+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 14. csütörtök, 13:35
A Janssen cég vakcinája leegyszerűsíti a tömegek átoltásának folyamatát. Ugyanakkor a szuperfegyver a magyarok egy részénél könnyen csődöt mondhat.

Új fejezetet jelenthet a koronavírus-oltások történetében az amerikai Janssen cégé. Ennek ugyanis két előnye is van: nem kell szárazjégben tárolni-szállítani, mint a módosított mRNS-technológiával készült, a fehérjék miatt szobahőmérsékleten könnyen felbomló, kényes oltásokat, mint amilyen a Modernáé vagy a Pfizeré. Illetve nem kell 21-42 napon belül megismételni az oltást,

 

elég belőle egyet beadni,

 

ami a nagy tömegek oltásának folyamatát egyszerűsíti le.

 

Az Európai Bizottság október 8-án jelentette be, hogy megegyezett, szerződést kötött az amerikai gyógyszergyáróriás Johnon&Johnson kötelékébe tartozó céggel, hogy 200 millió adagot vesz, ami szükség esetén újabb 200 millióval megfejelnek. Ez volt az utolsó a sorban az AstraZeneca, a Sanofi-GFK, a CureVac, a Moderna és a Pfizer-BioNTech után. Így ebből Magyarországra is eljut a lakosságarányos mennyiség.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én adta hírül: elkezdi a vakcina vizsgálatát. Ezt még a preklinikai és korai klinikai tesztek eredményei alapján teszik. A cég még vizsgálja, a szer milyen hatékonysággal indítja be a megfelelő immunválaszt. A teszteredményeket nem a vizsgálatok végén, hanem folyamatosan figyeli az EMA, hogy így is gyorsítsa az engedélyezési eljárást.

 

Ez az oltás is a vírus tüskefehérjének genetikai információját ismerteti fel szervezetünkkel, mint a Pfizeré vagy a Modernáé. Ez alapján indítja be testünk az immunválaszt, termel antitesteket, T-sejteket. A cég a saját maga által kifjlesztett AdVac technológiát alkalmazza, ezt az Európai Bizottság által is jóváhagyott ebolavakcinánál is használták, és

 

adenovírust használ vektorként, azaz a szervezetbe ezzel juttatják be a tüskefehérje genetikai információját.

 

Ezen az elven működik az oxfordi AstraZeneca oltása is. (Itt mutattuk be a különböző oltások típusait.)

 

Az adenovírusról Rusvai Miklós virológus szakember korábban elmondta az Azonnalinak, ez ellen a magyar lakosság egy jelentős része immunis, így esetükben a szervezet rögtön elpusztítja a befecskendezett vírust, mielőtt a szervezet kialakítaná a védettséget a koronavírus ellen, vagyis náluk

 

a vakcina nem fog működni.

 

Ám ez sem ilyen egyszerű. Az adenovírusnak ugyanis ötven fajtája van, szaknyelven ötven szerotípusa, mondja Rusvai, a régebbi kutatások alapján a magyarok egy része - akár 5-10 százaléka is - védett az 5-ös adenovírus ellen.

 

Az orosz Szputynik V-ös vakcina az első oltásra a 26-os, a második oltásra az 5-ös típust használja, és ugyancsak az 5-ös típust használja vektorként a kínai CanSino Biologics vakcinája is, ezért

 

ezeknél van bizonyos kockázata a hatástalanságnak.

 

A Janssen (Johnson & Johnson) szintén a 26-os típust használja, ezért ennél fennáll a lehetőség, hogy az erre a típusokra immunis embereknél nem működik.

 

Laboratóriumban ki lehet mutatni, hogy ki melyik adenovírus-típusra immunis,

 

de kérdés, mondja Rusvai, hogy a mostanában igencsak leterhelt intézményeknek van-e erre kapacitásuk, illetve egy előzetes tesztelés megint csak megbonyolítaná az oltás folyamatát (a teszt esetleges anyagi vonzatairól nem is szólva).

 

Több cég úgy kerüli ki ezt a problémát, hogy vagy más adenovírus-szerotípust használ, vagy csimpánzadenovírust (ilyen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös vakcinafejlesztése), amely szintén más, és amely nem indítja be az immunválaszt – erre Afrikában immunisak inkább az emberek, ahol gyakrabban kerülnek fizikai kontaktusba csimpánzokkal,

 

Európában legfeljebb az állatkerti gondozók.

 

NYITÓKÉP: Mohamed Hassan / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás