330 ezer forintnyi kártérítést fizet Svájc egy koldusnak, mert azt megbüntették koldulásért

Szerző: Vass Csaba
2021.01.19. 14:24

Még 2014-ben büntettek meg egy romániai roma nőt, amiért Genfben a nyílt utcán koldult, az Emberi Jogok Európai Bírósága csak most mondta ki, hogy neki volt igaza.

330 ezer forintnyi kártérítést fizet Svájc egy koldusnak, mert azt megbüntették koldulásért

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 922 eurós (kb. 330 ezer forintnyi) erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezte kedden Svájcot, amiért az országban 2014-ben 500 svájci frankra (jelenlegi árfolyamon kb. 166 ezer forintra) büntettek meg koldulásért egy román állampolgárságú roma nőt.

A romániai sajtó szerint a megbüntetett román állampolgár 1992-ben született, a büntetés kiszabásakor teljesen analfabéta volt, nem rendelkezett semmilyen munkahellyel és nem részesült szociális segélyben sem. A nő később előzetes letartóztatásba is került Svájcban,

amiért nem fizette ki a rá kiszabott büntetést, amit azért kapott, mert egy genfi utcasarkon nyilvánosan koldult.

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a nőnek a kiszolgáltatott helyzete indokolttá tette, hogy koldulással próbálja meg kielégíteni alapvető szükségleteit, és emberi méltóságában rejlő joga volt ahhoz, hogy helyzetén így próbáljon meg javítani.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a nővel történtek kapcsán Svájc megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak 8. cikkét, amely védi a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való emberi jogot. Ezért pedig az államnak 922 eurós nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a sértett félnek.

NYITÓKÉP: Jackie Chance/Pixabay

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek