Angliában a gyógyszertárak is beszállnak az emberek oltásába

2021.01.14. 08:40

Hat országos hálózat lép be a háziorvosok, kórházak és oltási pontok mellé. Közben Skócia kihozta a részletes oltási tervét.

Angliában a gyógyszertárak is beszállnak az emberek oltásába

Angliában több nagy forgalmú gyógyszertárhálózat fog koronavírus-vakcinát szétosztani, írja a Guardian. A döntés egybeesett azzal, hogy a halálos áldozatok száma elérte a 100 ezres számot. Összesen hat hálózat, köztük a Boots és Superdug fogja szétosztani a vakcinát csütörtöktől, a kormány igyekszik elérni, hogy a jövő hónap közepére, azaz egy hónap alatt átoltsák mind a négy kiemelt, sérülékeny csoportot.

Azért gyógyszertárak lépnek be a rendszerbe, mert ők képesek nagy mennyiségű vakcina kezelésére, meg tudják tartani a biztonságos távolságot, és a helyi közösségek életében is kiemelt fontosságúak.

A hónap végéig több mint 200 gyógyszerész fogja tudni beadni az oltást. Ők csatlakoznak a jelenlegi 200 kórházhoz, 800 háziorvoshoz és hét tömeges oltási központhoz, akik már oltják az embereket.

Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök azt ígéri, az oltást a hét összes napján, 24 órában fogják kiosztani, „amikortól csak ez lehetséges”, de a hozzáférhető vakcinamennyiség egyelőre akadálya ennek.  

Közben a skót baloldali-nacionalista kormány közzétette az oltási tervet – a magyar kormánnyal ellentétben –, a szerda este bemutatott terv azt is tartalmazza, hány adag vakcina érkezése várható a közeljövőben heti bontásban május végéig. Az angol hatóságok nem közlik ezeket az adatokat, jegyzi meg a cikk. 

A munkáspárti képviselő, Sir Keir Starmer még tovább menne a gyógyszertárak bevonásában: arra buzdítja az egészségügyi minisztert, használja Anglia mind a 11 500 gyógyszertárát, hogy a hónap végéig mind 0-24 órában oltsák az embereket.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek