+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 19. kedd, 14:24
Még 2014-ben büntettek meg egy romániai roma nőt, amiért Genfben a nyílt utcán koldult, az Emberi Jogok Európai Bírósága csak most mondta ki, hogy neki volt igaza.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 922 eurós (kb. 330 ezer forintnyi) erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezte kedden Svájcot, amiért az országban 2014-ben 500 svájci frankra (jelenlegi árfolyamon kb. 166 ezer forintra) büntettek meg koldulásért egy román állampolgárságú roma nőt.

 

A romániai sajtó szerint a megbüntetett román állampolgár 1992-ben született, a büntetés kiszabásakor teljesen analfabéta volt, nem rendelkezett semmilyen munkahellyel és nem részesült szociális segélyben sem. A nő később előzetes letartóztatásba is került Svájcban,

 

amiért nem fizette ki a rá kiszabott büntetést, amit azért kapott, mert egy genfi utcasarkon nyilvánosan koldult.

 

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a nőnek a kiszolgáltatott helyzete indokolttá tette, hogy koldulással próbálja meg kielégíteni alapvető szükségleteit, és emberi méltóságában rejlő joga volt ahhoz, hogy helyzetén így próbáljon meg javítani.

 

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a nővel történtek kapcsán Svájc megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak 8. cikkét, amely védi a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való emberi jogot. Ezért pedig az államnak 922 eurós nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a sértett félnek.

 

NYITÓKÉP: Jackie Chance/Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás