A britek már naponta 200 ezer embert oltanak be, de heti kétmilliót szeretnének

Szerző: Vass Csaba
2021.01.10. 11:32

A királyi párt is beoltották, igaz, nem árulták el, hogy melyik vakcinával. Az illetékes miniszter szerint őszig minden felnőttkorú brit állampolgárnak lehetősége lesz beoltatnia magát.

A britek már naponta 200 ezer embert oltanak be, de heti kétmilliót szeretnének

Az Egyesült Királyságban már naponta 200 ezer embert oltanak be az engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagokkal – ezek az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinái –, de új tömeges oltóközpontok megnyitását tervezik annak érdekében,

hogy hetente kétmillió ember beoltása is lehetővé váljék.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap reggel a Sky News csatornának adott interjújában arról beszélt, hogy eddig a 80 év felettiek közel egyharmadát sikerült beoltani az országban, és eddig összesen kétmillió ember kapta meg a védőoltást, de arra törekednek, hogy 2021 őszéig minden felnőttkorú brit állampolgárnak lehetősége legyen beoltatnia magát.

Szombaton a 94 éves II. Erzsébet királynő és férje, a 99 éves Fülöp herceg is megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját. A Buckingham-palota közölte, hogy a királynő maga kérte, hogy a hírt hozzák nyilvánosságra a spekulációk elkerülése végett, ám arról a BBC szerint nem adtak tájékoztatást, hogy

melyik vakcinával oltották be a királyi párt.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 3 koronavírus-elleni oltóanyag használata van engedélyezve. A Pfizer és a BioNTech, valamint az Oxford-AstraZeneca vakcinák mellett a brit kormány pénteken engedélyezte a Moderna vállalat által kifejlesztett vakcinák használatát is. Mindegyik vakcinát két adagban kapják meg az emberek, a második adag beadására az első adag beadását követő tizenkettedik héten kerül sor.

Nagy-Britanniában december 8-án kezdődött a tömeges oltási kampány, és Matt Hancock brit egészségügyi miniszter január harmadikán közölte, hogy elérte az egymilliót a beadott oltások száma.

A brit állampolgárok beoltását egy, a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága által felvázolt elsőbbségi lista szerint végzik, ami korosztályok és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. Elsőbbséget élveznek a 80 éven felüliek, a krónikus egészségi gondokkal küszködők, valamint az egészségügyi és a gondozói szolgálatok dolgozói.

Az országban szombaton 59 937 új koronavírusos esetet regisztráltak és egy nap leforgása alatt 1035 személy hunyt el a betegség szövődményeiben. Az országban a járvány kezdete óta már több mint hárommillióan fertőződtek meg a kórral, az elhunytak száma pedig szombatra már túllépte a 80 ezret.

Az Egyesült Királyságban karácsony előtt azonosították a Sars-CoV-2 koronavírus B.1.1.7 nevű új mutációját, ami miatt több ország is lezárta a légikikötőjét az Egyesült Királyság előtt, sőt több mint 50 órára a teherforgalmat is leállították Nagy Britannia és Franciaország között, emiatt pedig karácsonykor hatalmas kamionsor alakult ki a doveri kikötőnél, és kesőbb is csak azokat a kamionosokat engedték átmenni Franciaországba, akik engedélyezték, hogy a helyszínen gyorstesztet végezzenek el rajtuk, annak eredménye pedig negatív lett.

Arról, hogy mi is ez a mutáció pontosan, arról az Azonnalin is írtunk már részletesen, amiből kiderül, hogy tudományos igényességű alátámasztása nincs annak, hogy ez a mutáció tényleg fertőzőbb lenne, mint az eredeti ún. „anyavírus”.

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek