+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 11. hétfő, 14:53
A német RTL tehetségkutató műsorának egyik zsűritagja a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította a német járványügyi szabályokat. A tévécsatorna nemcsak azonnal megvált tőle, de még a vele felvett részekből is kiretusálták. Nem ő az egyetlen sztár, aki bírálja a német koronapolitikát.

Michael Wendler német slágerénekes 2020 augusztusában került be a német RTL tehetségkutatóműsora, a Deutschland sucht den Superstar (Németország keresi a szupersztárt) zsűrijébe – többek között Dieter Bohlennel, a Modern Talking egykori énekesével értékelhette a fellépőket.

 

Wendler azonban idén januárban végleg (mégpedig szó szerint) eltűnik a műsorból – az indok: nem csupán kétségbe vonta a járványügyi szabályokat (ez még önmagában nem lenne baj, elvégre a német közéletben élénk viták folynak azokról), hanem koncentrációs tábort emlegetett ezek kapcsán. A főleg alt-right körökben kedvelt Telegram közösségi oldalon tette ugyanis közzé a következőket a január végéig meghosszabbított lockdown kapcsán:

 

„Koncentrációs tábor Németország? Ez már egyszerűen pimaszság, amit ez a kormány megenged magának! Szabad és ártatlan emberek bezárása mindenféle emberi méltóság ellen van.”

 

A német RTL azonnal közölte: Wendlert kivágják a már leforgatott adsásokból, amelyeket így az énekest kitakarva, elhomályosítva fognak vetíteni.

 

Hivatalosan Wendert már tavaly októberben önszántából kiszállt a műsorból, miután többen is kritizálták, mert már akkor összeesküvés-elméleteket terjesztett a járvány kapcsán, kétségbe vonva a kínai koronavírus veszélyességét. A slágerénekes akkor alkotmányjogászi babérokra tört, mert kilépése után még egyszer kijelentette, hogy szerinte a berlini szövetségi kormány járványügyi intézkedései „az alkotmányba és az alaptörvényba ütköznek” – Németországban amúgy az alkotmányt alaptörvénynek hívják, azaz nem két külön jogforrásról van szó, mint ahogy Wendler nyilatkozata alapján lehetne feltételezni.

 

Emellett az RTL-t megvádolta azzal, hogy az összes német médiához hasonlóan a járványügy kérdésében csak egyetlen véleményt tűrne meg. Az RTL akkor elhatárolódott az egykori zsűritagtól, de Wendlert nem akarta kirúgni, az énekes maga döntött a távozás mellett.

 

Az RTL akkor még eleve azt is tervezte, hogy a felvett adásokat, amelyeket például most januárban mutatnak be, lejátssza még Wendlerrel. A koncentrációs táboros hasonlata azonban végül annyira kiverte a csatornánál a biztosítékot, hogy most úgy döntött:

 

Wendlert a felvett adásokból is eltüntetik.

 

MICHAEL WENDLER SZÓ SZERINT KI LETT VÁGVA A MÁR VELE EGYÜTT FELVETT ADÁSOKBÓL IS, AMELYEKET AZ RTL ÍGY FOG LEADNI. FOTÓ: DSDS / FB

 

Az első adás már le is ment így. A balliberális Taz napilap – utalva gunyorosan a németeknél a cancel culture kapcsán beindult vitákramegjegyezte: „végre itt a cancel culture”, a lap szerint ugyanis helytelen lenne, ha összeesküvés-elméleteket terjesztők egy showműsor révén juthatnának még nagyobb figyelemhez.

 

Más sztárok is bírálnak

 

Nem először fordul elő, hogy az RTL tehetségkutató műsorának sztárrésztvevője megkérdőjelezhető véleménye miatt kénytelen távozni. Xavier Naidoo, aki korábban a műsor zsűrijében ült,

 

tavaly tavasszal azért repült, mert dél-afrikai és indiai származású énekesként a migráció ellen énekelt.

 

Az RTL akkor maga bontotta fel Naidoo szerződését, akit ezzel kitettek a zsűriből. Naidoo korábban is már feltűnt szélsőjobboldali véleményekkel, 2019-ben a német államot kétségbevonó ún. „birodalmi polgárok“ egyik tüntetésén énekelt (a „birodalmi polgárok“ olyan emberek, akik ma is a Német Császárságot ismerik el legitim államként, legtöbbször ezt arra használva, hogy ne kelljen adót fizetniük a jelenlegi német államnak).

 

Wendler és Naidoo mellett egy másik ismert német énekes, Nena is – őt a magyarok is ismerhetik például a „99 Luftballons“ száma miatt – megszólalt még októberben, még a második hullám berobbanása előtt a járványügyi korlátozások ellen:

 

„Nem vesztettem el a józan eszemet, amely az információkat, a kívülről ránk erőltetett félelemkeltést egyenként szedi szét.”

 

Az énekesnő tavaly novemberben viszont már azt nyilatkozta, hogy a mostani járvány „egy esély”, és ő abban bízik, hogy „jelentős társadalmi változások” fognak utána jönni – főleg arra utalva, hogy szerinte az eddigi kapitalista életmódunkat kellene a járvány vége után újragondolni, azaz számos kérdésben önként megőrizni azt a visszafogottságot (kevesebb utazást például), amelyet a lockdown alatt rendeltek el az államok.

 

Dávid-csillag mint oltásellenes jelkép

 

Wendler koncentrációstáboros hasonlata nem egyedülálló. A vírustagadók és oltásellenesek között kedveltek a náci Németországgal való párhuzamok, szeretik egyrészről a mostani járványügyi korlátozásokat a zsidóüldözésekhez hasonlítani, másrészről a vírustagadást ennek megfelelően hasonló hőstettként beállítani, mint a náciellenes ellenállást.

 

Amint az Azonnali beszámolt róla: november végén egy hannoveri tüntetésen szólalt fel egy fiatal lány, aki a maga vírustagadó aktivizmusát a nácik által megölt Sophie Scholl ellenállásához hasonlította. Annak akkor az lett a vége, hogy még a vírustagadó tüntetés egyik szervezője is lehülyézte a lányt. Az oltásellenesek jelenleg is rendszeresen

 

használják saját megkülönböztetésükre – és egyben annak kifejezésére, hogy milyen üldöztetésben lenne részük – a sárga Dávid-csillagot.

 

Egy szász kisváros orvosnője egy helyi tüntetésen beszélt ősszel arról, hogy a szájmaszk ma ugyanolyan diszkriminatív funkciót tölt be, mint egykoron a zsidók megkülönböztetésére használt sárga Dávid-csillag. Egy német aktivista pedig egy olyan sárgacsillagos Facebook-profilképet fejlesztett ki, amin a Dávid-csillagon az áll: „Nem vagyok beoltva.” Ezzel azon tervekre reagál, hogy esetleg azokat, akik nem fogják magukat a kínai koronavírus ellen beoltani, különféle korlátozások érhetnek.

 

Emellett azonban

 

az antiszemitizmus is növekszik a vírustagadók és az oltásellenesek között.

 

Amint arról a Jüdische Allgemeine német zsidó hetilap beszámolt, Berlinben többször fordult elő, hogy zsidóknak beszóltak – utalva a kínai vírusra –, hogy: „nem szégyellitek magatokat azért, amit előidéztetek?“. Egy másik esetben pedig egy vírustagadó tüntető magasba emelt egy Dávid-csillagos szatytrot, és azt mondta: „ők azok a vírussal“.

 

NYITÓKÉP: Michael Wendler / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás