A kormányzati elvonásokról és a közművek fontosságáról indít tájékoztató kampányt Budapest

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.18. 15:09

Karácsonyék arra kérik a vállalkozókat: ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. A kerületeknél házfelújítások és fejlesztések maradnak el.

A kormányzati elvonásokról és a közművek fontosságáról indít tájékoztató kampányt Budapest

Január 14-én ültek le egymással önkormányzati és kormányzati szereplők annak érdekében, hogy egyeztessenek az önkormányzatokat érő bevételkiesésekről, például arról, hogy a 25 ezer fős lélekszám feletti településeken hogyan tervezi a kormányzat pótolni a helyi iparűzési adó megfelezése miatt keletkező költségvetési lukat. (Orbán Viktor ígérete szerint 25 ezer fő alatt a kompenzáció automatikus lesz, ennél nagyobb lakosságszámnál viszont egyéni tárgyalásokon fog eldőlni el a kompenzáció mértéke és mikéntje.)

Ahogy arról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az egyeztetést követő sajtótájékoztatón beszámolt: ezekről végül érdemben nem esett szó, csupán egy általános tájékoztatást adtak a kormány államtitkárai az országos költségvetés helyzetéről.

Már láthatóak a tájékoztató kampányplakátok

Erre is kíván reagálni a budapesti városvezetés egy intenzív tájékoztató kampánnyal, amiről eddig semmi mást nem lehetett tudni, mint hogy az önkormányzatok járvány miatti és – Karácsonyék értelmezésében – a kormányzat „büntetőpolitikája” okozta nehéz helyzetre fog reflektálni, és ennek jeleit már ezen a héten „tapasztalni fogják a budapesti járókelők”.

AZ EGYIK PLAKÁT A VÁROSHÁZA ELŐTT

A kampányról szóló, hétfői sajtótájékoztatón Karácsony Gergely elmondta: a kampány célja az lesz, hogy

megvilágítsák a budapestiek számára, hogy egy-egy közszolgáltatás (mint a közösségi közlekedés működése, a fűtés és a melegvíz biztosítása) mennyire sok ember munkája révén jön létre.

Másik célja a fővárosnak azt is kommunikálni, hogy amikor az önkormányzati politikusok arról beszélnek, hogy a kormány mennyire sok pénzt vesz ki az önkormányzatok zsebéből, akkor pont ezeket a közszolgáltatásokat féltik.

EGY MÁSIK PLAKÁT A VÁROSHÁZÁTÓL

Harmadrészt a tájékoztatás célja az lesz, hogy ezzel erősítsék, kovácsolják egybe a főváros közösségét, mert Karácsonyék szerint a jelenlegi helyzetben „a város erejére nagy szükség van”. Negyedrészt pedig cél az is – amit már eddig is tudtunk –, hogy

arra kérjék a vállalkozókat: amennyiben tehetik, úgy fizessék be a teljes iparűzési adót az önkormányzatoknak.

Arról, hogy az üzenetet milyen eszközökkel fogják eljuttatni a budapestiekhez (például közterületi plakátokkal vagy fizetett internetes hirdetésekkel), a főpolgármester nem szólt.

ÉS EZ IS EGY PLAKÁT

Mit hoznak a kormányzati elvonások a kerületeknek?

Karácsonyt követően a XV. kerület DK-s polgármestere, Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy a kormányzati elvonások idén 168 millió forinttal rövidítik meg a kerület költségvetését, és az alapvető szolgáltatások zökkenőmentes működése érdekében bizony lesznek betervezett fejlesztések, amiktől el fogják venni a forrást.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere azt emelte ki, hogy sok házfelújítást nem fog tudni megvalósítani idén az önkormányzat a nehéz anyagi körülmények miatt.

A VIII. kerületi polgármester Pikó András kifejtette, hogy a kerületek közül az ő bevételkiesésük a legnagyobb, 4,5 milliárd forint. Pikó azt is elmondta, hogy Józsefvárosban az elvonást ők

Kocsis-csomagnak hívják,

mert annak ellenére, hogy Kocsis Máté a terület fideszes parlamenti képviselője, nem a büntetőpolitika ellen küzd, hanem annak az élharcosa.

A II. kerület MSZP-s polgármestere, Őrsi Gergely azt sérelmezte, hogy a válságkezelés címén hozott kormányzati elvonások miatt nem tudják megvalósítani azt a programot, aminek a teljesítésére megválasztották őket az emberek 2019 októberében.

Az I. kerület párbeszédes polgármestere, V. Naszályi Márta pedig azt hangsúlyozta, hogy minden önkormányzati feladat ellátására szánt tíz forintból hetet saját forrásokból (például a gépjárműadóból, a parkolási díjakból vagy az iparűzési adóból származó bevételekből) finanszíroznak, és a kormány a járványra hivatkozva pont ezt a keretet csökkenti – miközben például a budai vár megújítását célzó Hauszmann Programra százmilliárdokat költ. Mint kijelentette, szerinte ebből is látszik, hogy

„van pénz, csak azt nem az emberekre fordítják”.

A sajtótájékoztató teljes terjedelmében alább megtekinthető:

NYITÓKÉP & FOTÓK: Karácsony Gergely / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek