Több, mint 81 milliárd forintot költöttünk tavaly arra, hogy bankban tartsuk a pénzünket

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.19. 08:08

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között akár évi 20-30 ezer forintos különbség is lehet.

Több, mint 81 milliárd forintot költöttünk tavaly arra, hogy bankban tartsuk a pénzünket

Aki bárhol Magyarországon bankszámlával rendelkezik, érdemes lesz figyelnie: 2020 óta a bankok minden év január 31-én elküldik az ügyfeleiknek, hogy a megelőző évben mennyi pénzt költöttek összesen.

A kimutatásban azonban nem csupán az szerepel, hogy milyen és mekkora összegű tranzakciókat hajtott végre az ügyfél maga, hanem az is, hogy a bank mennyi pénzt vont le a számlánkról a bankolási tevékenységekhez kapcsolódóan: hogy például mennyi ment el az adott évben számlavezetésre, netbanki, mobilbanki elérésre, vagy éppen mekkora díjat szabott a pénzintézet az sms-értesítések vagy az átutalások után.

Ilyen értesítés tehát már tavaly is érkezett, az azonban csupán a 2019. augusztus-december közötti költéseket tartalmazta: most először fogunk kapni a teljes évre vonatkozólag kimutatást.

A money.hu jegybanki adatokon alapuló számításai szerint tavaly a bankok az összes vezetett számla után átlagosan valamivel kevesebb, mint 9 milliárd forintot vontak le havonta,

2020 szeptemberének végéig pedig közel 81 milliárd forintra rúgtak a tranzakcióinkon túli bankolási költségek

– ebben tehát nincsen benne az utolsó negyedév, így a karácsonyi időszak sem, amikor minden bizonnyal – főleg egy járványos helyzetben – megugorhatott a banki tranzakciók száma.

Ezt az évenkénti egységes díjkimutatási rendszert egyébként pont azért is vezették be a money.hu szerint, hogy az emberek számára átláthatóbbá tegyék, hogy a bankok miért és mekkora összegeket vonnak le az ügyfeleiktől, és fokozódhasson az értük való verseny a bankok között.

Ugyanis a kimutatást és az egyes bankok ajánlatait átböngészve jól összehasonlíthatóvá válnak a banki díjak, és könnyen kiderülhet az is, hogy hol érdemes igazán tartani a pénzünket. A money.hu bankszámla-kalkulátora szerint

az egyes pénzintézetek bankszámláinak vezetése között akár évi 20-30 ezer forintos eltérés is lehet.

Ez az eltérés részben abból is adódik, hogy míg külföldön egyre inkább elterjedtek az olyan bankszámlák, ahol egy meghatározott díjért cserébe annyi tranzakciót bonyolíthatunk le, amennyit csak akarunk, addig Magyarországon még sokkal jellemzőbb az egyes tranzakciók után számított árazás.

NYITÓKÉP: Fintechzone.hu

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek