A kukásautók oldalára is plakátolnak Karácsonyék a kormányzati elvonásokról

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.21. 16:44

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

A kukásautók oldalára is plakátolnak Karácsonyék a kormányzati elvonásokról

Aki mostanában járt metróaluljáróban, vagy a Kálvin tér közelében sétált, biztosan találkozott a budapesti városvezetés tájékoztató plakátjaival, amik a közművek fontosságára, az ezek biztosítása mögött álló munkamennyiségre, valamint arra hívja fel a lakosok figyelmét, hogy a járvány kapcsán érvényesülő kormányzati megszorító politika mindezeket veszélyezteti.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen viszont azt is elmondta, hogy a kampány nem áll meg itt, azt jövő héttől kiterjesztik:

a tájékoztató anyagokat már a tömegközlekedési eszközökön, illetve a kukásautók és a szelektív hulladékgyűjtők oldalán is látni lehet majd.

A KELETINÉL NEM LEHET ÚGY ÁTSZÁLLNI A NÉGYES METRÓRA, HOGY NE SZÚRJON SZEMET KARÁCSONY GERGELYÉK KAMPÁNYA. FORRÁS: ÁGOSTON DÁNIEL / AZONNALI

Ahogyan azt Kiss Ambrus az Azonnali kérdésére elmondta, a tájékoztató kampányra összesen 22 millió forintot (plusz áfa) használ fel a fővárosi vezetés. A főpolgármester-helyettes azt is hozzátette, hogy ebben az összegben benne foglaltatik a kampány elmagyarázására és népszerűsítésére szolgáló Védjük meg Budapestet! honlap kialakítása és üzemeltetése is.

Az Azonnali kérdésére Kiss Ambrus elmondta:

a főváros egyelőre ezeken felül nem tervezi további kreatív elemekkel bővíteni a kampányt.

Karácsony Gergely személyesen győzheti meg a vállalkozókat, hogy fizessenek iparűzési adót

A tájékoztató kampányra azért is volt szükség, mert – mint azt Orbán Viktor 2020 decemberében bejelentette – a kormány megfelezi az önkormányzatok egyik legfőbb bevételi forrását jelentő iparűzési adót – miközben a tavaly decemberben elfogadott fővárosi költségvetés még a teljes iparűzési adóbevétellel számol.

Ezzel kapcsolatban Kiss Ambrus elmondta: nem terveznek új költségvetést készíteni, már csak azért sem, mert a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem látni, hogy pontosan mekkora kerettel számolhat a városvezetés. Kérdéses például, hogy végülis a Budapesten adózó vállalkozások mekkora százaléka fog élni az iparűzési adó megfelezésének lehetőségével – ezt teljességében csak május végén lehet majd látni.

Annak érdekében, hogy Karácsony Gergely közvetlenül fordulhasson a budapesti cégvezetőkhöz, és

elmagyarázhassa nekik, hogy miért lenne fontos, hogy az iparűzési adó teljes összegét befizessék a főváros számára, a Fővárosi Önkormányzat SZMSZ-ének módosítására is sor fog kerülni

január 27-én, amikor a Fővárosi Közgyűlés ülésezne. (Jelenleg a veszélyhelyzet miatt a döntéseket meghozni a közgyűlés helyett egyszemélyben Karácsony Gergely főpolgármesternek van joga, aki viszont konzultatív jelleggel lehetőséget biztosít a közgyűlés tagjainak álláspontjuk kifejtésére.)

Új költségvetés ezen felül már csak azért sem lesz, mert a főváros továbbra sem tudja, hogy 25 ezer fő feletti településként a kormány mikor, hogyan és mekkora mértékben tervezi kompenzálni a kieső hipa-bevételt. A 25 ezer fő feletti települések kompenzálásáról egyébként január 14-én tárgyaltak mindenfajta érdemi eredmény nélkül az önkormányzati szövetségek a kormány tagjaival. Újságírói kérdésre Kiss Ambrus megerősítette:

a tárgyalások folytatására azóta sincsen időpont.

Levonulóban van a második hullám Budapesten

A főpolgármester-helyettes a háttérbeszélgetésen kitért a koronavírus-járvány elleni védekezésre is. Mint elmondta: lakosságszám-arányosan a budapesti fertőzöttek száma továbbra is alatta van az országos átlagnak, és a kiemelten veszélyeztetett idősotthonokban sem alakult ki fertőzési gócpont.

Ez utóbbiról Kiss Ambrus azt mondta: az idősotthonokban a pozitív esetek száma dinamikusan csökken, jelenleg a december eleji szintre esett vissza az ott regisztrált fertőzöttek száma. A főpolgármester-helyettes szerint ebből is látható, hogy a járvány második hulláma – úgy tűnik – lecsengőben van a fővárosban.

Azt is hozzátette: elindult ugyan az állami keretek között vezényelt oltás a budapesti idősotthonokban is, azt azonban csupán január 7-10 között végezték – hogy mikor indul újra az oltás a fővárosi idősotthonokban, azt egyelőre nem tudni.

NYITÓKÉP: Budapest Városháza / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek