+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 17. vasárnap, 13:32
Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Pénteken találkozott többek között Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a portugál kormány jó néhány képviselője, António Costa miniszterelnök mellett João Leão pénzügyminiszter is, hogy együtt áttekintsék az Európai Unió Tanácsának (ami a tagállami minisztereket tömöríti magába) soros elnökséggel kapcsolatos feladatait, amit június 30-ig Portugália lát el, és aminek – nem meglepő módon – fő célkitűzése az lesz, hogy „átsegítse az EU-t a világjárvány időszakán”.

 

Csakhogy másnap, szombaton – mint azt a portugál pénzügyminiszter hivatala bejelentette

 

João Leão igazoltan koronavírus-fertőzött lett.

 

A pénteki találkozó (ahol a résztvevők betartották a távolságtartási és maszkviselési szabályokat) és a szombati bejelentés között több, mint 24 óra telt el, és az EB közlése szerint egyik biztosuk sem került olyan közeli kapcsolatba a pénzügyminiszterrel, hogy kontaktszemélynek minősüljenek, és indokolt legyen hatósági házi karanténba tenni őket.

 

Ennek ellenére vasárnap a találkozó résztvevői közül három EU-biztos is úgy határozott, hogy – követve a belgiumi járványügyi ajánlásokat – önkéntes házi karanténba vonulnak mint lehetséges kontaktszemélyek.

 

Így tett Margrethe Vestager Európa digitalizálásáért, Valdis Dombrovskis emberközpontú gazdaságért, valamint Elisa Ferreira kohéziós politikáért felelős EU-biztos.

 

Az előbbi kettő egyúttal Ursula von der Leyen alelnökeként is dolgozik.

 

A három EU-biztos vasárnaptól kezdve hét napig otthon kell maradjon, és ha ezt követően negatív lesz a koronavírus-tesztjük, akkor lehetnek ismét szabadok. Ami a portugál pénzügyminisztert illeti: a minisztérium közlése szerint João Leão természetesen hatósági házi karanténba került, de egyelőre nem tapasztal magán tüneteket, és munkáját otthonról folytatja.

 

A pénteki találkozón egyébként részt vett a három érintett biztos és von der Leyen mellett még a harmadik bizottsági alelnök, az európai zöldpolitikáért felelős Frans Timmermans is – arról azonban a Bizottság nem adott tájékoztatást, hogy Timmermans és von der Leyen is önkéntes házi karanténba vonulna.

 

NYITÓKÉP: Ursula von der Leyen bizottsági elnök és António Costa portugál miniszterelnök a pénteki találkozón. Európai Bizottság / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás