+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 18. hétfő, 15:58
Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a német közszolgálati adó nemzetközi csatornájának, a Deutsche Wellének dolgozik.

A magyar állami média M1 csatornája esténként idegennyelvű (német, orosz, angol és kínai nyelvű) híradókban is leadja a kormánypropaganda állításait. Az angolnyelvű műsor egyik újságírója és bemondója Szőczi Árpád. A Torontóban magyar-osztrák családba született Szőczi tizenhét évesen kezdte el csak tanulni apanyelvét, a magyart. A jelenleg Berlinben élő újságíró az anyanyelvi angoltudása miatt került az M1-hez, már 2015-ben.

 

A kormányközeli Hungary Today-nek azt nyilatkozta, hogy noha nem magyar az anyanyelve, a magyar identitását érzi magához a legközelebb. Erdélyi származású apja 1952-ben emigrált Kanadába. Magyarországra vagy Romániába a rendszerváltás után se akart visszatérni.

 

Szőczi a Hungary Today-nek azt is mondja, hogy újságíróként „nem választhat oldalt”. A semlegességet azonban sajátosan értelmezi – egyszerre két oldalt is választott.

 

Miközben az M1-en az orbáni propaganda angol hangja, Berlinben a német közszolgálati adó nemzetközi csatornájánál, a Deutsche Wellénél dolgozik,

 

ahol az M1-es munkájától eltérő hangnemben végzi a munkáját.

 

A KANADÁBAN SZÜLETETT, MAGYAR-OSZTRÁK SZŐCZI ÁRPÁD AZ MTVA SZÉKHÁZA ELŐTT. FOTÓ: SZÁ / FB

 

Az ellentmondásra legelőször a svájci baloldali Wochenzeitung (WoZ) mutatott rá egy portrécikkében, innen vette át a cikket a német baloldali Tageszeitung (taz). Szőczi a WoZ-nak és a taz-nak azzal magyarázza kiállását az orbáni rendszer mellett, hogy „a magyarok a világban nagyon egyedül érzik magukat”. A bemondó ezt arra vezeti vissza, hogy a magyarok ősei Mongóliából jöttek be, és nincs rokonuk a közelben. Szerinte a történelemben „a magyarokat nagyon sokszor magukra hagyták” – ennek példájaként a trianoni békeszerződést említi.

 

Szőczi azonban nem érzi úgy, hogy ellentmondásban lenne a deutschewellés és az M1-es munkája egymással. Eleve azt hangsúlyozza, hogy

 

ő „egy apolitikus ember”, aki „követ” szeretne lenni a különféle nézetek között.

 

Mint mondta: az M1-en mindig jelzi, ha épp a kormány és a miniszterelnök álláspontját ismerteti.

 

A Deutsche Wellében nem apolitikus emberként ismerik azonban Szőczit. Az M1 bemondója a német csatornánál még

 

egyik kollégáját is feljelentette a vezetőségnél, mert az rendszeresen rasszista és szexista megjegyzéseket tett egy fekete kollégájára

 

– Szőczi végül azt is elérte, hogy a rasszista kollegáját a német adó elbocsájtsa. Szőczi szerint azonban ezen kiállásával nem ütközik az, hogy az M1-en másfajta világnézetet jelenít meg. Azt mondja: az M1-es munkájánál nem játszik szerepet a politika. Az újságíró abban bízik, hogy az emberek „nem hülyék”, és maguk is meg tudják ítélni a híreket.

 

NYITÓKÉP: Szőczi Árpád, az M1 Hungary Riports híradójának bemondójaként / M1, Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás