+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 20. szerda, 17:15
A Politico szerint már szerdán, a beiktatás után aláírja az újdonsült elnök a vonatkozó rendeletet.

Szerdán, magyar idő szerint 16 órakor kezdődött el Joe Biden elnöki beiktatása. A Politico arról ír, hogy az első törvény, amit aláír még szerdán, rögtön a beiktatás után, a bevándorlási elnöki rendelet lesz. 

 

Ez gyakorlatilag 11 millió illegális, papírok nélkül az USA-ban tartózkodó bevándorlónak kínál majd lehetőséget jogviszonyuk rendezésére,

 

valamint a déli határ védelmének javításáról is határoz – de nem fal építésével, amely terve Trumpnak végül erősen torzó maradt, hanem technikai eszközökkel.

 

Biden arról is dönt majd, hogy

 

négymilliárdos segélycsomaggal ösztönzi Salvador, Guatemala, Honduras kormányát, hogy küzdjenek a korrupció, erőszak és szegénység ellen,

 

ezekből az országokból szoktak ugyanis bevándorlók karavánokban vagy anélkül elindulni az Ígéret Földjére. 

 

Egy névtelenséget kérő fehér házi tisztviselő azt mondta a Politicónak, meg kell oldani a déli határ védelmét, az emberek biztonságát, és hűnek kell lenniük a Demokrata értékekhez is.

 

A terv szerint a képzett illegális bevándorlók kapnak ezzel esélyt tartózkodásuk legalizálására. Ők bizonyos feltételek teljesülésével öt év után kaphatnak feltételes tartózkodási engedélyt, három lvre rá pedig folyamodhatnának állandó engedélyért is. Az Obama elnök által 2012-ben bevezetett Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) hatálya alatt állók (ők kiskorúként USA-ba érkezőként két évig mentesülnek a visszatoloncolás alól, és dolgozhatnak, ha nem kerülnek összeütközésbe a törvénnyel), átmenetileg védett státuszban lévő személyek, és bevándorló mezőgazdasági munkások pedig rögtön kérvényezhetik majd a zöld kártyát, az állandó tartózkodási engedélyt. Azokra vonatkozna a rendelet (most gyorsan csak ilyet hozhat Biden elnöki hatáskörben), akik bizonyíthatóan január 1-jétől fogva az országban vannak.

 

Hogy a határvédelemben mikor indul a technikai fejlesztés, attól is függ, mikor nevezik ki Alejandro Mayorkast nemzetbiztonsági miniszterré. Mayokras egyébként korábban is hangoztatta a bevándorlással kapcsolatos megengedőbb véleményét – mondja Vermes Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az Azonnalinak. 

 

Biden azt is tervezi, hogy a DACA program hatályát négy évvel kiterjeszti, írja a Politico. Ezt Trump vissza akarta vonni 2017-ben, törvénytelenné nyilvánította, de hosszas jogi huzavonák után a Legfelsőbb Bíróság 2020-ban kimondta, hogy a DACA érvényben marad. 

 

Éles szakítás ez a Trump-adminisztráció politikájával és gyakorlatával,

 

mondja Vermes, és nyilván szimbolikus lépés is, hogy minden bizonnyal ez lesz az első rendelete Bidennek. Az új elnök korábban is beszélt arról, az első 100 napban rendeleteket, de akár törvényt is alkot a bevándorlásról – mivel a Képviselőházban és a Szenátusban is Demokrata többség van, nem lesz nehéz dolga. 

 

ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK AZ USA EGYIK BEFOGADÓ ÁLLOMÁSÁN FOTÓ: ANGELA LEE FITZGERALD / FACEBOOK

 

Nyomatékosan a Trump-éra végét jelzi ez a téma, hiszen az előző elnök számára kiemelt kérdés volt ez, mondja Vermes. Egyrészt beutazási tilalmat rendelt el terrorellenes indoklással 2017 elején hét ország állampolgáraira, amit egy hónap után a bíróság felfüggesztett. Másrészt azt is ellenezte, hogy a már USA-ban élők megkaphassák az állampolgárságot, mondván, csak a Demokrata Párt mesterkedik így, hogy növelje a szavazótáborát.

 

És nagy port kavart az az intézkedés is, hogy a határon

 

elválasztották az illegális bevándorlók gyerekekeit a szülőktől

 

– 2018-ban bejárták a sajtót az erről a gyakorlatról készült képek. Ezzel az illegális határátlépéstől akarták elrettenteni az embereket. Az intékzedést világszerte sokan bírálták Ferenc pápától Theresa Mayen át egészen Melania Trumpig, és persze a Demokrata Párt politikusai is.

 

NYITÓKÉP: WTXPI-TV Pittsbourgh / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás