+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 14. csütörtök, 13:35
A Janssen cég vakcinája leegyszerűsíti a tömegek átoltásának folyamatát. Ugyanakkor a szuperfegyver a magyarok egy részénél könnyen csődöt mondhat.

Új fejezetet jelenthet a koronavírus-oltások történetében az amerikai Janssen cégé. Ennek ugyanis két előnye is van: nem kell szárazjégben tárolni-szállítani, mint a módosított mRNS-technológiával készült, a fehérjék miatt szobahőmérsékleten könnyen felbomló, kényes oltásokat, mint amilyen a Modernáé vagy a Pfizeré. Illetve nem kell 21-42 napon belül megismételni az oltást,

 

elég belőle egyet beadni,

 

ami a nagy tömegek oltásának folyamatát egyszerűsíti le.

 

Az Európai Bizottság október 8-án jelentette be, hogy megegyezett, szerződést kötött az amerikai gyógyszergyáróriás Johnon&Johnson kötelékébe tartozó céggel, hogy 200 millió adagot vesz, ami szükség esetén újabb 200 millióval megfejelnek. Ez volt az utolsó a sorban az AstraZeneca, a Sanofi-GFK, a CureVac, a Moderna és a Pfizer-BioNTech után. Így ebből Magyarországra is eljut a lakosságarányos mennyiség.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én adta hírül: elkezdi a vakcina vizsgálatát. Ezt még a preklinikai és korai klinikai tesztek eredményei alapján teszik. A cég még vizsgálja, a szer milyen hatékonysággal indítja be a megfelelő immunválaszt. A teszteredményeket nem a vizsgálatok végén, hanem folyamatosan figyeli az EMA, hogy így is gyorsítsa az engedélyezési eljárást.

 

Ez az oltás is a vírus tüskefehérjének genetikai információját ismerteti fel szervezetünkkel, mint a Pfizeré vagy a Modernáé. Ez alapján indítja be testünk az immunválaszt, termel antitesteket, T-sejteket. A cég a saját maga által kifjlesztett AdVac technológiát alkalmazza, ezt az Európai Bizottság által is jóváhagyott ebolavakcinánál is használták, és

 

adenovírust használ vektorként, azaz a szervezetbe ezzel juttatják be a tüskefehérje genetikai információját.

 

Ezen az elven működik az oxfordi AstraZeneca oltása is. (Itt mutattuk be a különböző oltások típusait.)

 

Az adenovírusról Rusvai Miklós virológus szakember korábban elmondta az Azonnalinak, ez ellen a magyar lakosság egy jelentős része immunis, így esetükben a szervezet rögtön elpusztítja a befecskendezett vírust, mielőtt a szervezet kialakítaná a védettséget a koronavírus ellen, vagyis náluk

 

a vakcina nem fog működni.

 

Ám ez sem ilyen egyszerű. Az adenovírusnak ugyanis ötven fajtája van, szaknyelven ötven szerotípusa, mondja Rusvai, a régebbi kutatások alapján a magyarok egy része - akár 5-10 százaléka is - védett az 5-ös adenovírus ellen.

 

Az orosz Szputynik V-ös vakcina az első oltásra a 26-os, a második oltásra az 5-ös típust használja, és ugyancsak az 5-ös típust használja vektorként a kínai CanSino Biologics vakcinája is, ezért

 

ezeknél van bizonyos kockázata a hatástalanságnak.

 

A Janssen (Johnson & Johnson) szintén a 26-os típust használja, ezért ennél fennáll a lehetőség, hogy az erre a típusokra immunis embereknél nem működik.

 

Laboratóriumban ki lehet mutatni, hogy ki melyik adenovírus-típusra immunis,

 

de kérdés, mondja Rusvai, hogy a mostanában igencsak leterhelt intézményeknek van-e erre kapacitásuk, illetve egy előzetes tesztelés megint csak megbonyolítaná az oltás folyamatát (a teszt esetleges anyagi vonzatairól nem is szólva).

 

Több cég úgy kerüli ki ezt a problémát, hogy vagy más adenovírus-szerotípust használ, vagy csimpánzadenovírust (ilyen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös vakcinafejlesztése), amely szintén más, és amely nem indítja be az immunválaszt – erre Afrikában immunisak inkább az emberek, ahol gyakrabban kerülnek fizikai kontaktusba csimpánzokkal,

 

Európában legfeljebb az állatkerti gondozók.

 

NYITÓKÉP: Mohamed Hassan / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás