A lengyel kormány megtiltaná a közösségi oldalaknak, hogy csak úgy tilthassanak

2021.01.13. 16:48

Miután több európai vezető bírálta a techcégeket Trump tiltása kapcsán, a lengyel kormány megtette az első lépést a techcégek szabályozása felé.

A lengyel kormány megtiltaná a közösségi oldalaknak, hogy csak úgy tilthassanak

A lengyel igazságügyi minisztérium olyan törvényjavaslatot fogalmaz meg, amely megtiltaná a közösségi oldalak kezelőinek (vagyis a nagy techcégek vezetésének), hogy bárki bejegyzését töröljék, vagy a személyt letiltsák az oldalról – írja az Euractiv. A törvényjavaslat apropója az amerikai elnök, Donald Trump közösségi oldalakról történő letiltása.

Trump ugyanis hónapok óta kétségbe vonja a választások legitimitását, és közvetlenül a Kapitólum ostroma előtt arra hívta fel a híveit, hogy vonuljanak a törvényhozás épületéhez és mutassanak erőt. Az elnök ezért a Twitterről végleg, a Facebookról legalább két hétre, Joe Biden beiktatásáig, a Youtube-ról meghatározatlan ideig letiltották. Hasonlóan elérhetetlen Trump Instagram-oldala és Snapchatje is.

Európában többen is bírálták a nagy techcégeknek ezt a lépését – egyes európai politikusok még digitális oligarchiáról is beszéltek, amikor felhívták arra a figyelmet, hogy

a digitális világ szabályozása nem lehet egy digitális oligarcha kezében.

A lengyel kormány ezzel fontos első lépést tett a techcégek szabályozása felé. A szélsőjobboldali Zbigniew Ziobro, a kisebbik lengyel koalíciós párt, az Egyesült Lengyelország (SP) vezetője, egyben lengyel igazságügyi miniszter szerint

„számos lengyel mozgalom áldozatul esett már az ideológiai cenzúrának, mivel azok online bejegyzését törölték vagy tiltották”.

A minisztérium indoklása szerint a közösségi oldalak a véleménynyilvánítás szabadságának eszközei kellene legyenek, ám ezzel ellentétben egyre inkább elterjedt az a gyakorlat, hogy a közösségi oldalak vezetői erőteljesen beleszólnak abba, hogy mi jelenthet meg vagy nem jelenhet meg az oldalon.

A törvényjavaslat szerint a közösségi oldalak adminisztrátorai

kizárólag abban az esetben törölhetnének bejegyzéseket, vagy tilthatnának le felhasználókat, ha azok egyértelműen a lengyel törvényekbe ütköznek.

A javaslatban ugyanakkor arra is kitérnek, hogy a felhasználók panasszal fordulhassanak a közösségi oldalak adminisztrátoraihoz, sőt, be is perelhessék azokat, ha válaszukat nem tartják kielégítőnek, vagy nem válaszolnak 48 órán belül a beérkezett panaszra.

Az Európai Bizottság egyébként még decemberben mutatta be a nyilvánosságnak a nagy techcégek szabályozására vonatkozó ötleteit. A Bizottság elképzelései között egy olyan – a lengyel javaslattal egyébként ellentétes szándékú – a javaslat is szerepel, hogy a közösségi platformokat működtető techcégek nagyobb felelősséget vállaljanak a platformokon megjelenő tartalmakért. A Bizottság ezen kívül versenyjogi eszközökkel akadályozná meg a techcégek túlhatalmát, a tervek szerint az EU-s piacon bizonyos üzletrészeik eladására is kényszeríthetnék őket.

A szabályozás-kísérletre azért Margrethe Vestager, a Bizottság alelnöke szerint azért van szükség, hogy az európai felhasználók és vállalkozások továbbra is élvezhessék a digitalizáció előnyeit. A gigacégek mellett ugyanis szinte lehetetlen versenybe szállni, hiszen azok könnyedén felvárásolhatják a konkurenciát, és monopóliumot alakíthatnak ki egy-egy szegmensben a digitális szolgáltatások piacán.

NYITÓKÉP: Mass Media / Pixabay

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek