+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kanász-Nagy Máté
2021. január 21. csütörtök, 14:10
Százezer forint oltáspénz nem jelent valódi megoldást emberek tízezreinek, akiknek hónapok óta semmilyen bevételük nincs. A Momentum javaslata a perverz újraelosztástól, az ártó államtól csak a neutrálisig jut el, amelyik meg sem próbál különbséget tenni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Fekete-Győr András azzal zárja a százezer forintos oltáspénz mellett érvelő írását, hogy üssünk három legyet egy csapásra: segítsünk a recesszióba süllyedt gazdaságon, az önhibájukon kívül lehetetlen helyzetbe került családokon és emeljünk az oltási hajlandóságot. Abban egyetértek elnöktársammal, hogy ezek most az ország előtt álló legfontosabb feladatok, de ebben az írásban több okból is vitatkoznék azzal, hogy erre az oltáspénz a megfelelő megoldás.

 

Igaza van Fekete-Győr Andrásnak, amikor a kormány szemére veti, hogy a válságkezelés teljesen elhibázott. A Fidesz-féle neoliberális gazdaságpolitika egy prosperáló környezetben csak végtelenül igazságtalan és rossz hatékonyságú, de egy ilyen válsághelyzetben egyenesen öngyilkosság.

 

Békeidőben is csak nagy jóindulattal nevezhető kormányzásnak az, hogy támogassuk az erőseket és sikereseket, és vegyünk a lehető legkevésbé tudomást a gyengékről és rászorulókról,

 

mert ehhez tényleg kár egy ilyen drága és nagy államot működtetni. De amikor léket kap a hajó, és az a cél, hogy a lehető legtöbb utas élje túl, akkor végképp nem leszünk túl sikeresek egy olyan kapitánnyal, aki a fenti elvek mentén cselekszik. Márpedig ha az egész kormányzásról lehámozzuk a rettenetes mértékű korrupciót, a felesleges pénzszórást, a kivagyiságot és a makacsságot, akkor is az a végkövetkeztetés, hogy egyszerűen az, amiben Orbán Viktor hisz, alkalmatlan arra, hogy egy ilyen válságban segítsen az országon. 

 

Ebben persze könnyű egyetérteni még egy ilyen sokszínű ellenzéken belül is, az igazi viták ezután következnek. Én mind elvi, mind gyakorlati szinten azt gondolom: a Momentum oltáspénz-javaslata elhibázott. Egyrészt nem mozdul el eléggé az elmúlt tíz évtől: a perverz újraelosztástól,

 

az ártó államtól csak a neutrálisig jut el, amelyik meg se próbál különbséget tenni.

 

Ennél ambiciózusabbnak kell lennünk: be kell bizonyítanunk, hogy egy kormányzás tud igazságos lenni. Tíz év Fidesz-kormányzás után újra kell értelmeznünk az államot, és újra be kell bizonyítani az embereknek, hogy az nem csak valamiféle fordított Robin Hoodként tud működni. 

 

A Momentum számításai szerint a javaslatuk 800 milliárd forintba kerül. A Fidesz, ha igazán formában van, akkor ennyit akár kétségkívül egy hét alatt is ki tud szórni az ablakon. Ettől még ez rengeteg pénz, miközben szerencsére még ma is milliók vannak az országban, akik még ebben a nehéz helyzetben sincsenek rászorulva. Pont ezért a Fekete-Győr András által felsorolt három célból a Momentum javaslatával kettőt nagyon rossz hatékonysággal érnénk el, nagyon sok pénzből:

 

százezer forint nem jelent valódi megoldást emberek tízezreinek, akiknek hónapok óta semmilyen bevételük nincs,

 

miközben a fogyasztást sem pörgeti fel elég hatékonyan, hiszen a nem rászoruló családok egy ilyen bizonytalan környezetben nem elköltik, hanem tartalékolnak. Miközben mindkét problémára megoldást jelent, ha ott segítünk, ahol baj van.

 

Emeljük meg jelentősen az álláskeresési járadékot, fizessünk teljes táppénzt és adjunk valódi bérpótlékot azokban a szektorokban, amelyek lehetetlen helyzetbe kerültek a lezárások miatt:

 

kevésbé hangzatos állítások, de a válság kezelése szempontjából sokkal inkább hatékonyak!

 

Legalább ilyen fontos kérdés, hogy miként érjük el a sokat emlegetett nyájimmunitást, azaz hogyan növeljük az oltási hajlandóságot Magyarországon. Megoldásnak tűnhet, hogy nem foglalkozunk az okokkal, nem vizsgáljuk, hogy miért alakult ki ez a helyzet, egyszerűen megpróbáljuk megvásárolni a bizalmat.

 

Én magam zöldpolitikusként itt is a nehezebb, de hosszabb távon megtérülő megoldás mellett érvelnék: kezdjük el partnerként kezelni a választókat. Ahogy a Fideszt cserbenhagyta a propaganda mindenhatónak hitt ereje ebben a helyzetben, úgy a pénz se fog segíteni, mert

 

az embereket se hülyének nem lehet nézni, se lefizetni nem lehet.

 

Az alacsony oltási hajlandóság nem maga a betegség, hanem tünet: tulajdonképpen évek óta kormányzás helyett különböző összeesküvés-elméleteket hallgatunk, pont olyanokat, melyhez nagyon hasonlók most a vakcinák körül is keringenek. Kevésbé meglepő, hogy kialakult valamiféle fogékonyság arra, aminek reklámozására százmilliárdokat költöttek.

 

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ha volt is próbálkozás legalább ebben a kérdésben visszatérni a józanság talajára a kormánypárt részéről, az végképp elveszett, és mára egyértelműen megpróbálják beletuszkolni az oltás kérdését is az általuk felépített világba, ahol Brüsszel és az Unió már úgy próbál helyet szorítani a migránsoknak, hogy elzárja saját állampolgárai elől a vakcinát. Ők ezen egyszerűen ezen már nem tudnak változtatni, ahhoz túlságosan mélyre merültek már benne.

 

A betegséget, melynek az alacsony oltási hajlandóság a tünete, csak úgy tudjuk kezelni, ha leváltjuk a Fideszt: ha végre nem a fake news és a propaganda lesz hatalmon. Mert bár minden kormánynak van egy nem feltétlenül objektív keretezése a valóságról, de azért

 

az mégis más szint, amikor narratívához alakítjuk a valóságot, és nem fordítva.

 

Pont az a bajom a Momentum százezer forintos javaslatával, hogy ezt a rendkívül fontos különbséget egyszerű közpolitikai intézkedéssel megoldható problémává degradálja. 

 

Kétségkívül kormányváltás legközelebb 2022-ben lehet, a koronavírus pedig most van itt. Én mégis azt gondolom, hogy addig – az oltás kérdésében – két feladatunk van összesen: engedjük és követeljük, hogy hozzáértő emberek tudjanak dönteni arról, hogy milyen oltást lehet használni Magyarországon, mindenféle politikai befolyásolás nélkül. Ha pedig döntöttek, akkor tegyünk meg mindent azért, hogy meggyőzzük azokat, akik bennünk látják a hiteles politikai vezetőt, hogy egyéni és közösségi szinten is az a legjobb megoldás, ha beadják maguknak.

 

Végül egy fontos kiegészítés: ahogy az ebből az írásból is kiderül, érdemi vitám van a Momentum javaslatával. Azonban az mégiscsak egy jó dolog, hogy bő egy évvel a választások előtt két ellenzéki párt elnöke nem helyekről, listákról taktikáról és jelöltekről, hanem érdemi tartalmi dolgokról vitatkozik egymással. Talán lesznek, akik azt mondják, hogy ezt sem szabadna megtennünk, de nekem meggyőződésem, hogy ezek a viták – legyenek akár érdemiek és mélyek – összességében nem gyengítik, hanem erősítik az ellenzéket.

 

A szerző az LMP társelnöke és Fekete-Győr András oltáspénzes javaslatával vitatkozik. Hozzászólnál? Írj nekünk! Olvasnál egy azonnalis véleményt is a Momentum oltáspénz-javaslatáról? Ide kattints! Az Azonnali nagy oltásvitáját pedig itt találod!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás