Jövő héttől ingyenesen nézhető a YouTube-on a Drakula és a Frankenstein is

Szerző: Vass Csaba
2021.01.06. 09:21

Mindig is lelkiismeret-furdalásod volt, hogy le kell torrentezned a klasszikus horrorfilmeket, mert másképp nem láthatod őket? Akkor a jövő hétvégére pont neked csinált programot a Universal Pictures.

Jövő héttől ingyenesen nézhető a YouTube-on a Drakula és a Frankenstein is

Az NBCUniversal csoport bejelentette, hogy jövő péntektől ingyenesen nézhetővé tesz a YouTube-on hét klasszikus horrorfilmet, köztük

a Lugosi Béla főszereplésével készült 1931-es Drakulát is.

A Drakula mellett pedig még két olyan horrorklasszikust is ingyenesen nézhetővé tesznek, amelyekben szintén feltűnik a bánsági születésű világhírű magyar színész.

A Drakulát január 15-től lehet majd megtekinteni a Universal Pictures YouTube-csatornáján. Ezzel egy időben a csatornára felkerül a szintén 1931-ben megjelent The Mummy (A múmia) című klasszikus horror, amiben a neves Boris Karloff játszik egy egyiptomi múmiát.

A két klasszikust követi január 16-án az 1931-es Frankenstein és az 1935-ös Bride of Frankenstein (Frankenstein Menyasszonya), amit szombattól szintén ingyenesen meg lehet tekinteni a videómegosztón.

Január 17-én vasárnap pedig egyenesen három klasszikus horrorral kedveskedik a rajogóknak az NBCUniversal, ugyanis ekkor teszik ingyenesen nézhetővé az 1933-as The Invisible Man-t (A láthatatlan embert), az 1941-es The Wolf Man-t (A farkasembert) és az Abbott and Costello Meet Frankenstein (Bud Abbott és Lou Costello találkozik Frankensteinnel) című horror-vígjátékban.

Az utóbbi két filmben szintén szerepel Lugosi Béla.

Lugosi Béla, születési nevén Blaskó Béla Ferenc Dezső 1882-ben született az Osztrák-Magyar Monarchia területén, földrajzilag a Temesvárhoz közeli Lugoson. Temesvári, majd Debreceni színházi pályafutása után Bécsben és Berlinben játszott, majd 1920-ban az Egyesült Államokba szökött, ahol 1931-ben szerzett álampolgárságot.

Az 1931-ben megjelent Drakulával világhírnevet szerző Lugosit teljesen beskatulyázta a szerepe, ezt követően csak horrorfilmekben tűnt fel, még 1948-ban próbálkozott az Abbott and Costello Meet Frankenstein horror-vígjátékkal kitörni ebből a skatulyából, de ez a film csúnyán megbukott.

Az 1931-es Drakula azonban a nemcsak a Lugosinak, de a Universal Pictures-nek is meghozta a sikert, bár a stúdió ekkor már egy olyan nagy sikerű horrorklasszikust is maga mögött tudott, mint az 1923-as The Hunchback of Notre Dame (A Notre Dame-i toronyőr). Az Universal később is maradandót alkotott a klasszikus terén az 1957-es The Man of a Thousand Faces (Az ezerarcú ember) c. klasszikussal.

NYITÓKÉP: Bela Lugosi/Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek