Három EU-biztos is önkéntes házi karanténba vonul

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.17. 13:32

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Három EU-biztos is önkéntes házi karanténba vonul

Pénteken találkozott többek között Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a portugál kormány jó néhány képviselője, António Costa miniszterelnök mellett João Leão pénzügyminiszter is, hogy együtt áttekintsék az Európai Unió Tanácsának (ami a tagállami minisztereket tömöríti magába) soros elnökséggel kapcsolatos feladatait, amit június 30-ig Portugália lát el, és aminek – nem meglepő módon – fő célkitűzése az lesz, hogy „átsegítse az EU-t a világjárvány időszakán”.

Csakhogy másnap, szombaton – mint azt a portugál pénzügyminiszter hivatala bejelentette

João Leão igazoltan koronavírus-fertőzött lett.

A pénteki találkozó (ahol a résztvevők betartották a távolságtartási és maszkviselési szabályokat) és a szombati bejelentés között több, mint 24 óra telt el, és az EB közlése szerint egyik biztosuk sem került olyan közeli kapcsolatba a pénzügyminiszterrel, hogy kontaktszemélynek minősüljenek, és indokolt legyen hatósági házi karanténba tenni őket.

Ennek ellenére vasárnap a találkozó résztvevői közül három EU-biztos is úgy határozott, hogy – követve a belgiumi járványügyi ajánlásokat – önkéntes házi karanténba vonulnak mint lehetséges kontaktszemélyek.

Így tett Margrethe Vestager Európa digitalizálásáért, Valdis Dombrovskis emberközpontú gazdaságért, valamint Elisa Ferreira kohéziós politikáért felelős EU-biztos.

Az előbbi kettő egyúttal Ursula von der Leyen alelnökeként is dolgozik.

A három EU-biztos vasárnaptól kezdve hét napig otthon kell maradjon, és ha ezt követően negatív lesz a koronavírus-tesztjük, akkor lehetnek ismét szabadok. Ami a portugál pénzügyminisztert illeti: a minisztérium közlése szerint João Leão természetesen hatósági házi karanténba került, de egyelőre nem tapasztal magán tüneteket, és munkáját otthonról folytatja.

A pénteki találkozón egyébként részt vett a három érintett biztos és von der Leyen mellett még a harmadik bizottsági alelnök, az európai zöldpolitikáért felelős Frans Timmermans is – arról azonban a Bizottság nem adott tájékoztatást, hogy Timmermans és von der Leyen is önkéntes házi karanténba vonulna.

NYITÓKÉP: Ursula von der Leyen bizottsági elnök és António Costa portugál miniszterelnök a pénteki találkozón. Európai Bizottság / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek