+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Berg Dániel
2021. január 8. péntek, 07:42
Ugyanaz a mérgező és végtelenül káros politika, a populizmus vezette ide Amerikát, amiben mi, magyarok is évek óta élünk.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Megrázó és gyomorforgató eseményeknek lehettek tanúi azok, akik szerdán követték az élő közvetítéseket Washingtonból. Egy szélsőségesekből, összeesküvés-hívőkből álló fanatikus csürhe megostromolta a Capitoliumot, erőszakkal behatolt az amerikai törvényhozás épületébe.

 

A rendbontók rátámadtak az épületet védő rendőrökre, akadályozták a törvényhozók munkáját, akiket végül evakuálni is kellett. A zavargásokban jelen tudásunk szerint négy ember életét vesztette, többen megsebesültek.

 

Mindezek az események már magukban rendkívülinek számítanak: az Egyesült Államok ehhez hasonló jeleneteket utoljára talán a XIX. század közepén, a polgárháború alatt látott.

 

Nyugtalanító áthallás volt az is, hogy a tömegben Trump-feliratos zászlók mellett lebegett a konföderáció zászlaja, a rabszolgatartó lázadó államok szimbóluma is.

 

De a legfelháborítóbb, eddig példátlan része a washingtoni eseményeknek az, hogy ezt a tömeget az Egyesült Államok elnöke hergelte fel. Vagyis egy vélhetően komoly neurózisokkal küzdő személy, aki bár még betölti ezt a hivatalt, a jelek szerint  elvesztette józan ítélőképességét. A magas közhivatal felelősséggel jár, mivel az ilyen hivatalt betöltő egyének szavai milliókat befolyásolhat. A szerdai nap látványos ízelítőt adott abból, hova vezet az emberek hergelése, a folyamatos gyűlöletkeltés.

 

Édesanyám egy autó csomagtartójában disszidált az elnyomó kommunista rendszer elől. Nincstelen menekültként érkezett az Egyesült Államokba, ahol befogadásra talált, új életet kezdett, és számára addig ismeretlen egyéni szabadságokat, polgári jogokat élvezhetett.

 

Én már ott születtem, ezért mindig egyaránt büszke voltam magyar és amerikai identitásomra. Hiszek Amerika ígéretében és alapító elveiben.

 

Abban, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett,  joga van az élethez, a szabadsághoz, valamint a boldogságra való törekvéshez. Hiszem, hogy egy kormány törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a békés és demokratikus hatalomátadás egy elvesztett választás után.

 

Való igaz a kritika, hogy a fenti elvek nem mindig érvényesültek teljesen az amerikai történelem során. Ettől még folyamatosan törekedni kell a megvalósításukra, a biztosításukra. Az Egyesült Államok mindig példát mutatott és mindig is példát kell mutatnia a világnak az autokráciakkal szemben. Viszont a szerdai történések megmutatták, hogy

 

ez az amúgy erős, a diktatúrákkal szemben kategórikusan fellépő amerikai demokrácia is milyen mély válságba tudott kerülni az elmúlt években, egy rossz vezetés alatt.

 

Nekünk, magyaroknak is nagyon fontos levonni a tanulságokat. Fontos, mert ugyanaz a mérgező és végtelenül káros politika, a populizmus, vezette ide Amerikát, amiben mi, magyarok is évek óta élünk.

 

A gyűlöletkeltésen, a hazugságokon, a tömegek elvtelen manipulációján és a társadalom megosztásán alapuló politika foglyul ejti országunkat. Ha nem tanulunk a szerdai eseményekből, akkor sajnos megvan az esélye, hogy hazánkban is hasonló jelenetek fognak lejátszódni.

 

A világ józanabb része szörnyülködve fogadta a szerdai képeket, de ha jobban belegondolunk, 2022-ben Orbán Viktortól, a populizmus nagymesterétől sem várhatunk sokkal jobbat. Fel kell vennünk a harcot a populizmussal: két hét múlva véget ér a trumpizmus, de itthon az orbánizmus további veszélyt jelent a társadalomra.

 

2022-ben, amikor az együttműködő ellenzék demokratikus úton megnyeri a választásokat, ne ringassuk magunkat naiv álmokba:

 

Orbán Viktor mindent meg fog tenni, hogy az őt támogatók ezt ne higgyék el,

 

és a tizenkét év alatt felépített propagandagépezettel maga mellett diszkreditálja az eredményeket – ahogyan ezt kedves barátja is most megtette.Most van a legnagyobb esélye annak, hogy megkössük azt a társadalmi békét, amellyel egy prosperáló, modern, európai jogállamot építhetünk. Ez a legnagyobb előttünk álló feladat: megálljt parancsolni a populizmusnak. Mind nekünk, magyaroknak, mind pedig a világ összes megnyugvást, fejlődést, demokráciát kívánó polgárának.

 

A szerző a Momentum politikusa, a II. kerület alpolgármestere és a Liberálisok és Demokraták Európáért (ALDE) pártcsalád alelnöke. Ha olvasnál azonnalis véleményeket is a történtekről, ajánljuk Karóczkai Balázs és Illés Gergő írásait!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás