Aki azt hiszi, innen már nincs hova emelni az emberek ingerküszöbét, téved

2021.01.07. 18:27

Vélhetően nem kell magyarázni, hogy miért számít negatív konnotációnak a moslékkoalíció kifejezés, vagy az a próbálkozás, hogy elhiggyük, vagy legalább is a szavazói bázis megértse: az ellenzék a vírus pártján áll, halálpárti. Ha az ellenzék nem kezd el mondani magáról valamit, megteszi ezt helyette a Fidesz.

Aki azt hiszi, innen már nincs hova emelni az emberek ingerküszöbét, téved

Az ember nem racionális lény. Az észlelt világról kialakult kép a fejünkben sem racionális, az elme nem pusztán egy precíz gépezet, mely tökéletesen kiszámítható módon működik. A józan eszünket gyakran győzik le érzelmeink, és sokkal erőteljesebb befolyással van ránk a nyelv, a metaforák, a tematizálás és a keretezés, mint gondolnánk.

Elég, ha családi vagy történelmi események narrációjára és keretezésére gondolunk: ugyanaz a történet többféleképpen is helytálló lehet és befolyásol minket az is, hogy aki mesél, azzal szemben hogy érzünk. Mindenki a saját valóságának a kovácsa.

Adja magát, hogy a keretezést mint manipulációs módszert a (hatékony) politika használni fogja – a saját maga érdekében, és az ellenfelei ellenében.

Míg a bizonytalanok megszólítására egyébként érdemes pozitív történeteket és célt megfogalmazni, más a helyzet, ha félelmetes végkifejlettel és egyben az elemi fenyegetés megoldásával kecsegtet egy politikai szereplő. Tudjuk és bőven megtapasztaltuk, hogy a negatív keretezés, illetve egy felépített negatív kampány mennyire látványos és sikeres lehet, ha a félelmekre alapozó történetek használatával igyekszik mozgósítani a politika.

Nem segít a helyzeten a politika mediatizált helyzete sem: részben ennek köszönhetően mára napi szintűvé váltak a nagyotmondások, az egymás elleni támadások. Egy végtelen kampányidőszakban éljük életünket, nem csak mi magyarok, de nagyjából a bolygó minden lakosa. (Már ha olyan országban él, ahol tartanak demokratikus választásokat.)

A kormánypárt többször bizonyította, hogy képes a történeteket a saját képére formálni, képes arra, hogy megfelelő metaforákkal, szimbólumokkal és keretezéssel uralja a mérkőzést. Az utóbbi két évben az ellenzék keretezésének lehettünk tanúi. A széttöredezett ellenzék leírására nagy kreativitás nem volt szükséges, hiszen az egyszerű leíró jellemzés lényegében fedte a valóságot, miszerint az ellenzék gyenge, alkalmatlan, kormányzásra nem képes, egyszóval nem veszélyes.

A helyzet azonban sokat változott az utóbbi bő két évben. Az összefogás formálódása, majd bejelentése óta érezhetően változott a keretezéssel csomagban kapott érzelemkészlet is. Lekicsinylés és lenézést helyett immáron undort és megvetést közvetít a kormány kommunikációja. Bár egyeseknek talán nem fájó, ha egy koalíció szivárványszínű, azt

vélhetően nem kell magyarázni, hogy miért számít negatív konnotációnak a moslékkoalíció kifejezés, vagy az a próbálkozás, hogy elhiggyük, vagy legalább is a szavazói bázis megértse: az ellenzék a vírus pártján áll, halálpárti.

2021 elején azonban úgy néz ki, hogy szintet lép az ellenfél besározása és negatív keretezése. Mára arról beszélünk, hogy az ellenzék halálkampányt folytat. Mivel az ellenzéki politikusok képe még csak most kezd teljesen kirajzolódni – bár nagy meglepetésekre nem lehet számítani –, így kormánykritikus elemzőt illetnek dehumanizáló kifejezésekkel. Ha Bayer Zsolthoz képest visszafogottabb is volt Orbán Viktor, a társadalom pedig már egészen erős gyomrú is, magas ingerküszöbbel, ne feledjük, nagy a tétje annak, ha valakit az ország miniszterelnöke gonosz embernek nevez.

Célszerű lehet tehát az ellenzéknek nem pusztán aktívan politizálni az összefogás után, de kitalálni azt is, hogy mik is ők valójában. Az összefogás mint kifejezés nem csak erősen lejáratott is, de e támadások nélkül is elég színtelen és szagtalan kifejezés. Nem érdemes szem elől téveszteni néhány jó példát. Kutatások alapján konzervatív emberek is meggyőzhetőek a klímaválság elleni fellépésről, ha ezeket a kívánatos tetteket a megfelelő keretezéssel prezentáljuk, például azzal, hogy a környezetünk tisztasága és a gyermekeink jövője a tét.

Egy biztos: a következő hónapok kampányidőszakának a célja ismét az lesz, hogy emelje az eddigi tétet és átlépje az emberek ingerküszöbét. 2021. január elején ott tartunk, hogy az ellenzék a halál pártján áll, és az a célja, hogy minél többen essenek a koronavírus-járvány áldozatául. A kérdés csak az, hogy innen hova tovább?

A jövő egyik fontos lépése, hogy a hatpontos programon túl, egy vagy néhány szóban megalkossa a saját imidzsét is az ellenzék. Ha nem teszi, elvégzi ezt a munkát helyette a Fidesz.

Olvass még a Paradigma Intézettől az Azonnalin & kövesd őket Facebookon!

FOTÓ: Candace McDaniel / StockSnap

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek