A rádióműsor, amitől kedvet kapsz beszélgetni a szomszéddal

2021.01.21. 19:50

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

A rádióműsor, amitől kedvet kapsz beszélgetni a szomszéddal

A cikket egy Azonnali-olvasó írta, mi pedig örömmel közöljük!

Kevés tévé- és rádióműsort követek, de alapvetően kétféle betelefonálós műsort ismerek: a zenei kívánságműsorokat és a politikai beszélgetős műsorokat. Utóbbiakat nézve sokszor úgy érzem, néhányan nem elsősorban a politika miatt telefonálnak, inkább azért, hogy beszélgethessenek valakivel – akármiről.

Akármiről beszélgetős műsort azonban nem hallottam a Marosvásárhelyi Rádió PárBeszéd című műsora előtt. A csütörtökön 22 óra és éjfél (Magyarországon 21 és 23 óra) között sugárzott adások mindennapi témákkal foglalkoznak politikamentesen, és az sem baj, ha a betelefonáló eltér a tárgytól. Az utóbbi hónapokban esett szó helyes légzéstechnikáról, távoktatásról, döntéshozatalról, valamint visszatérő téma a természet.

A műsorvezetők sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele, s ezt csak fokozza a betelefonálók közvetlensége.

(Egyszer egy idősebb asszony élő adásban diktálta be a telefonszámát, hogy később visszahívhassa a műsorvezető.) A heti témák „szakértője” Gyéresi Júlia, aki mindig komoly szakirodalommal készül, míg beszélgetőtársa, Ila Gábor az érdeklődő „átlagember”, aki kérdéseivel, hétköznapi tapasztalatával és fanyar humorával színesíti a műsort. A legfontosabbak mégis a beszélgetésbe bekapcsolódó hallgatók, akik sokszor mély elemzésekkel szolgálnak az aktuális témában, máskor egyszerűen mesélnek az életükről.

Hétről hétre megrendítő és felemelő emberi történeteknek lehet fültanúja a rádióhallgató, aki ráhangolódik a műsorra. Az adásokban többen életükben először meséltek az őket ért traumákról, például édesapjuk vagy gyermekük elvesztéséről. Mások, idős, betegeskedő vagy egyedül maradt emberek a mindennapi nehézségeikről beszélnek, mert nincs más, aki meghallgatná őket.

Volt, aki adásban sírta el magát, mégis: sok ok van az örömre is. Megható volt hallgatni egy édesapát, amilyen szépen beszélt Írországban élő lányáról, szomorúan gondolva arra, hogy ritkán találkoznak. Percekkel később az említett lány adásban köszönte meg a szép szavakat, sőt még az unoka is mondott pár szót a „nagytatának”. Mások egyszerűen kiváló humorral és irigylésre méltó optimizmussal csalnak mosolyt a hallgató arcára.

A PárBeszédet talán az emberi szó jellemzi leginkább. Mindenkinek ajánlom a műsort,

aki az idegenekben a lehetséges új ismerőst látja, vagy aki az élettörténetek által szeretné jobban megismerni önmagát.

Néhány adás után talán még ahhoz is kedvet kapunk, hogy párbeszédbe kezdjünk a szomszédunkkal.

A PárBeszéd adása Magyarországon és az egész világon internetes rádiók segítségével, valamint a Marosvásárhelyi Rádió weboldalán hallgatható csütörtök este 21 és 23 óra között. A korábbi adások szintén meghallgathatók a rádió honlapján. Az elérhetőségek és heti témák a műsor Facebook-oldalán megtalálhatóak.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek