Kivágták a sztárénekest az RTL adásából, miután koncentrációs táborhoz hasonlította a járványügyi korlátozásokat

Szerző: Techet Péter
2021.01.11. 14:53

A német RTL tehetségkutató műsorának egyik zsűritagja a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította a német járványügyi szabályokat. A tévécsatorna nemcsak azonnal megvált tőle, de még a vele felvett részekből is kiretusálták. Nem ő az egyetlen sztár, aki bírálja a német koronapolitikát.

Kivágták a sztárénekest az RTL adásából, miután koncentrációs táborhoz hasonlította a járványügyi korlátozásokat

Michael Wendler német slágerénekes 2020 augusztusában került be a német RTL tehetségkutatóműsora, a Deutschland sucht den Superstar (Németország keresi a szupersztárt) zsűrijébe – többek között Dieter Bohlennel, a Modern Talking egykori énekesével értékelhette a fellépőket.

Wendler azonban idén januárban végleg (mégpedig szó szerint) eltűnik a műsorból – az indok: nem csupán kétségbe vonta a járványügyi szabályokat (ez még önmagában nem lenne baj, elvégre a német közéletben élénk viták folynak azokról), hanem koncentrációs tábort emlegetett ezek kapcsán. A főleg alt-right körökben kedvelt Telegram közösségi oldalon tette ugyanis közzé a következőket a január végéig meghosszabbított lockdown kapcsán:

„Koncentrációs tábor Németország? Ez már egyszerűen pimaszság, amit ez a kormány megenged magának! Szabad és ártatlan emberek bezárása mindenféle emberi méltóság ellen van.”

A német RTL azonnal közölte: Wendlert kivágják a már leforgatott adsásokból, amelyeket így az énekest kitakarva, elhomályosítva fognak vetíteni.

Hivatalosan Wendert már tavaly októberben önszántából kiszállt a műsorból, miután többen is kritizálták, mert már akkor összeesküvés-elméleteket terjesztett a járvány kapcsán, kétségbe vonva a kínai koronavírus veszélyességét. A slágerénekes akkor alkotmányjogászi babérokra tört, mert kilépése után még egyszer kijelentette, hogy szerinte a berlini szövetségi kormány járványügyi intézkedései „az alkotmányba és az alaptörvényba ütköznek” – Németországban amúgy az alkotmányt alaptörvénynek hívják, azaz nem két külön jogforrásról van szó, mint ahogy Wendler nyilatkozata alapján lehetne feltételezni.

Emellett az RTL-t megvádolta azzal, hogy az összes német médiához hasonlóan a járványügy kérdésében csak egyetlen véleményt tűrne meg. Az RTL akkor elhatárolódott az egykori zsűritagtól, de Wendlert nem akarta kirúgni, az énekes maga döntött a távozás mellett.

Az RTL akkor még eleve azt is tervezte, hogy a felvett adásokat, amelyeket például most januárban mutatnak be, lejátssza még Wendlerrel. A koncentrációs táboros hasonlata azonban végül annyira kiverte a csatornánál a biztosítékot, hogy most úgy döntött:

Wendlert a felvett adásokból is eltüntetik.

MICHAEL WENDLER SZÓ SZERINT KI LETT VÁGVA A MÁR VELE EGYÜTT FELVETT ADÁSOKBÓL IS, AMELYEKET AZ RTL ÍGY FOG LEADNI. FOTÓ: DSDS / FB

Az első adás már le is ment így. A balliberális Taz napilap – utalva gunyorosan a németeknél a cancel culture kapcsán beindult vitákramegjegyezte: „végre itt a cancel culture”, a lap szerint ugyanis helytelen lenne, ha összeesküvés-elméleteket terjesztők egy showműsor révén juthatnának még nagyobb figyelemhez.

Más sztárok is bírálnak

Nem először fordul elő, hogy az RTL tehetségkutató műsorának sztárrésztvevője megkérdőjelezhető véleménye miatt kénytelen távozni. Xavier Naidoo, aki korábban a műsor zsűrijében ült,

tavaly tavasszal azért repült, mert dél-afrikai és indiai származású énekesként a migráció ellen énekelt.

Az RTL akkor maga bontotta fel Naidoo szerződését, akit ezzel kitettek a zsűriből. Naidoo korábban is már feltűnt szélsőjobboldali véleményekkel, 2019-ben a német államot kétségbevonó ún. „birodalmi polgárok“ egyik tüntetésén énekelt (a „birodalmi polgárok“ olyan emberek, akik ma is a Német Császárságot ismerik el legitim államként, legtöbbször ezt arra használva, hogy ne kelljen adót fizetniük a jelenlegi német államnak).

Wendler és Naidoo mellett egy másik ismert német énekes, Nena is – őt a magyarok is ismerhetik például a „99 Luftballons“ száma miatt – megszólalt még októberben, még a második hullám berobbanása előtt a járványügyi korlátozások ellen:

„Nem vesztettem el a józan eszemet, amely az információkat, a kívülről ránk erőltetett félelemkeltést egyenként szedi szét.”

Az énekesnő tavaly novemberben viszont már azt nyilatkozta, hogy a mostani járvány „egy esély”, és ő abban bízik, hogy „jelentős társadalmi változások” fognak utána jönni – főleg arra utalva, hogy szerinte az eddigi kapitalista életmódunkat kellene a járvány vége után újragondolni, azaz számos kérdésben önként megőrizni azt a visszafogottságot (kevesebb utazást például), amelyet a lockdown alatt rendeltek el az államok.

Dávid-csillag mint oltásellenes jelkép

Wendler koncentrációstáboros hasonlata nem egyedülálló. A vírustagadók és oltásellenesek között kedveltek a náci Németországgal való párhuzamok, szeretik egyrészről a mostani járványügyi korlátozásokat a zsidóüldözésekhez hasonlítani, másrészről a vírustagadást ennek megfelelően hasonló hőstettként beállítani, mint a náciellenes ellenállást.

Amint az Azonnali beszámolt róla: november végén egy hannoveri tüntetésen szólalt fel egy fiatal lány, aki a maga vírustagadó aktivizmusát a nácik által megölt Sophie Scholl ellenállásához hasonlította. Annak akkor az lett a vége, hogy még a vírustagadó tüntetés egyik szervezője is lehülyézte a lányt. Az oltásellenesek jelenleg is rendszeresen

használják saját megkülönböztetésükre – és egyben annak kifejezésére, hogy milyen üldöztetésben lenne részük – a sárga Dávid-csillagot.

Egy szász kisváros orvosnője egy helyi tüntetésen beszélt ősszel arról, hogy a szájmaszk ma ugyanolyan diszkriminatív funkciót tölt be, mint egykoron a zsidók megkülönböztetésére használt sárga Dávid-csillag. Egy német aktivista pedig egy olyan sárgacsillagos Facebook-profilképet fejlesztett ki, amin a Dávid-csillagon az áll: „Nem vagyok beoltva.” Ezzel azon tervekre reagál, hogy esetleg azokat, akik nem fogják magukat a kínai koronavírus ellen beoltani, különféle korlátozások érhetnek.

Emellett azonban

az antiszemitizmus is növekszik a vírustagadók és az oltásellenesek között.

Amint arról a Jüdische Allgemeine német zsidó hetilap beszámolt, Berlinben többször fordult elő, hogy zsidóknak beszóltak – utalva a kínai vírusra –, hogy: „nem szégyellitek magatokat azért, amit előidéztetek?“. Egy másik esetben pedig egy vírustagadó tüntető magasba emelt egy Dávid-csillagos szatytrot, és azt mondta: „ők azok a vírussal“.

NYITÓKÉP: Michael Wendler / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek