A londoni rendőrség hat hónapon át regisztrálja az ellenőrzött autóvezetők etnikumát

2021.01.19. 09:40

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

A londoni rendőrség hat hónapon át regisztrálja az ellenőrzött autóvezetők etnikumát

A londoni rendőrség úgy döntött, feljegyzi, hogy a megállított autóvezetők milyen etnikumúak, írja a Guardian. A kezdeményezés ötlete egy 2020-as tanulmány – amibe a londoni polgármester, Sadiq Khan írta az előszót – után született, amely

azt találta, a városi rendőrök hatszor nagyobb eséllyel állítanak meg fekete sofőröket, mint a más bőrszínű vezetőket. 

Ezek az ügyek nagy vitát kavartak, mint például Bianca Williams atléta ügye még 2020 júliusában. Öt rendőr állította meg Mercedesüket, majd őt és partnerét, a portugál sprinter Ricardo Dos Santost is megbilincselték, miközben gyerekük a kocsiban ült. A rendőrség átvizsgálta őket, semmi törvénytelent nem talált. Az ügyben vizsgálat indult, a rendőrséget faji profilképzéssel vádolták, amit a hatóság tagadott, Williams pedig rasszizmussal vádolta a rendőrséget.  

A londoni rendőrség mostanáig csak azokban az esetekben tartotta nyilván az igazoltatottak etnikumát, ha gyalogosan igazoltatták őket, a vezetőket nem. Így most egy hathónapos program keretében a rendőrök fel fogják jegyezni a jármű megállításának idejét, a vezető etnikai hátterét, nemét, korát és az autó márkáját és modelljét is. A rendőrság abban bízik, hogy ez a program majd megmutatja az igazi arányokat abban, kiket is állítanak meg.

Igaz, módszertanilag eléggé megkérdőjelezhető módon: kérdés, mennyire kaphatnak egy ilyen előre bejelentett akcióval valós képet, amikor a rendőrök is tudják, milyen elvárások és vádak foglalmazódnak meg, így

ez a lépés inkább PR-fogásnak tekinthető.

A hatóság mindenesetre szeretné, ha a közbizalom erősödne irántuk a londoni feket közösségekben is. A gyenge bizalom a rendőrség iránt ugyanis a bűnfelderítést, a bejelentések számát, állampolgári együttműködés mértékét is gyengíti.

NYITÓKÉP: André Gustavo Stumpf / Wikipedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek