Évekig is hatásosak lehetnek a koronavírus-vakcinák – állítja a Moderna vezérigazgatója

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.07. 18:00

Stephane Bancel szerint az is kijelenthető, hogy az oltás utáni pesszimista, pár hónapos immunitással számoló találgatásoknak leáldoztak.

Évekig is hatásosak lehetnek a koronavírus-vakcinák – állítja a Moderna vezérigazgatója

Továbbra sincsen tudományosan bizonyított tény arra, hogy meddig tarthat a fertőzésen átesett, avagy a valamelyik koronavírus-vakcinával beoltott emberek immunitása a koronavírus-betegség ellen.

A Moderna gyógyszergyártó cég (aminek vakcináját éppen szerdán engedélyezte az EU ezért felelős szerve, az Európai Gyógyszerügynökség) vezérigazgatója, Stephane Bancel azonban annyira bízik kifejlesztett vakcinák hatékonyságában, hogy a francia pénzügyi szolgáltató csoport, az ODDO BHF egy csütörtöki eseményén kijelentette: a vakcinák akár hosszú évekig is megvédhetik az embereket a koronavírus-megbetegedéstől.

„A nyáron a médiában lefestett rémálom lehetőségét, hogy a vakcina csak egy-két hónapig működik, úgy gondolom, kidobhatjuk az ablakon.

Az oltóanyag által generált antitestbomlás nagyon lassan megy végbe az emberi szervezetben. (…) Mi úgy gondoljuk, a védettség potenciálisan pár évig is kitarthat”

– mondta Stephane Bancel.

A Moderna egyébként ugyanolyan mRNS-alapú vakcinát fejlesztett ki, mint az uniós engedélyeket úgyszint megkapó, és már Magyarországon is használt Pfizer-vakcinák: ezek az oltóanyagok egy olajos védőburokban egy úgynevezett hírvivő ribonukleinsavat (messenger RNS, azaz mRNS) juttatnak be a szervezetbe.

Az mRNS alapvetően egy olyan kémiai anyag, ami – nevéből adódóan – közvetíti azokat az információkat a szervezetünknek, amik egy-egy fehérje előállításhoz szükségesek. A koronavírus-vakcina esetén

a szervezetünkbe beküldött mRNS-ek a koronavírus önmagában ártalmatlan tüskefehérjének előállításhoz szükséges információkat közvetítik a sejtjeinknek,

amit azok saját maguktól felépítenek, és amikkel szemben az immunrendszerünk felveszi a harcot, egy ideig megjegyzve a védekezés módját.

Így amikor újra benyeljük a koronavírust, a szervezet egyből felismeri a kórokozót, és azonnal cselekszik, még mielőtt a vírus betegséget okozhatna – a szervezetnek ezt az emlékező képességét segítik elő egyébként az ettől különböző elven készülő koronavírus-vakcinák is.

NYITÓKÉP: Moderna Inc. / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek