+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 8. péntek, 17:40
Februárban ráfordul az állatkísérletekre az osztrák Cebina és a Pécsi Tudományegyetem közös, koronavírus elleni vakcinafejlesztése. Utánajártunk, mikor lehet ebből beadható oltás.

Februárban indul a közös, osztrák-magyar vakcinafejlesztés állatkísérleti, preklinikai szintje, jelentette be Jakab Ferenc virológus az ATV-n. Ehhez a Pécsi Tudományegyetem és az osztrák Cebina gyógyszergyártó cég fogott össze, a laboratóriumi fejlesztés már zajlik. Jakab persze bízik abban, hogy minél gyorsabban sikerül eredményt produkálni, ugyanakkor nem kívánta megtippelni, hogy a fejlesztésből mikor lehet kész szer a koronavírus ellen. 

 

Egy vakcinát öt fázisban kell tesztelni, írta erről korábban a Qubit (preklinikai, klinikai I-II-III, forgalomba hozatal, klinikai IV fázis). Az orosz Szputynik V-ről azt is hallhattuk legutóbb, hogy a nagy egyedszámú, klinikai III. fázisú tesztelése, ami nálunk is zajlik 1500 önként jelentkezővel, még eltart egy ideig, és még három hónapig biztos nem lesz engedélye az oltásnak (amelyből hiába hangoztatta ezt korábban a magyar kormány, végül mégsem rendelünk, mert az oroszoknak nincs elég gyártókapacitása).

 

Az Azonnali mindenesetre megkereste – az osztrák-magyar közös projektben részt nem vevő – Falus András MTA-tag immunológust, szerinte mennyi idő lehet az osztrák-magyar vakcina kifejlesztése ideális esetben. Úgy látja: ma már olyan technológiai háttér van, amivel fel lehet gyorsítani a folyamatokat, ugyanakkor a résztvevő feleknek nincs olyan gazdag anyagi hátterük, mint a nagy gyógyszergyártó és -fejlesztő cégeknek.

 

Így szerinte egy évig tart majd, míg ebből beadható oltás lesz, de még ez is rövidnek számít a covid előtti vakcinafejlesztésekhez képest.

 

Megkerestük a Pécsi Tudományegyetemet is ezzel kapcsolatban, a PTE sajtóreferense, Kottász Gergely, azt mondta, Jakab nyilván nem véletlenül nem mondott időpontot, és Falus becslését sem akarják kommentálni. Írtunk az osztrák Cebina cégnek is, milyen alapú vakcináról van szó, mikorra lesz szerintük beadható ellenszer belőle, ha válaszolnak, arra természetesen kitérünk majd a későbbiekben.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás