Újabb lazításokon gondolkodik az olasz kormány

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.11. 11:24

Azon régiókban, ahol a kínai koronavírus reprodukciós rátája 0,5 alatt van, gyakorlatilag újra elindulhatna az élet január 15-e után. Egyelőre szájmaszkban.

Újabb lazításokon gondolkodik az olasz kormány

Miután véget ért a nagy karácsonyi-újévi lockdown, Olaszország január 7-15. között egy átmeneti laza hetet tart éppen: a hétköznapokon ugyanis minden régió sárga zónaként van besorolva.

+ A sárga zónákban a római kormány általános járványügyi intézkedései (záróra az éttermek és bárok számára 18 órakor, kötelező kültéri maszkviselés, kijárási tilalom 22 és 5 óra között, stb.) vannak csak érvényben, azaz számos nagyobb, ősszel piros vagy narancs zónába besorolt régióban úgy értékelik majd, hogy egy hosszú szünet után pár napra visszatérhet az élet, legalábbis este hatig.

+ Az átmeneti időszak hétvégéin azonban egységesen narancs zónába van osztva minden régió. A narancs zónákban az éttermeknek és bároknak napközben is be kell zárniuk, csak házhozszállítást vagy elviteles szolgáltatást kínálhatnak, az alapvető szükségleteket kielégítő árucikkeket áruló üzletek (élelmiszerboltok, gyógyszertárak) azonban nyitva tarthatnak. Az ezen régiókban lakók nem utazhatnak más régiókba, és nem ajánlott nekik igazából az sem, hogy a régiójukon belül közlekedjenek, hacsak nem apróbb településekről van szó.

COVIDBIZTOS SZÓRAKOZÁS FIRENZE KÖZPONTJÁBAN.

A római balközép-balpopulista kormány közben pedig azon ötletel, hogyan folytatódjon az élet január 15-e után – a még csak terv szintjén meglévő új rendelet január 16-tól március végéig szabályozná a dolgok menetét. Annyi változás mindenképpen lesz, hogy ezentúl ha a reprodukciós ráta 1-nél magasabb, úgy az a régió narancs besorolást kap, ahol pedig 1,25 vagy magasabb, az piros zónává válik. (A reprodukciós ráta azt mutatja meg, hogy egy ember átlagosan hány további embernek adja tovább a koronavírus-fertőzést, azaz a járvány terjedésének mértékét fejezi ki.)

Ám mint a RAI olasz köztévé dél-tiroli szekciója írja: úgy néz ki, az eddigi sárga-narancs-vörös zónák kiegészülnek egy újabb színnel. Ez a szín a fehér lenne.

A fehér zónákban pedig újra minden kinyithatna, annyi korlátozás lenne csupán, hogy az orrot és szájat eltakaró maszk használata ugyanúgy kötelező lenne mindenhol, mint eddig.

Hogy melyik régió fehéredik be, azt a vírus reprodukciós rátája (azaz egy ember átlagosan hány embert fertőz meg) határozná meg: ha ez az érték 0,5 alatti, úgy abban a tartományban újra normálisan kezdhetnének élni az emberek. 

Róma emellett nagyon erősen gondolkodik azon is, hogy a sárga besorolású tartományokban engedélyezze a múzeumok megnyitását. 

FOTÓK: Bakó Bea, Firenze / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek