+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. január 18. hétfő, 15:09
Karácsonyék arra kérik a vállalkozókat: ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. A kerületeknél házfelújítások és fejlesztések maradnak el.

Január 14-én ültek le egymással önkormányzati és kormányzati szereplők annak érdekében, hogy egyeztessenek az önkormányzatokat érő bevételkiesésekről, például arról, hogy a 25 ezer fős lélekszám feletti településeken hogyan tervezi a kormányzat pótolni a helyi iparűzési adó megfelezése miatt keletkező költségvetési lukat. (Orbán Viktor ígérete szerint 25 ezer fő alatt a kompenzáció automatikus lesz, ennél nagyobb lakosságszámnál viszont egyéni tárgyalásokon fog eldőlni el a kompenzáció mértéke és mikéntje.)

 

Ahogy arról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az egyeztetést követő sajtótájékoztatón beszámolt: ezekről végül érdemben nem esett szó, csupán egy általános tájékoztatást adtak a kormány államtitkárai az országos költségvetés helyzetéről.

 

Már láthatóak a tájékoztató kampányplakátok

 

Erre is kíván reagálni a budapesti városvezetés egy intenzív tájékoztató kampánnyal, amiről eddig semmi mást nem lehetett tudni, mint hogy az önkormányzatok járvány miatti és – Karácsonyék értelmezésében – a kormányzat „büntetőpolitikája” okozta nehéz helyzetre fog reflektálni, és ennek jeleit már ezen a héten „tapasztalni fogják a budapesti járókelők”.

 

AZ EGYIK PLAKÁT A VÁROSHÁZA ELŐTT

 

A kampányról szóló, hétfői sajtótájékoztatón Karácsony Gergely elmondta: a kampány célja az lesz, hogy

 

megvilágítsák a budapestiek számára, hogy egy-egy közszolgáltatás (mint a közösségi közlekedés működése, a fűtés és a melegvíz biztosítása) mennyire sok ember munkája révén jön létre.

 

Másik célja a fővárosnak azt is kommunikálni, hogy amikor az önkormányzati politikusok arról beszélnek, hogy a kormány mennyire sok pénzt vesz ki az önkormányzatok zsebéből, akkor pont ezeket a közszolgáltatásokat féltik.

 

EGY MÁSIK PLAKÁT A VÁROSHÁZÁTÓL

 

Harmadrészt a tájékoztatás célja az lesz, hogy ezzel erősítsék, kovácsolják egybe a főváros közösségét, mert Karácsonyék szerint a jelenlegi helyzetben „a város erejére nagy szükség van”. Negyedrészt pedig cél az is – amit már eddig is tudtunk –, hogy

 

arra kérjék a vállalkozókat: amennyiben tehetik, úgy fizessék be a teljes iparűzési adót az önkormányzatoknak.

 

Arról, hogy az üzenetet milyen eszközökkel fogják eljuttatni a budapestiekhez (például közterületi plakátokkal vagy fizetett internetes hirdetésekkel), a főpolgármester nem szólt.

 

ÉS EZ IS EGY PLAKÁT

 

Mit hoznak a kormányzati elvonások a kerületeknek?

 

Karácsonyt követően a XV. kerület DK-s polgármestere, Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy a kormányzati elvonások idén 168 millió forinttal rövidítik meg a kerület költségvetését, és az alapvető szolgáltatások zökkenőmentes működése érdekében bizony lesznek betervezett fejlesztések, amiktől el fogják venni a forrást.

 

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere azt emelte ki, hogy sok házfelújítást nem fog tudni megvalósítani idén az önkormányzat a nehéz anyagi körülmények miatt.

 

A VIII. kerületi polgármester Pikó András kifejtette, hogy a kerületek közül az ő bevételkiesésük a legnagyobb, 4,5 milliárd forint. Pikó azt is elmondta, hogy Józsefvárosban az elvonást ők

 

Kocsis-csomagnak hívják,

 

mert annak ellenére, hogy Kocsis Máté a terület fideszes parlamenti képviselője, nem a büntetőpolitika ellen küzd, hanem annak az élharcosa.

 

A II. kerület MSZP-s polgármestere, Őrsi Gergely azt sérelmezte, hogy a válságkezelés címén hozott kormányzati elvonások miatt nem tudják megvalósítani azt a programot, aminek a teljesítésére megválasztották őket az emberek 2019 októberében.

 

Az I. kerület párbeszédes polgármestere, V. Naszályi Márta pedig azt hangsúlyozta, hogy minden önkormányzati feladat ellátására szánt tíz forintból hetet saját forrásokból (például a gépjárműadóból, a parkolási díjakból vagy az iparűzési adóból származó bevételekből) finanszíroznak, és a kormány a járványra hivatkozva pont ezt a keretet csökkenti – miközben például a budai vár megújítását célzó Hauszmann Programra százmilliárdokat költ. Mint kijelentette, szerinte ebből is látszik, hogy

 

„van pénz, csak azt nem az emberekre fordítják”.

 

A sajtótájékoztató teljes terjedelmében alább megtekinthető:

 

 

NYITÓKÉP & FOTÓK: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás