Egy hét alatt megfordult a portugál kormányfő véleménye: mégis bezáratja az iskolákat

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.21. 18:09

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok azonban más álláspontra terelték.

Egy hét alatt megfordult a portugál kormányfő véleménye: mégis bezáratja az iskolákat

Csütörtökön a portugál kormány

elrendelte egyelőre két hétre az összes iskola és egyetem bezárását, annak ellenére is, hogy egy héttel korábban még határozottan kizárta ennek lehetőségét.

Portugáliában ugyanis egy hete, január 14-től lépett életbe az általános kijárási tilalom, amely mindenkit otthonmaradásra kötelez. Ez alól persze adódtak és adódnak kivételek: azért ki lehet menni az utcára, hogy bevásároljanak az emberek, hogy bíróságra vagy vallási szertartásra járjanak, ahogy szükség esetén egészségügyi okokból is elhagyhatják a portugálok az otthonukat.

Nagy kivétel képezett mindezidáig a tilalom alól a fiatalság is: a nemzeti kijárási tilalom ellenére az iskolásoknak és az egyetemi hallgatóknak továbbra is jelenléti oktatásban kellett tanulniuk. Akkor ezt António Costa portugál miniszterelnök úgy indokolta, hogy

nem fogja feláldozni a most tanuló generációt,

és a helyzet fenntarthatósága érdekében antigén gyorstesztelést vezetett be az oktatási intézményekben.

A drasztikusan romló koronavírus-statisztikák azonban véleménye felülvizsgálatára ösztönözték a kormányfőt: Portugáliában ugyanis rohamos terjedésbe kezdett a tavaly decemberben először Nagy-Britanniában azonosított koronavírus-mutáció, ami az eddig fertőző variánsoknál jóval gyorsabban képes terjedni és fertőzni.

Mint azt Costa a most csütörtöki bejelentésében elmondta: a 10 milliós országban a jelenlegi majdnem 144 ezer aktív eset 20 százalékáért már a mutálódott vírus felel, és ez rövid időn belül akár 70 százalékra is ugorhat, ha nem tesznek ellene – ezért döntött végül mégis az iskolák bezárása mellett.

Portugália más mutatókat nézve sem áll jól az egészségügyi válságkezelésben:

szerdán volt a járvány kitörése óta messze a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma, január 20-án összesen 14 647 új esetet regisztráltak a portugál hatóságok

– miközben az újév óta ez a szám stabilan 10 ezer körül cirkulál.

A halálozások tekintetében is fekete nap volt január 20-a Portugáliában: 219-en vesztették életüket a koronavírushoz kapcsolódóan, ami úgyszint rekordnak számít az egy nap alatt regisztrált halálesetek számát tekintve.

A romló adatok egyébként nem csupán a politikát, hanem a római katolikus egyházat is lépésre kényszerítették: szombattól felfüggesztenek minden vallási közösségi tevékenységet a római katolikus templomokban.

NYITÓKÉP: Portugál iskolás lányok játszanak egy 2010-es fényéképen. tm / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek