+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szentivánszki Soma
2021. január 21. csütörtök, 19:50
A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

A cikket egy Azonnali-olvasó írta, mi pedig örömmel közöljük!

 

Kevés tévé- és rádióműsort követek, de alapvetően kétféle betelefonálós műsort ismerek: a zenei kívánságműsorokat és a politikai beszélgetős műsorokat. Utóbbiakat nézve sokszor úgy érzem, néhányan nem elsősorban a politika miatt telefonálnak, inkább azért, hogy beszélgethessenek valakivel – akármiről.

 

Akármiről beszélgetős műsort azonban nem hallottam a Marosvásárhelyi Rádió PárBeszéd című műsora előtt. A csütörtökön 22 óra és éjfél (Magyarországon 21 és 23 óra) között sugárzott adások mindennapi témákkal foglalkoznak politikamentesen, és az sem baj, ha a betelefonáló eltér a tárgytól. Az utóbbi hónapokban esett szó helyes légzéstechnikáról, távoktatásról, döntéshozatalról, valamint visszatérő téma a természet.

 

A műsorvezetők sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele, s ezt csak fokozza a betelefonálók közvetlensége.

 

(Egyszer egy idősebb asszony élő adásban diktálta be a telefonszámát, hogy később visszahívhassa a műsorvezető.) A heti témák „szakértője” Gyéresi Júlia, aki mindig komoly szakirodalommal készül, míg beszélgetőtársa, Ila Gábor az érdeklődő „átlagember”, aki kérdéseivel, hétköznapi tapasztalatával és fanyar humorával színesíti a műsort. A legfontosabbak mégis a beszélgetésbe bekapcsolódó hallgatók, akik sokszor mély elemzésekkel szolgálnak az aktuális témában, máskor egyszerűen mesélnek az életükről.

 

Hétről hétre megrendítő és felemelő emberi történeteknek lehet fültanúja a rádióhallgató, aki ráhangolódik a műsorra. Az adásokban többen életükben először meséltek az őket ért traumákról, például édesapjuk vagy gyermekük elvesztéséről. Mások, idős, betegeskedő vagy egyedül maradt emberek a mindennapi nehézségeikről beszélnek, mert nincs más, aki meghallgatná őket.

 

Volt, aki adásban sírta el magát, mégis: sok ok van az örömre is. Megható volt hallgatni egy édesapát, amilyen szépen beszélt Írországban élő lányáról, szomorúan gondolva arra, hogy ritkán találkoznak. Percekkel később az említett lány adásban köszönte meg a szép szavakat, sőt még az unoka is mondott pár szót a „nagytatának”. Mások egyszerűen kiváló humorral és irigylésre méltó optimizmussal csalnak mosolyt a hallgató arcára.

 

A PárBeszédet talán az emberi szó jellemzi leginkább. Mindenkinek ajánlom a műsort,

 

aki az idegenekben a lehetséges új ismerőst látja, vagy aki az élettörténetek által szeretné jobban megismerni önmagát.

 

Néhány adás után talán még ahhoz is kedvet kapunk, hogy párbeszédbe kezdjünk a szomszédunkkal.

 

A PárBeszéd adása Magyarországon és az egész világon internetes rádiók segítségével, valamint a Marosvásárhelyi Rádió weboldalán hallgatható csütörtök este 21 és 23 óra között. A korábbi adások szintén meghallgathatók a rádió honlapján. Az elérhetőségek és heti témák a műsor Facebook-oldalán megtalálhatóak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás