Mélységes csalódás a Minority Safepack elkaszálása – EP-képviselők egy csoportja nyílt levélben tiltakozik

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.20. 11:01

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek és Věra Jourová alelnöknek címzett nyílt levél szerint a Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

Mélységes csalódás a Minority Safepack elkaszálása – EP-képviselők egy csoportja nyílt levélben tiltakozik

Nyílt levéllel próbálja életben tartani lángot az Európai Bizottság által elkaszált Minority Safepack ügyében a polgári kezdeményezés arca, Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő.

A levélben „együtt azzal a több mint 1,1 millió európai polgárral, akik bizalmat vettetek az európai polgári kezdeményezés rendkívül bonyolult eljárásába”, vagyis aláírták azt, a levél aláírói „mélységes csalódásukat” fejezik ki a Bizottság döntésével kapcsolatban, miszerint nem kezdeményez jogalkotási eljárást Vinczéék javaslatai alapján. A Bizottság egyrészt arra hivatkozott

 

nincs hatásköre az EU-nak, hogy a kisebbségi jogvédelem terén jogszabályokat alkosson,

 

ez ugyanis a Bizottság álláspontja szerint a tagállamok dolga. Másrészt a meglévő EU-s jogszabályokhoz kapcsolódó, kisebbségeket érintő módosítási javaslatok kapcsán (amelyekről részletesen itt írtunk) úgy foglalt állást, hogy nem szükséges a téren jogalkotás, a helyzet így is kielégítő.

 

A nyílt levél aláírói szerint a Bizottság elutasító döntése

 

az európai polgárok hangjának politikailag káros figyelmen kívül hagyását és az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szembeni empátia hiányát demonstrálja.

 

A levelet az RMDSZ-es Vincze Lóránt és Winkler Gyula mellett aláírta szinte a teljes EP-beli Fidesz-delegáció, de ott vannak az aláírók között a Momentum EP-képviselői, Donáth Anna és Cseh Katalin, valamint az MSZP-s Ujhelyi István is. Rajtuk kívül főleg katalán EP-képviselőket találunk az aláírók között, de akadnak köztük francia, német és dán zöldek, valamint belgiumi és szlovén kereszténydemokraták is.

A Minority Safepack az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogaira és az általuk lakott régiók anyagi támogatására koncentrál. Többek között létrehozná a Európai Nyelvi Sokszínűség Központját, ami adatokat gyűjtötene az európai kisebbségi nyelvekről, azok használatáról, és erről információt nyújtana az EU-s intézményeknek, valamint ajánlásokat fogalmazna meg és segített volna a nyelvek revitalizációs stratégiájának kialakításában. A kezdeményezés az EU-s pénzalapokra vonatkozó szabályokat is módosítaná úgy, hogy az EU-s alapokból támogatott programoknál vegyék figyelembe a nemzeti, nyelvi kisebbségek által lakott régiókat, amelyek a nemzeti vagy regionális átlagnál elmaradottabbak.

 

A kezdeményezés pikantériája, hogy az EU alapértékeit felsoroló 2-es cikkére hivatkozva bővítené a Bizottság jogköreit. Ebben a cikkben szerepel ugyanis „az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartása”, ugyanúgy, mint a jogállamiság, amire hivatkozva évek óta póbálja az EU megregulázni a Fideszt.

 

A Minority Safepack sokáig sikertörténetnek tűnt. Sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat, és több nemzeti parlament mellett az Európai Parlament is nagy többséggel támogatta azt: a képviselők 67 ellenszavazat és 103 tartózkodás mellett 524 szavazattal fogadták az erről szóló állásfoglalást. A kezdeményezés Bizottság általi elkaszálását bíráló nyílt levelet viszont csak 68 képviselő írta alá.

 

Ha belemélyednél az ügybe: a Minority Safepack által megfogalmazott javaslatok elkaszálásának okairól Bakó Bea Azonnali-főszerkesztő, EU-jogász részletes elemzést írt az Azonnalira, illetve interjút is adott annak kapcsán a Transindexnek, amire Vincze Loránt is válaszolt.

 

NYITÓKÉP: Minority Safepack / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek