+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Demeter András / Paradigma Intézet
2021. január 7. csütörtök, 18:27
Vélhetően nem kell magyarázni, hogy miért számít negatív konnotációnak a moslékkoalíció kifejezés, vagy az a próbálkozás, hogy elhiggyük, vagy legalább is a szavazói bázis megértse: az ellenzék a vírus pártján áll, halálpárti. Ha az ellenzék nem kezd el mondani magáról valamit, megteszi ezt helyette a Fidesz.

 

Az ember nem racionális lény. Az észlelt világról kialakult kép a fejünkben sem racionális, az elme nem pusztán egy precíz gépezet, mely tökéletesen kiszámítható módon működik. A józan eszünket gyakran győzik le érzelmeink, és sokkal erőteljesebb befolyással van ránk a nyelv, a metaforák, a tematizálás és a keretezés, mint gondolnánk.

 

Elég, ha családi vagy történelmi események narrációjára és keretezésére gondolunk: ugyanaz a történet többféleképpen is helytálló lehet és befolyásol minket az is, hogy aki mesél, azzal szemben hogy érzünk. Mindenki a saját valóságának a kovácsa.

 

Adja magát, hogy a keretezést mint manipulációs módszert a (hatékony) politika használni fogja – a saját maga érdekében, és az ellenfelei ellenében.

 

Míg a bizonytalanok megszólítására egyébként érdemes pozitív történeteket és célt megfogalmazni, más a helyzet, ha félelmetes végkifejlettel és egyben az elemi fenyegetés megoldásával kecsegtet egy politikai szereplő. Tudjuk és bőven megtapasztaltuk, hogy a negatív keretezés, illetve egy felépített negatív kampány mennyire látványos és sikeres lehet, ha a félelmekre alapozó történetek használatával igyekszik mozgósítani a politika.

 

Nem segít a helyzeten a politika mediatizált helyzete sem: részben ennek köszönhetően mára napi szintűvé váltak a nagyotmondások, az egymás elleni támadások. Egy végtelen kampányidőszakban éljük életünket, nem csak mi magyarok, de nagyjából a bolygó minden lakosa. (Már ha olyan országban él, ahol tartanak demokratikus választásokat.)

 

A kormánypárt többször bizonyította, hogy képes a történeteket a saját képére formálni, képes arra, hogy megfelelő metaforákkal, szimbólumokkal és keretezéssel uralja a mérkőzést. Az utóbbi két évben az ellenzék keretezésének lehettünk tanúi. A széttöredezett ellenzék leírására nagy kreativitás nem volt szükséges, hiszen az egyszerű leíró jellemzés lényegében fedte a valóságot, miszerint az ellenzék gyenge, alkalmatlan, kormányzásra nem képes, egyszóval nem veszélyes.

 

A helyzet azonban sokat változott az utóbbi bő két évben. Az összefogás formálódása, majd bejelentése óta érezhetően változott a keretezéssel csomagban kapott érzelemkészlet is. Lekicsinylés és lenézést helyett immáron undort és megvetést közvetít a kormány kommunikációja. Bár egyeseknek talán nem fájó, ha egy koalíció szivárványszínű, azt

 

vélhetően nem kell magyarázni, hogy miért számít negatív konnotációnak a moslékkoalíció kifejezés, vagy az a próbálkozás, hogy elhiggyük, vagy legalább is a szavazói bázis megértse: az ellenzék a vírus pártján áll, halálpárti.

 

2021 elején azonban úgy néz ki, hogy szintet lép az ellenfél besározása és negatív keretezése. Mára arról beszélünk, hogy az ellenzék halálkampányt folytat. Mivel az ellenzéki politikusok képe még csak most kezd teljesen kirajzolódni – bár nagy meglepetésekre nem lehet számítani –, így kormánykritikus elemzőt illetnek dehumanizáló kifejezésekkel. Ha Bayer Zsolthoz képest visszafogottabb is volt Orbán Viktor, a társadalom pedig már egészen erős gyomrú is, magas ingerküszöbbel, ne feledjük, nagy a tétje annak, ha valakit az ország miniszterelnöke gonosz embernek nevez.

 

Célszerű lehet tehát az ellenzéknek nem pusztán aktívan politizálni az összefogás után, de kitalálni azt is, hogy mik is ők valójában. Az összefogás mint kifejezés nem csak erősen lejáratott is, de e támadások nélkül is elég színtelen és szagtalan kifejezés. Nem érdemes szem elől téveszteni néhány jó példát. Kutatások alapján konzervatív emberek is meggyőzhetőek a klímaválság elleni fellépésről, ha ezeket a kívánatos tetteket a megfelelő keretezéssel prezentáljuk, például azzal, hogy a környezetünk tisztasága és a gyermekeink jövője a tét.

 

Egy biztos: a következő hónapok kampányidőszakának a célja ismét az lesz, hogy emelje az eddigi tétet és átlépje az emberek ingerküszöbét. 2021. január elején ott tartunk, hogy az ellenzék a halál pártján áll, és az a célja, hogy minél többen essenek a koronavírus-járvány áldozatául. A kérdés csak az, hogy innen hova tovább?

 

A jövő egyik fontos lépése, hogy a hatpontos programon túl, egy vagy néhány szóban megalkossa a saját imidzsét is az ellenzék. Ha nem teszi, elvégzi ezt a munkát helyette a Fidesz.

 

Olvass még a Paradigma Intézettől az Azonnalin & kövesd őket Facebookon!

 

FOTÓ: Candace McDaniel / StockSnap

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás