Az illegális migráció rendezésével indítja elnökségét Biden

2021.01.20. 17:15

A Politico szerint már szerdán, a beiktatás után aláírja az újdonsült elnök a vonatkozó rendeletet.

Az illegális migráció rendezésével indítja elnökségét Biden

Szerdán, magyar idő szerint 16 órakor kezdődött el Joe Biden elnöki beiktatása. A Politico arról ír, hogy az első törvény, amit aláír még szerdán, rögtön a beiktatás után, a bevándorlási elnöki rendelet lesz. 

Ez gyakorlatilag 11 millió illegális, papírok nélkül az USA-ban tartózkodó bevándorlónak kínál majd lehetőséget jogviszonyuk rendezésére,

valamint a déli határ védelmének javításáról is határoz – de nem fal építésével, amely terve Trumpnak végül erősen torzó maradt, hanem technikai eszközökkel.

Biden arról is dönt majd, hogy

négymilliárdos segélycsomaggal ösztönzi Salvador, Guatemala, Honduras kormányát, hogy küzdjenek a korrupció, erőszak és szegénység ellen,

ezekből az országokból szoktak ugyanis bevándorlók karavánokban vagy anélkül elindulni az Ígéret Földjére. 

Egy névtelenséget kérő fehér házi tisztviselő azt mondta a Politicónak, meg kell oldani a déli határ védelmét, az emberek biztonságát, és hűnek kell lenniük a Demokrata értékekhez is.

A terv szerint a képzett illegális bevándorlók kapnak ezzel esélyt tartózkodásuk legalizálására. Ők bizonyos feltételek teljesülésével öt év után kaphatnak feltételes tartózkodási engedélyt, három lvre rá pedig folyamodhatnának állandó engedélyért is. Az Obama elnök által 2012-ben bevezetett Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) hatálya alatt állók (ők kiskorúként USA-ba érkezőként két évig mentesülnek a visszatoloncolás alól, és dolgozhatnak, ha nem kerülnek összeütközésbe a törvénnyel), átmenetileg védett státuszban lévő személyek, és bevándorló mezőgazdasági munkások pedig rögtön kérvényezhetik majd a zöld kártyát, az állandó tartózkodási engedélyt. Azokra vonatkozna a rendelet (most gyorsan csak ilyet hozhat Biden elnöki hatáskörben), akik bizonyíthatóan január 1-jétől fogva az országban vannak.

Hogy a határvédelemben mikor indul a technikai fejlesztés, attól is függ, mikor nevezik ki Alejandro Mayorkast nemzetbiztonsági miniszterré. Mayokras egyébként korábban is hangoztatta a bevándorlással kapcsolatos megengedőbb véleményét – mondja Vermes Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az Azonnalinak. 

Biden azt is tervezi, hogy a DACA program hatályát négy évvel kiterjeszti, írja a Politico. Ezt Trump vissza akarta vonni 2017-ben, törvénytelenné nyilvánította, de hosszas jogi huzavonák után a Legfelsőbb Bíróság 2020-ban kimondta, hogy a DACA érvényben marad. 

Éles szakítás ez a Trump-adminisztráció politikájával és gyakorlatával,

mondja Vermes, és nyilván szimbolikus lépés is, hogy minden bizonnyal ez lesz az első rendelete Bidennek. Az új elnök korábban is beszélt arról, az első 100 napban rendeleteket, de akár törvényt is alkot a bevándorlásról – mivel a Képviselőházban és a Szenátusban is Demokrata többség van, nem lesz nehéz dolga. 

ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK AZ USA EGYIK BEFOGADÓ ÁLLOMÁSÁN FOTÓ: ANGELA LEE FITZGERALD / FACEBOOK

Nyomatékosan a Trump-éra végét jelzi ez a téma, hiszen az előző elnök számára kiemelt kérdés volt ez, mondja Vermes. Egyrészt beutazási tilalmat rendelt el terrorellenes indoklással 2017 elején hét ország állampolgáraira, amit egy hónap után a bíróság felfüggesztett. Másrészt azt is ellenezte, hogy a már USA-ban élők megkaphassák az állampolgárságot, mondván, csak a Demokrata Párt mesterkedik így, hogy növelje a szavazótáborát.

És nagy port kavart az az intézkedés is, hogy a határon

elválasztották az illegális bevándorlók gyerekekeit a szülőktől

– 2018-ban bejárták a sajtót az erről a gyakorlatról készült képek. Ezzel az illegális határátlépéstől akarták elrettenteni az embereket. Az intékzedést világszerte sokan bírálták Ferenc pápától Theresa Mayen át egészen Melania Trumpig, és persze a Demokrata Párt politikusai is.

NYITÓKÉP: WTXPI-TV Pittsbourgh / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek