+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 19. kedd, 14:24
Még 2014-ben büntettek meg egy romániai roma nőt, amiért Genfben a nyílt utcán koldult, az Emberi Jogok Európai Bírósága csak most mondta ki, hogy neki volt igaza.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 922 eurós (kb. 330 ezer forintnyi) erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezte kedden Svájcot, amiért az országban 2014-ben 500 svájci frankra (jelenlegi árfolyamon kb. 166 ezer forintra) büntettek meg koldulásért egy román állampolgárságú roma nőt.

 

A romániai sajtó szerint a megbüntetett román állampolgár 1992-ben született, a büntetés kiszabásakor teljesen analfabéta volt, nem rendelkezett semmilyen munkahellyel és nem részesült szociális segélyben sem. A nő később előzetes letartóztatásba is került Svájcban,

 

amiért nem fizette ki a rá kiszabott büntetést, amit azért kapott, mert egy genfi utcasarkon nyilvánosan koldult.

 

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a nőnek a kiszolgáltatott helyzete indokolttá tette, hogy koldulással próbálja meg kielégíteni alapvető szükségleteit, és emberi méltóságában rejlő joga volt ahhoz, hogy helyzetén így próbáljon meg javítani.

 

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a nővel történtek kapcsán Svájc megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak 8. cikkét, amely védi a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való emberi jogot. Ezért pedig az államnak 922 eurós nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a sértett félnek.

 

NYITÓKÉP: Jackie Chance/Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás