Digitális oligarchákat emlegetnek Trump letiltása kapcsán az európai politikusok

2021.01.12. 09:23

A politikusok mellett tiltakozott a tiltás ellen Alekszej Navalnij orosz aktivista is.

Digitális oligarchákat emlegetnek Trump letiltása kapcsán az európai politikusok

Hétfőn Angela Merkel német kancellár is kifejezte kétségeit, miután a Twitter felfüggesztette Donald Trump fiókját (sok más közösségimédia-platform mellett). Egyben megpendítette, hogy a nagy közösségimédia-cégeket szigorúbban kellene szabályozni, hogy ne léphessenek fel ily módon, írja a Politico brüsszeli hírlevele. Merkel szerint

a szólásszabadságot csak bizonyos törvényi keretek közt lehet korlátozni, a törvényekkel összhangban, nem pusztán a menedzsment döntése szerint.

Ehhez a véleményhez csatlakozott Párizs is, egész pontosan Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, aki meglehet, elítélte Trump választással kapcsolatos hazugságait, ugyanakkor kritikával illette a Twitter egyoldalú döntését is. „Az sokkol engem, hogy a Twitter egyedül dönthetett a felfüggesztésről.

A digitális világ szabályozása nem lehet egy digitális oligarcha kezében.”

Hasonlóan nyilatkozott Thierry Breton EU-biztos, Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke és Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető is, írja a Politico cikke. De kikelt a korlátozás ellen Matteo Salvini olasz politikus is a Facebookon.

Ennél is élesebben fogalmaztak az Európai Parlamentben. Nicolaus Fest, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakció képviselője: azt írta a külföldi befolyásolással és dezinformációval foglalkozó INGE bizottság belső chatszobájában – amit a Politico is látott –, hogy a bizottság teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal, és

a szólásszabadságot leginkább a politikailag nem legitim techcégek fenyegetik.

De kiállt a tiltás ellen Alekszej Navalnij orosz politikai aktivista is a Twitteren, mondván: „Ez a cenzúra elfogadhatatlan esete. Ez precedens, amit a szólásszabadság ellenségei világszerte kihasználnak majd. Oroszországban is.” És azt is hozzátette: „Ne mondjátok nekem, hogy azért tiltották le, mert megsértette a szabályokat.

Engem éveken át halállal fenyegettek a Twitteren mindennap, és a cég senkit sem tiltott le”

– idézi a Wall Street Journal vezércikke, ami amúgy szintén a tiltás ellen foglal állást. A putyini rendszer által halálosan megmérgezni szándékozott Navalnij épp az orosz és kínai közösségi oldalakkal von párhuzamot, amelyek az állami cenzúra eszközeivé lesznek önként és dalolva. 

Érdemes megemlíteni Gabor Steingart véleményét is, ő a német Handelsblatt volt főszerkesztője, tekintélyes német újságíró. Ezt írja keddi hírlevelében:

„A szólásszabadság a rablók kezére került. Ezek rablók maradnak akkor is, ha a közönségüknek irgalmas szamaritánusokként állítják be magukat.

(...) A digitális óriásvállalatok Trump elnémitásával nem a demokráciát, hanem az üzleti modelljeiket akarják megmenteni. (...) Most először lett átélhető ezen digitális forradalom autoriter karaktere mindenkinek.”

NYITÓKÉP: Dino Rock-Jock / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek