+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 8. péntek, 17:40
Februárban ráfordul az állatkísérletekre az osztrák Cebina és a Pécsi Tudományegyetem közös, koronavírus elleni vakcinafejlesztése. Utánajártunk, mikor lehet ebből beadható oltás.

Februárban indul a közös, osztrák-magyar vakcinafejlesztés állatkísérleti, preklinikai szintje, jelentette be Jakab Ferenc virológus az ATV-n. Ehhez a Pécsi Tudományegyetem és az osztrák Cebina gyógyszergyártó cég fogott össze, a laboratóriumi fejlesztés már zajlik. Jakab persze bízik abban, hogy minél gyorsabban sikerül eredményt produkálni, ugyanakkor nem kívánta megtippelni, hogy a fejlesztésből mikor lehet kész szer a koronavírus ellen. 

 

Egy vakcinát öt fázisban kell tesztelni, írta erről korábban a Qubit (preklinikai, klinikai I-II-III, forgalomba hozatal, klinikai IV fázis). Az orosz Szputynik V-ről azt is hallhattuk legutóbb, hogy a nagy egyedszámú, klinikai III. fázisú tesztelése, ami nálunk is zajlik 1500 önként jelentkezővel, még eltart egy ideig, és még három hónapig biztos nem lesz engedélye az oltásnak (amelyből hiába hangoztatta ezt korábban a magyar kormány, végül mégsem rendelünk, mert az oroszoknak nincs elég gyártókapacitása).

 

Az Azonnali mindenesetre megkereste – az osztrák-magyar közös projektben részt nem vevő – Falus András MTA-tag immunológust, szerinte mennyi idő lehet az osztrák-magyar vakcina kifejlesztése ideális esetben. Úgy látja: ma már olyan technológiai háttér van, amivel fel lehet gyorsítani a folyamatokat, ugyanakkor a résztvevő feleknek nincs olyan gazdag anyagi hátterük, mint a nagy gyógyszergyártó és -fejlesztő cégeknek.

 

Így szerinte egy évig tart majd, míg ebből beadható oltás lesz, de még ez is rövidnek számít a covid előtti vakcinafejlesztésekhez képest.

 

Megkerestük a Pécsi Tudományegyetemet is ezzel kapcsolatban, a PTE sajtóreferense, Kottász Gergely, azt mondta, Jakab nyilván nem véletlenül nem mondott időpontot, és Falus becslését sem akarják kommentálni. Írtunk az osztrák Cebina cégnek is, milyen alapú vakcináról van szó, mikorra lesz szerintük beadható ellenszer belőle, ha válaszolnak, arra természetesen kitérünk majd a későbbiekben.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás