+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 6. szerda, 10:42
Belülről bontották az épületet, kívülre omlottak faldarabok. A rendőrség és a Katasztrófavédelem vizsgálja, ki, mit hibázott.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a Facebookon közölt képeket arról, hogy szerda reggel több személygépjármű is megrongálódott a II. kerületi Radetzky-laktanya bontásakor. Az Azonnali akkor érte el a polgármestert, amikor a helyszínen intézkedett. A polgármestertől megtudtuk,

 

hogy szerencsére senki nem sérült meg, csak anyagi kár keletkezett, ugyanis 10-12 parkoló autó megrongálódott. 

 

Őrsi elmondása szerint egyelőre lezárták a Fekete Sas és a Henger utcát is, a rendőrség és a katasztrófavédelem vizsgálja, mi történt. Annyit lehet tudni, hogy belül bontották az épületet, kérdés,

 

miért hullott az utca felé a törmelék?

 

A bontás határozatlan ideig szünetel, amíg a hatóságok ki nem derítik, folytatható-e biztonságosan. A károsultak autójára a bontást végző cég információs kártyát tett ki, de a rendőrség is értesíti őket arról, hogy hol jelenthetik be kárigényüket. Hogy ki hibázott, milyen szankció várhat a bontást végző cégre, mind a vizsgálat lezárulta után lesz világos, mondta Őrsi. 

 

A Radetzky-laktanya története jól példázza a NER örökségvédelmi gyakorlatát: a szavakban fontos kulturális örökségvédelem a gyakorlatban könnyen válik semmivé, ha egyes jól fekvő beruházók meglátják az üzletet. A Radetzky-laktanya, egykori MDF-székház a Bem téren 2018-ban vesztette el a műemléki besorolást, ekkortól már bontani lehetett.

 

Az épület a HB Reavis tulajdonában volt 2016 óta, ekkor az állam még azon az állásponton volt, hogy az eredeti állapotban kellene helyreálítani azt.

 

Per is indult emiatt, de ebből teljesen logikátlanul (megnyerte volna ugyanis), az állam kilépett.

 

A miértre később derült fény: a HB Reavis időközben eladta az ingatlant a WS Buda Project Kft-nek. Ez a cég Scheer Sándor és Waberer György közös cége – Scheer annak a Market Zrt-nek. résztulajdonosa, amely rengeteg állami beruházást nyert és nyer el, Waberer György pedig 2020 nyara óta kormánybiztos.  

 

Ők irodaházat képzeltek el itt, a világörökségi helyszínen, amely az első tervek szerint rendesen átalakította volna az épületet. Az újabb tervekről itt írtunk, ez gyakorlatilag a homlokzatot megtartaná, és bent, illetve mögötte építené át teljesen az épületet – hasonlóan a Tiborcz István-féle Mahart-székház és tömbjében megvalósuló szállodaberuházáshoz, vagy az Agrárminisztérium épületének tervezett átalakításához. 

 

NYITÓKÉP: Őrsi Gergely/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás