Belgiumban a lakosság 70 százalékát beoltanák már a nyár végére

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.08. 19:57

A belga kormánynak nagy szüksége is van a koronavírus elleni oltások eddig elég lomha ütemének felgyorsítására.

Belgiumban a lakosság 70 százalékát beoltanák már a nyár végére

Miközben Magyarországon – és az Azonnalin is – egyelőre arról megy a vita, hogy egyáltalán beoltassuk-e magunkat, addig a belgiumi operatív törzsben már arról gondolkodnak, hogy a magyarországinál olyan sokkal nem nagyobb, 11,5 milliós lakosság akár hetven százalékát is be lehetne oltatni 2021 nyarának végére.

Ahogy arról Dirk Ramaekers, a belgiumi operatív törzs vezetője pénteken beszámolt a képviselőház (a törvényhozás alsóháza) egészségügyi bizottságának: az ottani oltási terv új, javasolt menetrendje szerint felgyorsítanák az oltásokat,

az egészségügyi személyzetet már január végére teljesen átoltanák, és ugyanez a cél a 65 év feletti népességgel és a kockázati csoportba tartozókkal március végéig.

A társadalom többi része ezt követően jutna hozzá a vakcinához, így Dirk Ramaekers szerint szeptemberre fordulóan már 9 millió lakost is be lehetne oltani. Ahhoz, hogy a menetrend tartható legyen, az operatív törzs a meglévőek mellé további 200 oltási központ felállítást javasolja márciusig.

Arra, hogy valami változzon az országban a vakcinabeadási gyakorlatban, nagy szüksége van a flamand liberális miniszterelnök, Alexander De Croo vezette kormánynak: azt ugyanis egyre több kritika éri az oltások lassúsága miatt, és nem csupán az ellenzék részéről.

Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszternek például

kedden írtak nyílt levelet az egészségügyi dolgozók azt kérve, hogy a kormány helyezze előtérbe az oltásukat.

És valóban, a miniszternek eléggé nem sikerült teljesítenie eddig azt a novemberi ígéretét, hogy a vakcinák elosztása és beadása „zökkenőmentes és gyors” lesz: január másodikáig mindössze 700 egészségügyi és idősotthoni dolgozó kapott védőoltást, miközben ugyanez a szám – igaz, a jóval nagyobb népességű – Olaszországban már meghaladja a 182 ezret, Németországban pedig a 317 ezret.

A nyomás hatására Frank Vandenbroucke még kedden kérte arra az operatív törzset, hogy vizsgálják felül az oltások ütemezési tervét. Ahhoz azonban, hogy a pénteken prezentált menetrend tartható legyen, arra január 22-éig áldását kéne adnia mind a nemzeti, mind a regionális miniszteri konzultációs bizottságoknak.

A pozitív elbírálást elősegítheti, hogy az Európai Bizottság pénteken további 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag megvásárlására tett javaslatot a Pfizer/BioNTech vállalatoktól, megduplázandó ezzel a tőlük eddig berendelt vakcinamennyiséget. Az EU amúgy is már több, mint kétmilliárd vakcinára szerződött le a Pfizer és más gyógyszergyártó cégekkel – hogy ebből Magyarország mennyit kap, itt szedtük össze.

Az oltási versenyt egyébként egyelőre Izrael vezeti: ott a 8,8 milliós lakosság körében eddig 1,6 millió adag vakcinát adtak be, ami azt jelenti, hogy

száz emberre vetítve már 18-at beoltottak

– Magyarországon ez a szám eddig 0,32. A közel-keleti ország miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu arra is számít, hogy Izrael lesz az első a világon, ahol legyőzik a koronavírus-járványt.

NYITÓKÉP: Frank Vandenbroucke / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek