+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szentivánszki Soma
2021. január 21. csütörtök, 19:50
A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

A cikket egy Azonnali-olvasó írta, mi pedig örömmel közöljük!

 

Kevés tévé- és rádióműsort követek, de alapvetően kétféle betelefonálós műsort ismerek: a zenei kívánságműsorokat és a politikai beszélgetős műsorokat. Utóbbiakat nézve sokszor úgy érzem, néhányan nem elsősorban a politika miatt telefonálnak, inkább azért, hogy beszélgethessenek valakivel – akármiről.

 

Akármiről beszélgetős műsort azonban nem hallottam a Marosvásárhelyi Rádió PárBeszéd című műsora előtt. A csütörtökön 22 óra és éjfél (Magyarországon 21 és 23 óra) között sugárzott adások mindennapi témákkal foglalkoznak politikamentesen, és az sem baj, ha a betelefonáló eltér a tárgytól. Az utóbbi hónapokban esett szó helyes légzéstechnikáról, távoktatásról, döntéshozatalról, valamint visszatérő téma a természet.

 

A műsorvezetők sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele, s ezt csak fokozza a betelefonálók közvetlensége.

 

(Egyszer egy idősebb asszony élő adásban diktálta be a telefonszámát, hogy később visszahívhassa a műsorvezető.) A heti témák „szakértője” Gyéresi Júlia, aki mindig komoly szakirodalommal készül, míg beszélgetőtársa, Ila Gábor az érdeklődő „átlagember”, aki kérdéseivel, hétköznapi tapasztalatával és fanyar humorával színesíti a műsort. A legfontosabbak mégis a beszélgetésbe bekapcsolódó hallgatók, akik sokszor mély elemzésekkel szolgálnak az aktuális témában, máskor egyszerűen mesélnek az életükről.

 

Hétről hétre megrendítő és felemelő emberi történeteknek lehet fültanúja a rádióhallgató, aki ráhangolódik a műsorra. Az adásokban többen életükben először meséltek az őket ért traumákról, például édesapjuk vagy gyermekük elvesztéséről. Mások, idős, betegeskedő vagy egyedül maradt emberek a mindennapi nehézségeikről beszélnek, mert nincs más, aki meghallgatná őket.

 

Volt, aki adásban sírta el magát, mégis: sok ok van az örömre is. Megható volt hallgatni egy édesapát, amilyen szépen beszélt Írországban élő lányáról, szomorúan gondolva arra, hogy ritkán találkoznak. Percekkel később az említett lány adásban köszönte meg a szép szavakat, sőt még az unoka is mondott pár szót a „nagytatának”. Mások egyszerűen kiváló humorral és irigylésre méltó optimizmussal csalnak mosolyt a hallgató arcára.

 

A PárBeszédet talán az emberi szó jellemzi leginkább. Mindenkinek ajánlom a műsort,

 

aki az idegenekben a lehetséges új ismerőst látja, vagy aki az élettörténetek által szeretné jobban megismerni önmagát.

 

Néhány adás után talán még ahhoz is kedvet kapunk, hogy párbeszédbe kezdjünk a szomszédunkkal.

 

A PárBeszéd adása Magyarországon és az egész világon internetes rádiók segítségével, valamint a Marosvásárhelyi Rádió weboldalán hallgatható csütörtök este 21 és 23 óra között. A korábbi adások szintén meghallgathatók a rádió honlapján. Az elérhetőségek és heti témák a műsor Facebook-oldalán megtalálhatóak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás