+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 8. péntek, 11:57
Három évig tartanának a munkálatok. Az örökségvédők szerint mindez ellentétes a műemléki törvénnyel, a kormány szerint csak korszerűsítik az épületet, és visszaépítik az eredetit.

Július 1-jétől indulhat a budapesti Kossuth téri Agrárminisztérium bontása, olvasható a január 7-i Magyar Közlönyben. A kiemelt műemléki épületet azért bontja le a homlokzati rész kivételével szinte teljesen a kormány a Steindl Imre-program keretében, mert egyrészt háromszintes mélygarázst épít alá, másrészt modernebb és kényelmesebb belső tereket alakít ki.

 

Ugyanakkor erre a műemléki törvény nem adna lehetőséget: csak életveszély esetén, vagy későbbi ráépítés eltávolítása miatt bontható egy műemlék. A kormány szerint a rekonstrukcióval az eredeti terv épül újjá, amelyet azóta többször módosítottak –

 

de a műemléki besorolást a módosított épület kapta.

 

Ráadásul a készített értéktár alapján számos eredeti elemet (például nyílászárók) kidobnának, újakat tennének be. Egyes örökségvédők szerint a kormány tervei nem felelnek meg a műemléki törvény rendelkezéseinek, a kormány szerint rekonstrukció történik, amely megkapta az UNESCO áldását is – mivel az épület világörökségi területen fekszik, az ENSZ szervezetének is rá kell bólintania a beruházásra.  

 

De nemcsak az 1887-es Agrárminisztériumot (ez az egyetlen olyan épület, amely eredetileg is minisztériumnak épült) érintik a munkálatok, a rendelet szerint a Kossuth tér 11. mellett a 12-t is részlegesen bontják, újjáépítik (ez az Igazságügyi Palota), ahogy a Vécsey utca 4-et is, rekonstruálják az Alkotmány utca 5-öt, és a Kozma Ferenc utcát is rendezik.

 

A munkálatok 2024. június 30-án fejeződnek be a tervek szerint.

 

A tervek szerint egyébként a földszinten passzázs lesz, ami összeköti a Kossuth teret, az Alkotmány utcát és a Kozma Ferenc utcát, az utcaszinten pedig

 

Trianon-emlékmúzeum és hungarikumkiállítás lesz.

 

A beruházás megkapta a kiemelten közérdekű beruházás besorolást, az építkezéshez a közterületet az érintett cégek ingyen használhatják. Az építkezés költségeiről egyelőre nincs információ.   

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás