Komoly károkat szenvedett a brüsszeli kulturális élet központja

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.20. 20:37

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát is kérdéses, hogy meg lehet-e menteni.

Komoly károkat szenvedett a brüsszeli kulturális élet központja

Még nem lehet tudni, hogy meg fog-e még valaha szólalni a Brüsszeli Képzőművészeti Központ (Palais des Beaux-Arts) orgonája, miután hétfő késő délután kigyulladt annak koncertterme. Az épületből szivárgó füstöt járókelők vették észre, az oltáson legalább hatvan tűzoltó dolgozott.

ÍGY LÁNGOLT A KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖZPONT. FORRÁS: BERNARD FOCCROULLE / FACEBOOK

A belga kulturális élet egyik központjának számító épületet (amely a koncertterem mellett otthont ad kiállításoknak, találhatóak benne konferenciatermek, sőt, még egy mozi is) Victor Horta híres belga építész tervezte, a Palais des Beaux-Arts patronálója pedig egy művészet- és zenekedvelő bankár, Henry Le Bœuf volt. A palota 1929-es befejezését követően a központi koncerttermet Henry Le Bœuf után is nevezték el, és

ez a terem adja a mai napig a székhelyét a kis híján száz zenészt foglalkoztató Belga Nemzeti Zenekarnak.

A koncertterem központi látványossága pedig a monumentális orgona, ami egy tűzvészt már átélt 1967-ben, és emiatt a 2017-es felújításáig üzemen kívül is helyezték.

ÍGY SZÓLT TAVALY A KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖZPONT ORGONÁJA JONATHAN SCOTT MANCHESTERI ORGONAMŰVÉSZ ELŐADÁSÁBAN.

A tűz – aminek okát egyelőre nem tudni – a helyi értesülések szerint nem okozott kárt semmilyen kiállítási művészeti tárgyban. A lángok megfékezésére használt

nagy vízmennyiség azonban a Képzőművészeti Központ épületének szerkezetében minden bizonnyal komoly pusztítást végzett – és a víznek esett áldozatául a használhatatatlan állapotba került orgona is.

Hogy a károk akár az épületszerkezetben, akár az orgonában helyrehozhatóak-e, kérdéses. A Brüsszeli Képzőművészeti Központ Facebook-oldalán arról adott információt, hogy jelenleg annak biztosításán dolgoznak, hogy az oltás után ott maradt víz, valamint az eső ne okozhasson több kárt, aminek mértékét egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni. Mindenesetre a központ igazgatója, Paul Dujardin úgy nyilatkozott, hogy szerinte

„a helyzet komoly, de menedzselhető”.

A szomorú eset ugyan keltett visszhangot a helyi és nemzeti sajtóban, azonban volt olyan, aki nem volt elégedett az erre irányuló médiafigyelemmel. Bernard Foccroulle, a koncertterem vezető orgonistája Facebook-oldalán fakadt ki az RTL-csoport belgiumi csatornájára, ami ugyan röviden tudósított a tűzesetről, szerinte azt az üzenetet helyezve a középpontba, hogy tűzoltók „uralmuk alatt tartják a helyzetet”, de a tűz és az oltás során keletkezett károkról nem esett szó.

„Mi kell ma ahhoz, hogy a kulturális élet a média, a politika és az állampolgárok figyelmének középpontjába kerüljön?” – tette fel a költői kérdést a művész, akinek az értesülési szerint nemcsak hogy az orgona nincs működőképes állapotban, és a koncertterem is több hónapra, ha nem több évre kénytelen lehet bezárni, de egyes bemutatótermek mennyezete is beomlott az oltás során.

NYITÓKÉP: Brüsszeli Képzőművészeti Központ / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek