+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 7. csütörtök, 18:00
Stephane Bancel szerint az is kijelenthető, hogy az oltás utáni pesszimista, pár hónapos immunitással számoló találgatásoknak leáldoztak.

Továbbra sincsen tudományosan bizonyított tény arra, hogy meddig tarthat a fertőzésen átesett, avagy a valamelyik koronavírus-vakcinával beoltott emberek immunitása a koronavírus-betegség ellen.

 

A Moderna gyógyszergyártó cég (aminek vakcináját éppen szerdán engedélyezte az EU ezért felelős szerve, az Európai Gyógyszerügynökség) vezérigazgatója, Stephane Bancel azonban annyira bízik kifejlesztett vakcinák hatékonyságában, hogy a francia pénzügyi szolgáltató csoport, az ODDO BHF egy csütörtöki eseményén kijelentette: a vakcinák akár hosszú évekig is megvédhetik az embereket a koronavírus-megbetegedéstől.

 

„A nyáron a médiában lefestett rémálom lehetőségét, hogy a vakcina csak egy-két hónapig működik, úgy gondolom, kidobhatjuk az ablakon.

 

Az oltóanyag által generált antitestbomlás nagyon lassan megy végbe az emberi szervezetben. (…) Mi úgy gondoljuk, a védettség potenciálisan pár évig is kitarthat”

 

– mondta Stephane Bancel.

 

A Moderna egyébként ugyanolyan mRNS-alapú vakcinát fejlesztett ki, mint az uniós engedélyeket úgyszint megkapó, és már Magyarországon is használt Pfizer-vakcinák: ezek az oltóanyagok egy olajos védőburokban egy úgynevezett hírvivő ribonukleinsavat (messenger RNS, azaz mRNS) juttatnak be a szervezetbe.

 

Az mRNS alapvetően egy olyan kémiai anyag, ami – nevéből adódóan – közvetíti azokat az információkat a szervezetünknek, amik egy-egy fehérje előállításhoz szükségesek. A koronavírus-vakcina esetén

 

a szervezetünkbe beküldött mRNS-ek a koronavírus önmagában ártalmatlan tüskefehérjének előállításhoz szükséges információkat közvetítik a sejtjeinknek,

 

amit azok saját maguktól felépítenek, és amikkel szemben az immunrendszerünk felveszi a harcot, egy ideig megjegyzve a védekezés módját.

 

Így amikor újra benyeljük a koronavírust, a szervezet egyből felismeri a kórokozót, és azonnal cselekszik, még mielőtt a vírus betegséget okozhatna – a szervezetnek ezt az emlékező képességét segítik elő egyébként az ettől különböző elven készülő koronavírus-vakcinák is.

 

NYITÓKÉP: Moderna Inc. / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás