Így köszönti a magyar ellenzék Joe Bident

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.20. 16:58

Az MSZP a populisták visszaszorítását vizionálja az új amerikai elnöki ciklussal, az LMP a párizsi klímaegyezmény felett örömködik, a DK-tól pedig majdnem megtudtuk Biden teljes nevét.

Így köszönti a magyar ellenzék Joe Bident

Túlzás nélkül mondható, hogy vízválasztó nap a mai: magyar idő szerint este hatkor megtörténik a hatalom átadása Washingtonban, és beiktatják az Egyesült Államok 46. elnökének a demokrata párti Joe Bident (itt követhehtő a folyamat).

Hogy mennyire más lesz Biden elnöksége, mint elődjéé, a Kapitólium ostroma miatt botrányos körülmények között távozó republikánus Donald Trumpé (hogy Trump milyen örökséget hagy pártja számára, arról itt írtunk), azt már a Biden-kabinet összetétele is jelzi, ami nem jelez előre fényes jövőt a magyar-amerikai kapcsolatokban sem.

A magyar ellenzék mindazonáltal kifejezetten örül az USA történetének legidősebb, 78 éves új elnökének, mutatjuk is, hogyan!

MSZP: Bidennel elkezdődik a populisták visszaszorítása

Az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes társelnök az új elnököt üdvözlő sajtóközleményét nem kisebb állítással kezdi, minthogy

Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris a remény hírnökei.

„A reményé, hogy a demokrácia újra képes szembeszállni az autoriter, szélsőjobb felé nyitott populista politikai irányzatokkal.” Kunhalmi azért hozzáteszi, ebben nem lesz könnyű dolga az új vezetésnek, mert „Trump megbukott ugyan, de a »trumpizmus« nem tűnt el.”

Az MSZP egészen odáig elmegy a sajtóközleményben, hogy Biden beiktatása „a világ minden demokratájának” üzenet, hogy érdemes küzdeni „a szolidaritásért és a demokratikus, progresszív értékekért.”

Végül Kunhalmi Ágnes kiszól azért direkten a magyar közönségnek is, és biztosít mindenkit, hogy ők, „a magyar demokrácia hívei” is küzdenek azért, hogy a 2022-es választáson győzve megszabadítsák az országot az orbáni autoriter rezsimtől.

Az LMP a párizsi klímaegyezmény miatt örül

Az LMP sem volt rest a szocialistákhoz hasonló, hangzatos kijelentésekkel tetszést nyilvánítani: a párt szerint „az Egyesült Államokban új időszámítás kezdődik”, ami például megnyilvánul abban is, hogy Biden vissza akar lépni a párizsi klímaegyezménybe.

Mint a párt nevében a két társelnök, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté írja: „Az a tény, hogy Biden az első lépések közé emelte az USA visszalépését, azt jelzi, hogy az USA aktívan fog küzdeni a világunkat veszélyeztető éghajlatváltozás megfékezéséért és a biológiai sokszínűség megőrzéséért.”

A zöld párt sem volt azért rest odapörkölni egyet Orbán Viktoréknak, üdvözlésüket azzal zárják, hogy míg az új amerikai adminisztráció a zöld gondolat középpontba helyezésével jó úton jár, addig

a Fidesz-kormány „úgy alakítja át a magyarországi agrárfelsőoktatást, (…) hogy a természetkímélő, korszerű gazdálkodás kikerül az egyetemi oktatásból.”

A DK majdnem eltalálta Biden teljes nevét

A Demokratikus Koalíció egyértelműen megüzente, hogy mit vár a Biden-érától: szerinte a demokrata politikus ciklusának kezdete „a mértékletességnek, a komolyságnak, a dialógusra és a kompromisszumra való készségnek, a demokratikus intézmények és a hagyományok tiszteletének jelentős győzelme a nacionalista populizmus és az erőszakos kormányzás felett.”

A DK ugyan még elmondja, hogy bízik az USA és az EU közötti bizalom helyreállásában is, a közlemény legnagyobb információértéke az egyszerű politikafogyasztó számára mégiscsak az, hogy Gyurcsány Ferencék a címben ismertetik Biden – a médiában nem használt – teljes nevét:

„A Demokratikus Koalíció köszönti Joseph Robinette Bident abból az alkalomból, hogy a mai napon beiktatják az Amerikai Egyesült Államok elnökének!”

Némi szépséghiba, hogy Biden apját is ugyanígy hívták, így az új amerikai elnök teljesen pontos neve: Joseph Robinette Biden Jr.

A Jobbik önnön néppártiságát hangsúlyozza

Az ellenzéki pártok közül még a Jobbik tartotta fontosnak, hogy külön üdvözölje az új amerikai elnököt, és

ráadásul – mint az a közlemény címében is szerepel – a Jobbik ezt „mint valódi magyar néppárt” tette.

Hogy mitől lesz több az üdvözlés akkor, ha azt egy magát néppártnak valló párt teszi, a közleményből nem derül ki, az viszont igen, hogy a Jobbik reméli: az USA-ban Biden vezetésével sikerült felülemelkedni „az elmúlt hónapok és évek csatározásain”, és az elkövetkező időszakot a közös értékek, „a demokratikus intézmények, a jogállamiság és a fair politika tisztelete” fogja dominálni, nem pedig a múlt sérelmeinek felhánytorgatása.

Jakab Péterék azt is hozzáteszik, hogy most Amerikának és a világnak is stabilitásra van szüksége. „Meggyőződésünk, hogy ennek a stabilitásnak kulcsfontosságú eleme az Európa és Amerika közötti kapcsolatok helyreállítása, amelyhez lehetőségei szerint a mi pártunk is hozzá kíván járulni.”

Közleményét a Jobbik azzal zárja, hogy reméli, Biden elnöksége „a demokrácia és a jog megerősödését a populizmussal és a politikai gátlástalansággal szemben” hozza el, „különösen azért, mert erre hazánknak, Magyarországnak is igen nagy szüksége volna.”

NYITÓKÉP: Joe Biden / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek