+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 10. vasárnap, 11:32
A királyi párt is beoltották, igaz, nem árulták el, hogy melyik vakcinával. Az illetékes miniszter szerint őszig minden felnőttkorú brit állampolgárnak lehetősége lesz beoltatnia magát.

Az Egyesült Királyságban már naponta 200 ezer embert oltanak be az engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagokkal – ezek az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinái –, de új tömeges oltóközpontok megnyitását tervezik annak érdekében,

 

hogy hetente kétmillió ember beoltása is lehetővé váljék.

 

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap reggel a Sky News csatornának adott interjújában arról beszélt, hogy eddig a 80 év felettiek közel egyharmadát sikerült beoltani az országban, és eddig összesen kétmillió ember kapta meg a védőoltást, de arra törekednek, hogy 2021 őszéig minden felnőttkorú brit állampolgárnak lehetősége legyen beoltatnia magát.

 

Szombaton a 94 éves II. Erzsébet királynő és férje, a 99 éves Fülöp herceg is megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját. A Buckingham-palota közölte, hogy a királynő maga kérte, hogy a hírt hozzák nyilvánosságra a spekulációk elkerülése végett, ám arról a BBC szerint nem adtak tájékoztatást, hogy

 

melyik vakcinával oltották be a királyi párt.

 

Az Egyesült Királyságban jelenleg 3 koronavírus-elleni oltóanyag használata van engedélyezve. A Pfizer és a BioNTech, valamint az Oxford-AstraZeneca vakcinák mellett a brit kormány pénteken engedélyezte a Moderna vállalat által kifejlesztett vakcinák használatát is. Mindegyik vakcinát két adagban kapják meg az emberek, a második adag beadására az első adag beadását követő tizenkettedik héten kerül sor.

 

Nagy-Britanniában december 8-án kezdődött a tömeges oltási kampány, és Matt Hancock brit egészségügyi miniszter január harmadikán közölte, hogy elérte az egymilliót a beadott oltások száma.

 

A brit állampolgárok beoltását egy, a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága által felvázolt elsőbbségi lista szerint végzik, ami korosztályok és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. Elsőbbséget élveznek a 80 éven felüliek, a krónikus egészségi gondokkal küszködők, valamint az egészségügyi és a gondozói szolgálatok dolgozói.

 

Az országban szombaton 59 937 új koronavírusos esetet regisztráltak és egy nap leforgása alatt 1035 személy hunyt el a betegség szövődményeiben. Az országban a járvány kezdete óta már több mint hárommillióan fertőződtek meg a kórral, az elhunytak száma pedig szombatra már túllépte a 80 ezret.

 

Az Egyesült Királyságban karácsony előtt azonosították a Sars-CoV-2 koronavírus B.1.1.7 nevű új mutációját, ami miatt több ország is lezárta a légikikötőjét az Egyesült Királyság előtt, sőt több mint 50 órára a teherforgalmat is leállították Nagy Britannia és Franciaország között, emiatt pedig karácsonykor hatalmas kamionsor alakult ki a doveri kikötőnél, és kesőbb is csak azokat a kamionosokat engedték átmenni Franciaországba, akik engedélyezték, hogy a helyszínen gyorstesztet végezzenek el rajtuk, annak eredménye pedig negatív lett.

 

Arról, hogy mi is ez a mutáció pontosan, arról az Azonnalin is írtunk már részletesen, amiből kiderül, hogy tudományos igényességű alátámasztása nincs annak, hogy ez a mutáció tényleg fertőzőbb lenne, mint az eredeti ún. „anyavírus”.

 

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás