+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 21. csütörtök, 18:09
Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok azonban más álláspontra terelték.

Csütörtökön a portugál kormány

 

elrendelte egyelőre két hétre az összes iskola és egyetem bezárását, annak ellenére is, hogy egy héttel korábban még határozottan kizárta ennek lehetőségét.

 

Portugáliában ugyanis egy hete, január 14-től lépett életbe az általános kijárási tilalom, amely mindenkit otthonmaradásra kötelez. Ez alól persze adódtak és adódnak kivételek: azért ki lehet menni az utcára, hogy bevásároljanak az emberek, hogy bíróságra vagy vallási szertartásra járjanak, ahogy szükség esetén egészségügyi okokból is elhagyhatják a portugálok az otthonukat.

 

Nagy kivétel képezett mindezidáig a tilalom alól a fiatalság is: a nemzeti kijárási tilalom ellenére az iskolásoknak és az egyetemi hallgatóknak továbbra is jelenléti oktatásban kellett tanulniuk. Akkor ezt António Costa portugál miniszterelnök úgy indokolta, hogy

 

nem fogja feláldozni a most tanuló generációt,

 

és a helyzet fenntarthatósága érdekében antigén gyorstesztelést vezetett be az oktatási intézményekben.

 

A drasztikusan romló koronavírus-statisztikák azonban véleménye felülvizsgálatára ösztönözték a kormányfőt: Portugáliában ugyanis rohamos terjedésbe kezdett a tavaly decemberben először Nagy-Britanniában azonosított koronavírus-mutáció, ami az eddig fertőző variánsoknál jóval gyorsabban képes terjedni és fertőzni.

 

Mint azt Costa a most csütörtöki bejelentésében elmondta: a 10 milliós országban a jelenlegi majdnem 144 ezer aktív eset 20 százalékáért már a mutálódott vírus felel, és ez rövid időn belül akár 70 százalékra is ugorhat, ha nem tesznek ellene – ezért döntött végül mégis az iskolák bezárása mellett.

 

Portugália más mutatókat nézve sem áll jól az egészségügyi válságkezelésben:

 

szerdán volt a járvány kitörése óta messze a legmagasabb a napi új fertőzöttek száma, január 20-án összesen 14 647 új esetet regisztráltak a portugál hatóságok

 

– miközben az újév óta ez a szám stabilan 10 ezer körül cirkulál.

 

A halálozások tekintetében is fekete nap volt január 20-a Portugáliában: 219-en vesztették életüket a koronavírushoz kapcsolódóan, ami úgyszint rekordnak számít az egy nap alatt regisztrált halálesetek számát tekintve.

 

A romló adatok egyébként nem csupán a politikát, hanem a római katolikus egyházat is lépésre kényszerítették: szombattól felfüggesztenek minden vallási közösségi tevékenységet a római katolikus templomokban.

 

NYITÓKÉP: Portugál iskolás lányok játszanak egy 2010-es fényéképen. tm / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás