+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 20. szerda, 11:01
Az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek és Věra Jourová alelnöknek címzett nyílt levél szerint a Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

Nyílt levéllel próbálja életben tartani lángot az Európai Bizottság által elkaszált Minority Safepack ügyében a polgári kezdeményezés arca, Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő.

 

A levélben „együtt azzal a több mint 1,1 millió európai polgárral, akik bizalmat vettetek az európai polgári kezdeményezés rendkívül bonyolult eljárásába”, vagyis aláírták azt, a levél aláírói „mélységes csalódásukat” fejezik ki a Bizottság döntésével kapcsolatban, miszerint nem kezdeményez jogalkotási eljárást Vinczéék javaslatai alapján. A Bizottság egyrészt arra hivatkozott

 

nincs hatásköre az EU-nak, hogy a kisebbségi jogvédelem terén jogszabályokat alkosson,

 

ez ugyanis a Bizottság álláspontja szerint a tagállamok dolga. Másrészt a meglévő EU-s jogszabályokhoz kapcsolódó, kisebbségeket érintő módosítási javaslatok kapcsán (amelyekről részletesen itt írtunk) úgy foglalt állást, hogy nem szükséges a téren jogalkotás, a helyzet így is kielégítő.

 

A nyílt levél aláírói szerint a Bizottság elutasító döntése

 

az európai polgárok hangjának politikailag káros figyelmen kívül hagyását és az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szembeni empátia hiányát demonstrálja.

 

A levelet az RMDSZ-es Vincze Lóránt és Winkler Gyula mellett aláírta szinte a teljes EP-beli Fidesz-delegáció, de ott vannak az aláírók között a Momentum EP-képviselői, Donáth Anna és Cseh Katalin, valamint az MSZP-s Ujhelyi István is. Rajtuk kívül főleg katalán EP-képviselőket találunk az aláírók között, de akadnak köztük francia, német és dán zöldek, valamint belgiumi és szlovén kereszténydemokraták is.

 

A Minority Safepack az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogaira és az általuk lakott régiók anyagi támogatására koncentrál. Többek között létrehozná a Európai Nyelvi Sokszínűség Központját, ami adatokat gyűjtötene az európai kisebbségi nyelvekről, azok használatáról, és erről információt nyújtana az EU-s intézményeknek, valamint ajánlásokat fogalmazna meg és segített volna a nyelvek revitalizációs stratégiájának kialakításában. A kezdeményezés az EU-s pénzalapokra vonatkozó szabályokat is módosítaná úgy, hogy az EU-s alapokból támogatott programoknál vegyék figyelembe a nemzeti, nyelvi kisebbségek által lakott régiókat, amelyek a nemzeti vagy regionális átlagnál elmaradottabbak.

 

A kezdeményezés pikantériája, hogy az EU alapértékeit felsoroló 2-es cikkére hivatkozva bővítené a Bizottság jogköreit. Ebben a cikkben szerepel ugyanis „az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartása”, ugyanúgy, mint a jogállamiság, amire hivatkozva évek óta póbálja az EU megregulázni a Fideszt.

 

A Minority Safepack sokáig sikertörténetnek tűnt. Sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat, és több nemzeti parlament mellett az Európai Parlament is nagy többséggel támogatta azt: a képviselők 67 ellenszavazat és 103 tartózkodás mellett 524 szavazattal fogadták az erről szóló állásfoglalást. A kezdeményezés Bizottság általi elkaszálását bíráló nyílt levelet viszont csak 68 képviselő írta alá.

 

Ha belemélyednél az ügybe: a Minority Safepack által megfogalmazott javaslatok elkaszálásának okairól Bakó Bea Azonnali-főszerkesztő, EU-jogász részletes elemzést írt az Azonnalira, illetve interjút is adott annak kapcsán a Transindexnek, amire Vincze Loránt is válaszolt.

 

NYITÓKÉP: Minority Safepack / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás