Megkapta az EU-s engedélyt a Moderna vakcinája

2021.01.06. 14:40

Nemsokára még több vakcina érkezhet Magyarországra is. Ez is mRNS-alapú oltás.

Megkapta az EU-s engedélyt a Moderna vakcinája

Engedélyezte az EU gyógyszerhatósága, az European Medicines Agency (EMA) az amerikai Moderna vakcináját, így ezután már az EU-ban is lehet használni, forgalmazni, írja a Politico. Ez is, mint az eddig egyedüliként engedélyeztetett Pfizer-BioNTech-féle vakcina, a Karikó-Weissmann-féle mRNS-szabadalom alapján működik. Az Azonnalinak Rusvai Miklós korábban megjósolta a mai engedélyeztetést. 

Ez is olyan vakcina, amelynél a tagállamok lemondtak arról, hogy egyenként állapodnak meg róla a gyógyszergyártókkal, és az Európai Bizottság (EB) elővételben leszerződött jelentős mennyiségre. Míg a Pfizer esetében ez 300 millió adag volt, ez most kevesebb, 160 millió adag. A Politico arról ír, kiszivárgott adatok szerint

ez volt a legdrágább, adagonként 18 dollárt fizet érte az EB. 

Ezt osztják szét a tagállamok között különböző, egyelőre nem részletezett szempontok szerint. Így ezután a Moderna vakcinájából is érkeznek szállítmányok, bővülni fog a beadható oltás mennyisége. 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek