Az EU berendelne még 300 milliót a Pfizer és BioNTech vakcinájából

Szerző: Vass Csaba
2021.01.08. 11:28

Az Európai Bizottság elnöke biztatja a tagállamokat a döntésre. Szerinte korábban túl lassan járt el az EU ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán.

Az EU berendelne még 300 milliót a Pfizer és BioNTech vakcinájából

További 300 millió adag koronavírus-elleni oltóanyag megvásárlására tett javaslatot a Pfizer és a BioNTech vállalatoktól az Európai Bizottság (EB). A hírt Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke jelentette be pénteken.

Az Európai Bizottság ezzel meg kívánja duplázni a Pfizer és BioNTech vállalatoktól felvásárolható vakcinakészleteit,

hiszen korábban szintén 300 millió adag oltóanyagot rendelt tőlük.

Az Európai Bizottság elnökének pénteki bejelentése szerint a Bizottság azt javasolja az EU-tagállamoknak, hogy az EU még további 200 millió oltóanyag beszerzésére szerződjön a Pfizer és BioNTech vállalatokkal, további 100 millió adag megvásárlásának lehetőségével. Von der Leyen szerint ez lehetővé tenné az EU számára, hogy 600 millió oltóanyagot vásároljon ebből a fajta védőoltásból, amelyet elsőként engedélyezett 2020 decemberében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Bizottság elnöke ugyanakkor elmondta azt is, hogy korábban túl lassan jártak el ennek a vakcinának a beszerzése kapcsán,

így 2021 második negyedévében mindössze 75 millió adagot tudnak szétosztani a tagállamok között.

600 millió koronavírus-elleni oltóanyag 300 millió ember beoltására lenne elegendő, mivel az oltásokat két adagban kell beadni 21 napos különbséggel, az EU lakossága pedig hozzávetőlegesen 450 millió fő. A BioNTech várhatóan februárban indít új gyártóüzemet a németországi Marburgban, ahol a tervek szerint az idei év első felében 250 millió oltóanyagot sikerül majd legyártani. A vállalat a belgiumi Puurs-i üzem termelését konszolidálja majd, ahol jelenleg gyártják a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett vakcinát.

Az Európai Unió eddig a fenti vállalatok mellett még az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Sanofi-GSK, a Moderna és CureVac vakcinafejlesztő cégekkel kötött szerződést korábban, hogy különböző mennyiségű tételekben vásárol majd tőlük vakcinát, amint azok kifejlesztésre és engedélyeztetésre kerülnek. Azaz több, mint kétmilliárd adag van lekötve.

A Pfizer és BioNTech vakcinái mellett az Európai Unióban eddig még csak a Moderna által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagot engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

NYITÓKÉP: Pfizer / Facebook

 

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek