+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 19. kedd, 08:35
Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.
„Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után elhunyt Kriza Ákos”

 

– adta hírül a Fidesz sajtóirodája a szomorú hírt, hozzátéve, hogy Krizát a Fidesz saját halottjának tekinti.

 

A nagyváradi származású politikus a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végzett. Miskolcra egyetemi tanulmányai miatt költözött még 1990-ben.

 

A politika iránt is ekkor kezdett el érdeklődni, ahogy ő írta:

 

„politikai gondolkodásomat a keresztény, konzervatív, szociális értékrend hármasa határozza meg.”

 

A Fideszbe végül 1997-ben csatlakozott.

 

Előbb a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés tagja lett, később az egészségügyi bizottság elnöki tisztét látta el. 2006-ban indult el először Miskolc polgármesteri címéért, amit végül 2010-ben sikerült megszereznie, és a 2019. októberi önkormányzati választásig meg is tartani. Ekkor az egyesült ellenzék részéről Veres Pál győzte le meggyőző fölénnyel: Veres 54,8 százalékos eredményével szemben Kriza 40,8 százalékot szerzett.

 

Kriza Ákos februárban lett volna 56 éves.

 

NYITÓKÉP: Kriza Ákos / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás