+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 12. kedd, 11:39
Az 1667-ben készített Stradivariust semmi sem pótolhatja, a holland hegedűművész mégis eladná a koronavírus-válság nehéz helyzetbe került zenekara érdekében.

A koronavírus-válság a földre vitte a zenészvilág tetemes részét: így történt ez a hollandiai Johann Strauss Zenekarral is, amit André Rieu hegedűművész és karmester alapított 1987-ben, és ami a humorra építő, modern és komolyzenei darabokat egyaránt repertoárjában szerepeltető előadásairól lett ismert az évek során.

 

A vírusválság azonban a Johann Strauss Zenekarral sem volt kegyes: az előadások hiánya miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. És hogy emiatt ne kelljen kirúgnia senkit a mostanra már 50-60 főt elérő tagságból, az alapító André Rieu úgy döntött:

 

ha ez így folytatódik tovább, ő bizony eladja az 1667-ben készített Stradivarius-hegedűjét.

 

 

Márpedig ez nagy szó, tekintve, hogy a köznyelvben csak Stradnek nevezett hangszerek a nagy hírű, olasz Stradivari-család alkotásai: a leginkább a 17-18. század fordulóján vonós hangszereket készítő család Stradjei – amik a kiváló hangminőségükről lettek híresek – mind egyedi és pótolhatatlan alkotások, amik a vonószenei társadalomban ikonikusnak számítanak.

 

Mára mindössze 650 eredeti Strad létezik, értékük egyenként is több százezer, akár több millió dollárra tehető.

 

Ahogy arról André Rieu nyilatkozott, nagyon is komolyan gondolja, hogy amennyiben szükséges, eladja a Stradjét. Ahogy a zenész egy interjújában kijelentette: túl azon, hogy hiányoznak neki a fellépések és a közönség, a mostani helyzet „életem munkájának”, a Johann Strauss Zenekarnak a megsemmisülésével is fenyeget. „Ha a Covid továbbra is itt marad és a [pénzügyi] támogatások is elfogynak (…), igen, el fogom adni a Stradivariusomat” – jelentette ki a 71 éves művész, aki a koronavírus miatt intézkedéseket rémálomnak nevezte.

 

A Johann Strauss Zenekar tervei szerint a legközelebb 2021. június legvégén léphet majd csak újra színpadra Rieu szülővárosában, Maastrichtban.

 

NYITÓKÉP: André Rieu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás