Hetvenmilliárd forintnyi bitcoinja van, de elfelejtette a jelszót

Szerző: Vass Csaba
2021.01.13. 10:44

Egy nyertes lottószelvényt elhagyni sem kellemes, de egy San Francisco-i informatikus még rosszabbul járt. Már ígértek neki segítséget, de a pénze 10 százalékáról ahhoz is le kéne mondania.

Hetvenmilliárd forintnyi bitcoinja van, de elfelejtette a jelszót

Stefan Thomas San Franciscóban dolgozó informatikus 10 évvel ezelőtt 7002 bitcoint kapott jutalomként egy videójáért, amiben elmagyarázza, hogyan is működik a kriptovaluta. Az akkor még kettő és hat dollár közötti árfolyamon futó bitcoinokat az informatikus a digitális pénztárcájába helyezte el, aminek sajnos időközben

elfelejtette a jelszavát.

Időközben a kriptopénz értéke hatalmas szárnyaláson ment keresztül – jelenleg egyetlen bitcoin értéke nagyjából 34 ezer dollárnak felel meg, így Stefan Thomas jelenleg körülbelül

240 millió dollár (több mint hetvenmilliárd forint) büszke tulajdonosa

– csak az a baj, hogy az elfelejtett jelszava miatt sehogyan sem tud hozzáférni a kriptovalutához.

A németországi születésű fiatalember eddig már nyolc alkalommal próbált hozzáférni az elektronikus pénztárcájához, de mind a nyolc alkalommal hibás jelszót adott meg. Thomasnak még két próbálkozása van, de ha azok is hibásak lesznek, akkor azt a merevlemezt, melyen a bitcoinokat tárolják, örök időkre titkosítani fogják, és soha nem férhet majd hozzá a kriptovalutához.

Természetesen a történet napvilágra kerülése után rögtön érkezett is a segítség Alex Stamos internetes biztonsági szakértő képében – ő a Twitteren azt ajánlotta Tohmasnak, hogy a kriptovaluták 10 százalékáért cserébe garantálni tudja, hogy feltöri azt a merevlemezt, amin az informatikus kriptovalutáit tárolják.

Szóval az informatikus számára talán még van remény – nem úgy, mint egy walesi kollégájának, aki 2013-ban véletlenül kidobott egy olyan merevlemezt, ami tartalmazta 7 500 bitcoinhoz való hozzáférésnek a kulcsát. Ennyi bitcoin már akkor is körülbelül négymillió fontot (jelenlegi árfolyamon több mint másfélmilliárd forintot) ért, a jelenlegi árfolyam szerint pedig hozzávetőlegesen 250 millió dollárt (hetvenhárommilliárd forintot).

Amíg Stefan Thomas próbál hozzáférni a pénzéhez, addig angolul is értő olvasóink megnézhetik az informatikus videóját arról, mi is az a bitcoin:

Az Azonnalin éppen kedden jelent meg Heizler Tamás cikke arról, hogy mi is a baj pontosan bitcoinnal.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek