Stradivarius-hegedűjét is eladná André Rieu, csak hogy megmentse a zenekarát

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.12. 11:39

Az 1667-ben készített Stradivariust semmi sem pótolhatja, a holland hegedűművész mégis eladná a koronavírus-válság nehéz helyzetbe került zenekara érdekében.

Stradivarius-hegedűjét is eladná André Rieu, csak hogy megmentse a zenekarát

A koronavírus-válság a földre vitte a zenészvilág tetemes részét: így történt ez a hollandiai Johann Strauss Zenekarral is, amit André Rieu hegedűművész és karmester alapított 1987-ben, és ami a humorra építő, modern és komolyzenei darabokat egyaránt repertoárjában szerepeltető előadásairól lett ismert az évek során.

A vírusválság azonban a Johann Strauss Zenekarral sem volt kegyes: az előadások hiánya miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. És hogy emiatt ne kelljen kirúgnia senkit a mostanra már 50-60 főt elérő tagságból, az alapító André Rieu úgy döntött:

ha ez így folytatódik tovább, ő bizony eladja az 1667-ben készített Stradivarius-hegedűjét.

Márpedig ez nagy szó, tekintve, hogy a köznyelvben csak Stradnek nevezett hangszerek a nagy hírű, olasz Stradivari-család alkotásai: a leginkább a 17-18. század fordulóján vonós hangszereket készítő család Stradjei – amik a kiváló hangminőségükről lettek híresek – mind egyedi és pótolhatatlan alkotások, amik a vonószenei társadalomban ikonikusnak számítanak.

Mára mindössze 650 eredeti Strad létezik, értékük egyenként is több százezer, akár több millió dollárra tehető.

Ahogy arról André Rieu nyilatkozott, nagyon is komolyan gondolja, hogy amennyiben szükséges, eladja a Stradjét. Ahogy a zenész egy interjújában kijelentette: túl azon, hogy hiányoznak neki a fellépések és a közönség, a mostani helyzet „életem munkájának”, a Johann Strauss Zenekarnak a megsemmisülésével is fenyeget. „Ha a Covid továbbra is itt marad és a [pénzügyi] támogatások is elfogynak (…), igen, el fogom adni a Stradivariusomat” – jelentette ki a 71 éves művész, aki a koronavírus miatt intézkedéseket rémálomnak nevezte.

A Johann Strauss Zenekar tervei szerint a legközelebb 2021. június legvégén léphet majd csak újra színpadra Rieu szülővárosában, Maastrichtban.

NYITÓKÉP: André Rieu / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek