Kínai katonákat fogott el az indiai hadsereg a Himaláján

Szerző: Vass Csaba
2021.01.10. 20:23

A júniusi, húsz halálos áldozatot követelő incidens után újra egy vitatott himalájai határszakaszon botlottak egymásba a két ország katonái, és nem tudtak gond nélkül elmenni egymás mellett.

Kínai katonákat fogott el az indiai hadsereg a Himaláján

Közleményben tudatta az indiai hadsereg, hogy kínai katonákat fogtak el a Himalájában, az indiai-kínai határ indiai oldalán. A közlemény szerint az indiai hadsereg katonái őrizetbe vették a kínai katonákat,

jelenleg pedig folyik annak kiderítése, hogy azok pontosan miért is lépték át a határt.

A közlemény szerint az incidens a 4267 méter magasan fekvő Pangong Tso-tónál történt, aminek a közepén az indiai-kínai határ is keresztülfut. A térségben a kínai és az indiai hadsereg is komoly erőket vezényelt ki azt követően, hogy júniusban

húsz indiai katona meghalt, amikor a térségben egy vitatott határszakazon összecsaptak a kínai hadsereg katonáival.

A katonák haláláért Kína azóta sem vállalt felelősséget, az incidens után pedig a kínai kormány az indiaiakat tette felelőssé, mert szerintük azok provokatív módon megtámadták a kínai katonákat. 

Szeptemberben a két ország kormánya abban állapodott meg, hogy több katonát nem küldenek a térségbe, és a jövőben erősíteni fogják a kommunikációs kapcsolataikat, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő. A két kormány akkor abban is megállapodott, hogy hasonló esetekben

nem tesznek majd egyoldalú lépéseket, hanem a vitás helyzeteket mindkét fél bevonásával oldják majd meg.

India és Kína 3379 kilométer hosszú határszakaszon osztozik egymással a Himaláján, ugyanakkor mindkét félnek vannak területi követelései a térségben, bizonyos határszakaszok esetében pedig nem tisztázott, hogy az pontosan hol is húzódik, ezért vannak olyan területek, melyeket mindkét állam magáénak tekint. Ezek a területek többnyire lakatlan kopár fennsíkok.

A térségben, ahol a mostani incidens is történt, 1962-ben is komoly harcok voltak a kínai-indiai háborúkor. A háború végén megállapították a két ország közötti határvonalat, amit a mai napig nem tart tiszteletben egyik fél sem. Az indiaiak és a kínaiak is folyamatosan azzal vádolják a másikat, hogy törvénytelenül hatolnak be a másik ország területére.

A két ország kormánya 1996-ban aláírt egy megállapodást, miszerint a vitatott területű határszakaszok két kilométeres körzetében egyik fél sem nyit tüzet a másikra. A júniusi incidenskor sem volt puskalövés, a katonák puszta kézzel estek egymásnak, illetve kövekkel dobálták meg a másikat.

NYITÓKÉP: ADGPI - Indian Army / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek