Adjunk százezer forintot Fekete-Győr Andrásnak, hogy ne alázza meg többé a honfitársait!

Varsányi Bence

Szerző:
Varsányi Bence

2021.01.13. 11:42

A Momentum pártvezére mefisztói alkujában százezer forintért akarja megvásárolni a legkiszolgáltatottabb magyarok méltóságát, öt Deák-bankóval kényszerítené rá az oltásra azokat, akiknek nincs is más választásuk, mint kezet rázni vele.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Amíg az Európai Unióban úgy tűnik, megpróbálnák oltásútlevéllel, illetve az étterem-, koncert- és mozilátogatás korlátozásával az embereket a koronavírus elleni oltás beadatására kényszeríteni, Fekete-Győr András, a Momentum neoliberális Nagy Sándora szerda reggeli videójában átvágta a gordiuszi csomót:

pártja javaslata szerint százezer forintot kéne adni minden magyar állampolgárnak, aki beoltatja magát.

Cash rules everything around me, money makes the world go round, a láthatatlan kéz irányít mindent, vágod? És az még csak a legkisebb probléma Fekete-Győr „visszautasíthatatlan ajánlatával”, hogy az Európai Parlamentben a klíma védelme helyett a nagyvállalati érdekeket kiszolgáló Momentum szerint már megint mindent meg lehet oldani kellő mennyiségű pénzzel, ahogyan most az is mellékes, hogy a lilák ezt a sokszor százezer forintot az állami propagandára költött összegekből fedeznék, noha a pártvezér az elmúlt egy évben már a NER-propaganda következő kétszáz éves költségvetését is elköltötte a szájával.

Sőt, az is huszadrangú, hogy az ígért százezer forint egy egyszeri juttatás lenne, ami gyakorlatilag semmit nem old meg senkinek, hanem leginkább olyan, mint Orbán Viktor nyugdíjasoknak küldött Erzsébet-utalványai. Jelentős különbség viszont a miniszterelnök alamizsnája és a fiatal pártvezér elképzelt bankjegyei között: míg Orbán „mindössze” szavazatokat akart vásárolni könyöradományával,

aki kezet rázna Fekete-Győr mefisztói alkujára, az saját önrendelkezésének jogát, az emberi méltóságát – végső soron a tulajdon lelkét adná el.

A pártvezér természetesen szociálisan érzékeny is, a videóban huszonnégy karátos hollywoodi álmosolyával színlel empátiát, hogy megérti mindenki bizalmatlanságát az oltással szemben, mert a kormány „össze-vissza kommunikált” róla.

Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről! A Covid-19 vakcinával szkeptikusok nagyjából négy, átfedésektől nem mindig mentes, de azért jól elkülöníthető csoportba sorolhatóak.

+ Egyik csoportjuk valóban a kormány irányába bizalmatlan, sőt, olyat is láttam már, aki ad absurdum azt hiszi, hogy Orbánék így akarják megtizedelni az ellenzéki szavazókat. Ilyet látva azért elgondolkozik az ember, hogy a konteós félőrület képezheti-e meg a nemzeti konszenzust a szekértáborok között.

Egy másik csoportjuk zsigerből elutasítja nemcsak a koronavírus elleni vakcinát, hanem mindenféle oltást, gyártótól, terjesztőtől és mindentől függetlenül, mert attól fél, hogy a gyereke hülyébb lesz tőle még nála is. Nekik egyébként nem kell aggódniuk, mert nincs az a kemikália, amitől ostobább lehetne tőlük a gyermek.

Egy harmadik csoport mindössze a rohamtempóban fejlesztett oltásokkal szemben szkeptikus, így első körben nem oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával, de nem zárkózik el a későbbi lehetőségtől. Már ha lesz ilyen ugye, mert Magyarországon most úgy tűnik, nem lesz, ha nem regisztrálunk most azonnal Rogán Antalnál.

Az utolsó csoport pedig kifejezetten a kínai és az orosz vakcinával szemben bizalmatlan, mert a kínai kommunista kormány koronavírus-ügyben már korábban is ármánykodott, amikor hátráltatta a világ közös egészségügyi erőfeszítéseit az információik eltitkolásával, illetve gyakorlatilag a WHO megvásárlásával, Vlagyimir Putyinban meg hát elég nehéz bízni, amikor országában havi rendszerességgel esnek ki ellenzékiek az ablakon, és van egy olyan rossz szokása is, hogy a határaikon túl idegméreggel hatástalanítja a nem kívánt személyeket.

Na mármost, melyik csoport tagjait akarja megvásárolni Fekete-Győr András százezer forintból?

Ezt így hirtelen elég nehéz lenne eldönteni, és igazából teljesen mindegy is, hogy ki milyen indokból óvatos a koronavírus elleni vakcinával, az viszont biztos, hogy nem az indoktól függ, hogy ki fogadná el a százezer forintot az önrendelkezéséért cserébe, hanem attól, hogy mennyire van rászorulva a nettó minimálbérnél is alacsonyabb összegre.

Nem azok adnák el a lelküket Fekete-Győr Andrásnak, akik a járvány miatt elvesztették a jól fizető vendéglátós állásukat és most mondjuk ételfutárként keresik a kenyerüket, hanem

azok, akik éhesek, mert nem találnak munkát ,vagy többgyerekes családapaként havi negyvenezerért kaszálják a füvet egy kelet-magyarországi út szélén, ahol – Bayer Zsoltot idézve – nincsen más, csak „segélyezés, kocsma, nihil, lószar”.

Ők még ha a legmegveszekedettebb konteós oltásellenesek is, háromszor is meg fogják gondolni, hogy feladják-e az emberi méltóságukat öt darab Deák-bankóért. És nem túl nehéz kitalálni, hogy hogyan döntenének, amikor nincs is igazán más választásuk.

Egy ilyen alkut felkínálni nekik – még elméletben is, mert ugye a pártvezér ígérete mögött semmiféle fedezet nincs – már bőven túlmutat a szokásos belpesti liberális értelmiségi gőgön: egyenesen embertelen.

Ilyenkor szokás ugye felszólítani a körúton belüli értelmiségieket, politikusokat, hogy kérjenek bocsánatot, de én most egy alternatív megoldást javasolnék. Ha a momentumos pártvezér szerint pénzzel minden és mindenki megvehető, akkor gondolom ő maga is:

ha Fekete-Győr András vállalja a nyilvánosság előtt azt az emberi minimumot, hogy soha többet nem alázza meg honfitársainkat, akkor közösségi finanszírozás segítségével összekalapozok neki százezer forintot.

Olvass még Varsányi Bencétől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek