+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 8. péntek, 11:28
Az Európai Bizottság elnöke biztatja a tagállamokat a döntésre. Szerinte korábban túl lassan járt el az EU ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán.

További 300 millió adag koronavírus-elleni oltóanyag megvásárlására tett javaslatot a Pfizer és a BioNTech vállalatoktól az Európai Bizottság (EB). A hírt Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke jelentette be pénteken.

 

Az Európai Bizottság ezzel meg kívánja duplázni a Pfizer és BioNTech vállalatoktól felvásárolható vakcinakészleteit,

 

hiszen korábban szintén 300 millió adag oltóanyagot rendelt tőlük.

 

Az Európai Bizottság elnökének pénteki bejelentése szerint a Bizottság azt javasolja az EU-tagállamoknak, hogy az EU még további 200 millió oltóanyag beszerzésére szerződjön a Pfizer és BioNTech vállalatokkal, további 100 millió adag megvásárlásának lehetőségével. Von der Leyen szerint ez lehetővé tenné az EU számára, hogy 600 millió oltóanyagot vásároljon ebből a fajta védőoltásból, amelyet elsőként engedélyezett 2020 decemberében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

 

Az Bizottság elnöke ugyanakkor elmondta azt is, hogy korábban túl lassan jártak el ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán,

 

így 2021 második negyedévében mindössze 75 millió adagot tudnak szétosztani a tagállamok között.

 

600 millió koronavírus-elleni oltóanyag 300 millió ember beoltására lenne elegendő, mivel az oltásokat két adagban kell beadni 21 napos különbséggel, az EU lakossága pedig hozzávetőlegesen 450 millió fő. A BioNTech várhatóan februárban indít új gyártóüzemet a németországi Marburgban, ahol a tervek szerint az idei év első felében 250 millió oltóanyagot sikerül majd legyártani. A vállalat a belgiumi Puurs-i üzem termelését konszolidálja majd, ahol jelenleg gyártják a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett vakcinát.

 

Az Európai Unió eddig a fenti vállalatok mellett még az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Sanofi-GSK, a Moderna és CureVac vakcinafejlesztő cégekkel kötött szerződést korábban, hogy különböző mennyiségű tételekben vásárol majd tőlük vakcinát, amint azok kifejlesztésre és engedélyeztetésre kerülnek. Azaz több, mint kétmilliárd adag van lekötve.

 

A Pfizer és BioNTech vakcinái mellett az Európai Unióban eddig még csak a Moderna által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagot engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

 

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás