+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2021. január 7. csütörtök, 06:54
Trump úgy fejezi be az elnökségét, ahogy kezdte. Miközben „Trump csak Trumpként viselkedett”, a felbőszített tömeg miatt ártatlan embereknek esett bajuk.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Trumpról sokan elmondták már, hogy egy idióta – köztük én is, bár én kicsit finomabban fogalmaztam meg róla ezt a véleményem, amikor Biden mellett tettem le a garast.

 

Azonban ez még önmagában nem lenne probléma, hiszen ahogy az életben minden, így az amerikai politikai is fel van ruházva olyan eszközökkel, hogy ha esetleg valaki fontos pozícióba kerülne idiótaként, akkor másokban ne tegyen kárt. Ezt már láttuk a gyakorlatban, hiszen a sokak által legbutábbnak tartott George W. Bush alatt sem történtek hatalmas problémák az amerikai politikai rendszerben, amit ő okozott volna.

 

Ahogyan az sem probléma, hogy ha valaki amellett, hogy idióta, hazudik is, hiszen már előtte – és úgy gondolom nem tévedek, ha ezt kijelentem –, de még utána is lesznek politikusok, akik hazudni fognak. De erre találták ki a factcheckelés intézményét, illetve az a sajtó feladata, hogy felelősségre vonja azokat a politikusokat, akik hazudnak. A hazugságába bukott bele például Richard Nixon, akiről kiderült, hogy még arról is hazudott, hogy ő nem egy crook.

 

A legnagyobb probléma Trumppal nem ezen tulajdonságai, hanem az, hogy egy egoista, nárcisztikus személyiség, akit nem érdekel senki más, csak is saját maga.

 

Ő egy showman, akit az érdekel, hogy az emberek felnézzenek rá, tiszteljék és elhiggyék azt, hogy Donald Trump egy győztes aktor, aki sosem veszít, vagy ha igen, akkor is nem azért, mert ő hibázott volna.

 

Ez a Trump-konstrukció azonban sosem létezett: ha eddig valaki el is hitte volna róla, hogy ő egy sikeres, megnyerő egyéniség, aki bármihez is ér, arannyá válik, legkésőbb 2021. január 6-án rájöhetett, hogy ez egy hazugság – vagy ahogy Trump hívná: egy alternatív tény.

 

A január 6-i események, amikor a Trump-hívek megostromolták a kongresszus épületét, remekül megmutatják, hogy Trumpot mi is érdekli:

 

semmi és senki, csakis saját maga, és magáról még akkor se veszi le a szemét, amikor emberek halnak meg a döntései miatt.

 

Azért, hogy ne tűnjön vesztesnek, képtelen elfogadni a novemberi vereségét, és azért, hogy a nyertes aktorkonstrukcióján semmilyen csorba ne essen, addig feszítette a húrt, hogy a hívői a Kongresszus épületében lövöldöznek, akik elhiszik azt a hazugságot, hogy a választásokat tényleg Trump nyerte meg, és a demokraták, a deep state és a posta (!) ellopta ezt a sikert a legyőzhetetlen Trump elől.

 

Ez történik, ha egy párt a saját politikai haszna érdekében beáll egy olyan jelölt mögé, aki semmiben nem hisz, aki opportunista módon bármihez a nevét adja,

 

viszont cserébe beemeli a közéletbe azokat a kirekesztő, rasszista és demokráciaellenes kifejezéseket és véleményeket, amikről azt hittük, hogy a XX. századból tanulva már magunk mögött hagytuk.

 

Trump úgy fejezi be az elnökségét, ahogy kezdte: akinek még rémlik, hogy mi történt Charlottesville-ben, ahol 2017-ben antirasszista tüntetésbe hajtott egy szélsőjobbos támadó, annak kicsit déjá vu-érzése is lehet, hiszen miközben „Trump csak Trumpként viselkedett”, a felbőszített tömeg miatt ártatlan embereknek esett baja.

 

Trump elnöksége legyen mementó mindenkinek: az identitáspolitizálás és a polarizálás rövidtávon kifizetődő lehet, de a mandátummaximalizáláson túl néha nem ártana a hosszútávú hatásokat is megvizsgálni a politikai döntések előtt.

 

Elvégre egy politikus a közjóért küzd – igaz, ez a fogalom mindenkinek mást jelent, emiatt valójában nem is létezik –, de Trumpot valami teljesen más hajtotta: a saját dicsősége. Mint kiderült, ez sem létezik.

 

Olvass még Karóczkai Balázstól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás