+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 21. csütörtök, 18:09
Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok azonban más álláspontra terelték.

Csütörtökön a portugál kormány

 

elrendelte egyelőre két hétre az összes iskola és egyetem bezárását, annak ellenére is, hogy egy héttel korábban még határozottan kizárta ennek lehetőségét.

 

Portugáliában ugyanis egy hete, január 14-től lépett életbe az általános kijárási tilalom, amely mindenkit otthonmaradásra kötelez. Ez alól persze adódtak és adódnak kivételek: azért ki lehet menni az utcára, hogy bevásároljanak az emberek, hogy bíróságra vagy vallási szertartásra járjanak, ahogy szükség esetén egészségügyi okokból is elhagyhatják a portugálok az otthonukat.

 

Nagy kivétel képezett mindezidáig a tilalom alól a fiatalság is: a nemzeti kijárási tilalom ellenére az iskolásoknak és az egyetemi hallgatóknak továbbra is jelenléti oktatásban kellett tanulniuk. Akkor ezt António Costa portugál miniszterelnök úgy indokolta, hogy

 

nem fogja feláldozni a most tanuló generációt,

 

és a helyzet fenntarthatósága érdekében antigén gyorstesztelést vezetett be az oktatási intézményekben.

 

A drasztikusan romló koronavírus-statisztikák azonban véleménye felülvizsgálatára ösztönözték a kormányfőt: Portugáliában ugyanis rohamos terjedésbe kezdett a tavaly decemberben először Nagy-Britanniában azonosított koronavírus-mutáció, ami az eddig fertőző variánsoknál jóval gyorsabban képes terjedni és fertőzni.

 

Mint azt Costa a most csütörtöki bejelentésében elmondta: a 10 milliós országban a jelenlegi majdnem 144 ezer aktív eset 20 százalékáért már a mutálódott vírus felel, és ez rövid időn belül akár 70 százalékra is ugorhat, ha nem tesznek ellene – ezért döntött végül mégis az iskolák bezárása mellett.

 

Portugália más mutatókat nézve sem áll jól az egészségügyi válságkezelésben:

 

szerdán volt a járvány kitörése óta messze a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma, január 20-án összesen 14 647 új esetet regisztráltak a portugál hatóságok

 

– miközben az újév óta ez a szám stabilan 10 ezer körül cirkulál.

 

A halálozások tekintetében is fekete nap volt január 20-a Portugáliában: 219-en vesztették életüket a koronavírushoz kapcsolódóan, ami úgyszint rekordnak számít az egy nap alatt regisztrált halálesetek számát tekintve.

 

A romló adatok egyébként nem csupán a politikát, hanem a római katolikus egyházat is lépésre kényszerítették: szombattól felfüggesztenek minden vallási közösségi tevékenységet a római katolikus templomokban.

 

NYITÓKÉP: Portugál iskolás lányok játszanak egy 2010-es fényéképen. tm / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás