senki, kivéve néhány szakállas és kockásinges embert, akik szinte perverz vonzalmat táplálnak különböző komlótörzsek, sörélesztők és refraktométerek iránt. (Azt például hallottátok már, hogy brett? A borban ez a nagy többség szerint hiba, egyes kraftsörökbe pedig már szándékosan teszik ezt a furcsa, kicsit istállóízű élesztőgombát.)

Ők sem ma kezdték, hanem 2016-ban Kőbányán.

Négy magyar kisüzemi sörfőzde (Mad Scientist, Horizont, Monyo, HopTop) ekkor döntött úgy, hogy a Maglódi útra, egy közös udvarról nyíló csarnokokba telepítik a főzdéiket, és ha már ott vannak, szerveznek egy fesztivált is, a magyar kisüzemi söröket ünnepelve. Az első KRAFT Sörfesztivál valahogy így nézett ki:

Első KRAFT Sörfesztivál drón videó

Nézzétek meg az Első KRAFT sörfesztivál - M47 Főzdepark 2016. Augusztus 19-20-on készült lenyűgöző drón felvételeket a Főzdeparkról.

Posted by Főzdepark on Tuesday, August 23, 2016

Európában sok helyen alap ipari környezetben sörözni vagy bulizni

A négy sörfőzde által 2016-ban belakott Főzdeparkban egyébként azért is volt telitalálat fesztivált indítani, mert Európa más nagyvárosaiban már évek, évtizedek óta bevett dolog az ipari környezetben való bulizás és ivás – ez pedig nagyon jól működik. A kelet-berlini RAW-Gelände például egy egykori vasúti járműjavító helyén létrejött mininegyed, ahova 2015 óta bárok, klubok, és különböző műhelyek települtek.

A BERLINI RAW. EGYKOR MOZDONYOKAT JAVÍTOTTAK ITT, MA MŰHELYEK ÉS KOCSMÁK SORAKOZNAK, DE FALAT MÁSZNI IS LEHET.  FOTÓ: RAW / FB

De nem kell ennyire messzire mennünk, elég csak a szomszédba: Belgrád is tud hasonlót. Az 1936-39 között eredetileg adóraktár céljára épült Száva-parti Beton hala a turisták számára a szerb főváros egyik csúcspontja – már ami az olyan turistákat illeti, akik szeretnek Instagramra menő kajafotókat feltölteni: jobbnál jobb, szerb-délamerikai fúziós, újragondolt olasz, francia, közel-keleti és nyilván balkáni konyhákat vivő éttermek vannak egymás mellett, köztük dj-k játszanak élőben, szemben pedig a híres, Száván ringatózó bulihajók. A hely menősége nyilván azzal jár, hogy a helyi elit is idejár veretni: ennyi Armanit, arany karórát, jégbe hűtött Veuve Clicquot-t és hanyag Vespán érkezést sehol sem látni a régióban, mint itt.

MENŐ ÉTTERMEK A SZÁVA-PARTON AZ EGYKORI TEHERKIKÖTŐ RAKTÁRAINAK HELYÉN. FOTÓ: BETON HALA / FB

Bumm, vírus

Jöttek-mentek az évek, a KRAFT egyre sikeresebb lett, aztán 2020 márciusában beütött a koronavírus. A vendéglátóhelyek a tavaszi kijárási korlátozás idején be kellett zárjanak, a kisüzemi sörfőzdék pedig egyik pillanatról a másikra elvesztették a piacuk hatalmas részét. Az egyik, külföldi piacokon is kifejezetten sikeres főzde, a Mad Scientist tulajdonosa azt mondta Winkler Róbertnek még áprilisban:

a békebeli volumen felének a feléért küzdenek.

De ahhoz kérdés sem férhetett, hogy a baj a kisüzemi sörfőzdéknél nagyon nagy. Ugyan áprilisban megkapták a márciusban kért segítséget a kormánytól (a munkavállalóik után fizetendő terheket a kisüzemi sörfőzdéknek, a borászoknak és a pálinkafőzőknek is elengedték), júniusban továbbra is arról szóltak a hírek: a kiskereskedelem és a saját webshopok jelenthetnek csak túlélést, miközben az elsősorban vendéglátóhelyekre szállító főzdék a forgalmuk 90-95 százalékát elveszítették.

A túlélés záloga mindenkinek a saját webshop és a hipermarketek maradtak – ez volt, akin segített, az újhullámos sörivók szívesen vásároltak innen, a Kósa Lajos-féle törvénymódosító a nagy sörgyártók vendéglátóhelyekkel kötött kizárólagos szerződéseinek betiltásáról pedig sok főzdetulajdonosban reményt ébresztett a 2021-es évre.

Május 18-án, amikor újranyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, a Mad Scientist ráérzett arra, hogy valami olyasmi van a kezükben, ami keveseknek: egy nagy, üres, alig használt terület, közvetlen a főzdéjük előtt. MadKert néven a Főzdeparkban tesztjelleggel sörkertet nyitottak, ahol 2020 minden nyári hétvégéjén lehetett teljesen víruskompatibilis környezetben, távolságot tartva szuper söröket inni. Szállítás és a logisztika megoldva, a sörkert és a főzde méterekre egymástól.

Mernek nagyot álmodni

Hasonlóba fog most egy másik kisüzemi főzde, a Monyo: az ő tervük viszont ennél egy fokkal nagyszabásúbb. A főzdét a Maglódi útról a Gyömrői útra, a KÖKI-hez közel költöztetik, viszont más is lesz itt. Egyrészt az üzem mellett kialakítanak egy taproomot – itt saját, friss söreiket lehet majd kóstolni és inni, ehhez pedig rendes, nagy kerthelyiség is tartozik majd. A vírus tanulságai szerintük egyértelműek: túl sok a zsúfolt belvárosi szórakozóhely és kocsma, így most

jól megközelíthető, külvárosi helyek kellenek.

Ilyenek egyébként Budapesten az utóbbi pár évben egyre-másra tűnnek fel: nagyon népszerű lett például a Népszigeten a Kabin és a Filip, 2019 nyarának egyik legjobb helye lett a Rákóczi híd pesti hídfőjénél a Valyo Kikötő (itt azóta az új atlétikai stadionberuházáshoz tartozó építési terület van), a Római-partot a Fellini nyomában ellepték a különféle bárok és bisztrók. De nyílt technoklub a Filatorigátnál, specialty kávézó a Mexikói útnál a külső-józsefvárosi Ganz-negyed kínai éttermeinél pedig már csak a Kőbánya alsón lévők menőbbek.

OPTIMISTA EMBEREK A VENDÉGLÁTÓIPARBAN: VERES PÉTER, A MONYOLAND RENDEZVÉNYSZERVEZŐJE, ÉS NÉMETH ANTAL SÖRFŐZŐMESTER. FOTÓ: MONYO

Ami talán még érdekesebb, hogy a taproom mellett 5000 négyzetméteren egy 1500 főt befogadni képes, tágas szabatéri koncerthelyszínt is nyitnak (a távolságtartás lehetősége tehát adott), ahol a Belga, Péterfy Bori, a Carson Coma és a Ricsárdgír is fellép majd, de minden héten két koncertet terveznek, április végétől őszig – mindezt persze akkor, ha a korlátozások engedik, ezeket maximálisan betartják. És hogy ez az egész hogy fog kinézni? Valahogy így:

A nyilvánosság előtt április 30-án tervezik megnyitni a helyet. Lesz itt egyébként bringatároló, 32 csap tíz állandó sörrel és szezonális-alkalmi főzetekkel, profi hangosítás és állandó különbuszjárat a belvárosból. Az új helyszínnek saját söre is lesz – Party Animal néven egy könnyed ivólagert főznek a monyósok azoknak a vendégeknek, akik elsősorban a koncertek, és csak másodsorban a furcsa, különleges sörök miatt jönnek.

Bár az eszközök teljesen újak lesznek, főzőkapacitás egyébként nem bővül: a kétezer literes főzőtartállyal és a hatezer literes erjesztőkapacitással

továbbra is nagyjából 2 millió liter/év volumenben tud majd főzni a MONYO

– ez Németh Antal sörfőzőmester szerint egyébként kisebb fejlesztésekkel még bővíthető.

Az mindenesetre biztos: a MONYO csapata optimista, a vírus sújtó hatásait saját bevallásuk szerint pont a tervezéssel és gondolkodással tudják rendesen átvészelni. Ráadásul valami olyasmit csinálnak, ami nemcsak Európában máshol bevett dolog, de hosszú távon Budapestnek is javára válik: tágas, szabadtéri szórakozóhelyet nyitnak, ráadásul a belvároson kívül, de onnan elérhető távolságban.

Aki a sört és a zenét is szereti, az így 2021 telén nem tehet mást, minthogy aggódva szurkol nekik.

NYITÓKÉP: A MONYOLand alapítói, Németh Antal, Veres Péter, Marczel Szabolcs és Prischetzky Botond / MONYO Brewing

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek