Egy év alatt lehet oltás az osztrák-magyar fejlesztésből

2021.01.08. 17:40

Februárban ráfordul az állatkísérletekre az osztrák Cebina és a Pécsi Tudományegyetem közös, koronavírus elleni vakcinafejlesztése. Utánajártunk, mikor lehet ebből beadható oltás.

Egy év alatt lehet oltás az osztrák-magyar fejlesztésből

Februárban indul a közös, osztrák-magyar vakcinafejlesztés állatkísérleti, preklinikai szintje, jelentette be Jakab Ferenc virológus az ATV-n. Ehhez a Pécsi Tudományegyetem és az osztrák Cebina gyógyszergyártó cég fogott össze, a laboratóriumi fejlesztés már zajlik. Jakab persze bízik abban, hogy minél gyorsabban sikerül eredményt produkálni, ugyanakkor nem kívánta megtippelni, hogy a fejlesztésből mikor lehet kész szer a koronavírus ellen. 

Egy vakcinát öt fázisban kell tesztelni, írta erről korábban a Qubit (preklinikai, klinikai I-II-III, forgalomba hozatal, klinikai IV fázis). Az orosz Szputynik V-ről azt is hallhattuk legutóbb, hogy a nagy egyedszámú, klinikai III. fázisú tesztelése, ami nálunk is zajlik 1500 önként jelentkezővel, még eltart egy ideig, és még három hónapig biztos nem lesz engedélye az oltásnak (amelyből hiába hangoztatta ezt korábban a magyar kormány, végül mégsem rendelünk, mert az oroszoknak nincs elég gyártókapacitása).

Az Azonnali mindenesetre megkereste – az osztrák-magyar közös projektben részt nem vevő – Falus András MTA-tag immunológust, szerinte mennyi idő lehet az osztrák-magyar vakcina kifejlesztése ideális esetben. Úgy látja: ma már olyan technológiai háttér van, amivel fel lehet gyorsítani a folyamatokat, ugyanakkor a résztvevő feleknek nincs olyan gazdag anyagi hátterük, mint a nagy gyógyszergyártó és -fejlesztő cégeknek.

Így szerinte egy évig tart majd, míg ebből beadható oltás lesz, de még ez is rövidnek számít a covid előtti vakcinafejlesztésekhez képest.

Megkerestük a Pécsi Tudományegyetemet is ezzel kapcsolatban, a PTE sajtóreferense, Kottász Gergely, azt mondta, Jakab nyilván nem véletlenül nem mondott időpontot, és Falus becslését sem akarják kommentálni. Írtunk az osztrák Cebina cégnek is, milyen alapú vakcináról van szó, mikorra lesz szerintük beadható ellenszer belőle, ha válaszolnak, arra természetesen kitérünk majd a későbbiekben.

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek