Az amerikai törvényhozás ostroma megmutatta, miért kell leszámolnunk az orbánizmussal

Berg Dániel

Szerző:
Berg Dániel

2021.01.08. 07:42

Ugyanaz a mérgező és végtelenül káros politika, a populizmus vezette ide Amerikát, amiben mi, magyarok is évek óta élünk.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Megrázó és gyomorforgató eseményeknek lehettek tanúi azok, akik szerdán követték az élő közvetítéseket Washingtonból. Egy szélsőségesekből, összeesküvés-hívőkből álló fanatikus csürhe megostromolta a Capitoliumot, erőszakkal behatolt az amerikai törvényhozás épületébe.

A rendbontók rátámadtak az épületet védő rendőrökre, akadályozták a törvényhozók munkáját, akiket végül evakuálni is kellett. A zavargásokban jelen tudásunk szerint négy ember életét vesztette, többen megsebesültek.

Mindezek az események már magukban rendkívülinek számítanak: az Egyesült Államok ehhez hasonló jeleneteket utoljára talán a XIX. század közepén, a polgárháború alatt látott.

Nyugtalanító áthallás volt az is, hogy a tömegben Trump-feliratos zászlók mellett lebegett a konföderáció zászlaja, a rabszolgatartó lázadó államok szimbóluma is.

De a legfelháborítóbb, eddig példátlan része a washingtoni eseményeknek az, hogy ezt a tömeget az Egyesült Államok elnöke hergelte fel. Vagyis egy vélhetően komoly neurózisokkal küzdő személy, aki bár még betölti ezt a hivatalt, a jelek szerint  elvesztette józan ítélőképességét. A magas közhivatal felelősséggel jár, mivel az ilyen hivatalt betöltő egyének szavai milliókat befolyásolhat. A szerdai nap látványos ízelítőt adott abból, hova vezet az emberek hergelése, a folyamatos gyűlöletkeltés.

Édesanyám egy autó csomagtartójában disszidált az elnyomó kommunista rendszer elől. Nincstelen menekültként érkezett az Egyesült Államokba, ahol befogadásra talált, új életet kezdett, és számára addig ismeretlen egyéni szabadságokat, polgári jogokat élvezhetett.

Én már ott születtem, ezért mindig egyaránt büszke voltam magyar és amerikai identitásomra. Hiszek Amerika ígéretében és alapító elveiben.

Abban, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett,  joga van az élethez, a szabadsághoz, valamint a boldogságra való törekvéshez. Hiszem, hogy egy kormány törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a békés és demokratikus hatalomátadás egy elvesztett választás után.

Való igaz a kritika, hogy a fenti elvek nem mindig érvényesültek teljesen az amerikai történelem során. Ettől még folyamatosan törekedni kell a megvalósításukra, a biztosításukra. Az Egyesült Államok mindig példát mutatott és mindig is példát kell mutatnia a világnak az autokráciakkal szemben. Viszont a szerdai történések megmutatták, hogy

ez az amúgy erős, a diktatúrákkal szemben kategórikusan fellépő amerikai demokrácia is milyen mély válságba tudott kerülni az elmúlt években, egy rossz vezetés alatt.

Nekünk, magyaroknak is nagyon fontos levonni a tanulságokat. Fontos, mert ugyanaz a mérgező és végtelenül káros politika, a populizmus, vezette ide Amerikát, amiben mi, magyarok is évek óta élünk.

A gyűlöletkeltésen, a hazugságokon, a tömegek elvtelen manipulációján és a társadalom megosztásán alapuló politika foglyul ejti országunkat. Ha nem tanulunk a szerdai eseményekből, akkor sajnos megvan az esélye, hogy hazánkban is hasonló jelenetek fognak lejátszódni.

A világ józanabb része szörnyülködve fogadta a szerdai képeket, de ha jobban belegondolunk, 2022-ben Orbán Viktortól, a populizmus nagymesterétől sem várhatunk sokkal jobbat. Fel kell vennünk a harcot a populizmussal: két hét múlva véget ér a trumpizmus, de itthon az orbánizmus további veszélyt jelent a társadalomra.

2022-ben, amikor az együttműködő ellenzék demokratikus úton megnyeri a választásokat, ne ringassuk magunkat naiv álmokba:

Orbán Viktor mindent meg fog tenni, hogy az őt támogatók ezt ne higgyék el,

és a tizenkét év alatt felépített propagandagépezettel maga mellett diszkreditálja az eredményeket – ahogyan ezt kedves barátja is most megtette.



Most van a legnagyobb esélye annak, hogy megkössük azt a társadalmi békét, amellyel egy prosperáló, modern, európai jogállamot építhetünk. Ez a legnagyobb előttünk álló feladat: megálljt parancsolni a populizmusnak. Mind nekünk, magyaroknak, mind pedig a világ összes megnyugvást, fejlődést, demokráciát kívánó polgárának.

A szerző a Momentum politikusa, a II. kerület alpolgármestere és a Liberálisok és Demokraták Európáért (ALDE) pártcsalád alelnöke. Ha olvasnál azonnalis véleményeket is a történtekről, ajánljuk Karóczkai Balázs és Illés Gergő írásait!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek