Legalább 10 parkoló autó rongálódott meg a Radetzky-laktanya bontásakor

2021.01.06. 10:42

Belülről bontották az épületet, kívülre omlottak faldarabok. A rendőrség és a Katasztrófavédelem vizsgálja, ki, mit hibázott.

Legalább 10 parkoló autó rongálódott meg a Radetzky-laktanya bontásakor

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a Facebookon közölt képeket arról, hogy szerda reggel több személygépjármű is megrongálódott a II. kerületi Radetzky-laktanya bontásakor. Az Azonnali akkor érte el a polgármestert, amikor a helyszínen intézkedett. A polgármestertől megtudtuk,

hogy szerencsére senki nem sérült meg, csak anyagi kár keletkezett, ugyanis 10-12 parkoló autó megrongálódott. 

Őrsi elmondása szerint egyelőre lezárták a Fekete Sas és a Henger utcát is, a rendőrség és a katasztrófavédelem vizsgálja, mi történt. Annyit lehet tudni, hogy belül bontották az épületet, kérdés,

miért hullott az utca felé a törmelék?

A bontás határozatlan ideig szünetel, amíg a hatóságok ki nem derítik, folytatható-e biztonságosan. A károsultak autójára a bontást végző cég információs kártyát tett ki, de a rendőrség is értesíti őket arról, hogy hol jelenthetik be kárigényüket. Hogy ki hibázott, milyen szankció várhat a bontást végző cégre, mind a vizsgálat lezárulta után lesz világos, mondta Őrsi. 

A Radetzky-laktanya története jól példázza a NER örökségvédelmi gyakorlatát: a szavakban fontos kulturális örökségvédelem a gyakorlatban könnyen válik semmivé, ha egyes jól fekvő beruházók meglátják az üzletet. A Radetzky-laktanya, egykori MDF-székház a Bem téren 2018-ban vesztette el a műemléki besorolást, ekkortól már bontani lehetett.

Az épület a HB Reavis tulajdonában volt 2016 óta, ekkor az állam még azon az állásponton volt, hogy az eredeti állapotban kellene helyreálítani azt.

Per is indult emiatt, de ebből teljesen logikátlanul (megnyerte volna ugyanis), az állam kilépett.

A miértre később derült fény: a HB Reavis időközben eladta az ingatlant a WS Buda Project Kft-nek. Ez a cég Scheer Sándor és Waberer György közös cége – Scheer annak a Market Zrt-nek. résztulajdonosa, amely rengeteg állami beruházást nyert és nyer el, Waberer György pedig 2020 nyara óta kormánybiztos.  

Ők irodaházat képzeltek el itt, a világörökségi helyszínen, amely az első tervek szerint rendesen átalakította volna az épületet. Az újabb tervekről itt írtunk, ez gyakorlatilag a homlokzatot megtartaná, és bent, illetve mögötte építené át teljesen az épületet – hasonlóan a Tiborcz István-féle Mahart-székház és tömbjében megvalósuló szállodaberuházáshoz, vagy az Agrárminisztérium épületének tervezett átalakításához. 

NYITÓKÉP: Őrsi Gergely/Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek