+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 6. szerda, 14:40
Nemsokára még több vakcina érkezhet Magyarországra is. Ez is mRNS-alapú oltás.

Engedélyezte az EU gyógyszerhatósága, az European Medicines Agency (EMA) az amerikai Moderna vakcináját, így ezután már az EU-ban is lehet használni, forgalmazni, írja a Politico. Ez is, mint az eddig egyedüliként engedélyeztetett Pfizer-BioNTech-féle vakcina, a Karikó-Weissmann-féle mRNS-szabadalom alapján működik. Az Azonnalinak Rusvai Miklós korábban megjósolta a mai engedélyeztetést. 

 

Ez is olyan vakcina, amelynél a tagállamok lemondtak arról, hogy egyenként állapodnak meg róla a gyógyszergyártókkal, és az Európai Bizottság (EB) elővételben leszerződött jelentős mennyiségre. Míg a Pfizer esetében ez 300 millió adag volt, ez most kevesebb, 160 millió adag. A Politico arról ír, kiszivárgott adatok szerint

 

ez volt a legdrágább, adagonként 18 dollárt fizet érte az EB. 

 

Ezt osztják szét a tagállamok között különböző, egyelőre nem részletezett szempontok szerint. Így ezután a Moderna vakcinájából is érkeznek szállítmányok, bővülni fog a beadható oltás mennyisége. 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás