Ha az abortusz saját döntés a liberálisok szerint, az oltás miért nem az?

Gyebnár Dávid

Szerző:
Gyebnár Dávid

2021.01.06. 17:42

Hajmeresztő a momentumos Buzinkay György követelése, hogy tegye kötelezővé a kormány a koronavírus elleni oltást.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Több dologban ért egyet a balliberális oldal és a Fidesz, mint azt beismernék. Legutóbb például Gulyás Gergely pedzegette: „elképzelhető”, hogy gyakorlatilag szankcionálva lesznek azok, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. Erre próbál rátromfolni a momentumos Buzinkay György, aki egyenesen kötelezővé tenné a vakcinát.

Állítása alátámasztása érdekében be is dobta azt, a hivatalos statisztikákban a „koronavírus-fertőzés következtében elhunytak” több, mint kilencezres számát a 2018-as halálozási statisztikák közé, ami így mindjárt a harmadik leggyakoribb halálozási aránnyá nőtte ki magát.

Sajnos a képzeletbeli grafikonról lemaradt, hogy az elhunytak között mennyien voltak krónikus betegek, esetleg veszélyeztetett korúak, ahogyan a gyógyultak számát sem említi.

Persze, úgy már kevésbé lenne ijesztő az ábra, így – érvelési szempontból – valóban nem tanácsos odabiggyeszteni.

Viszont azzal sem túl szerencsés érvelni, hogy azért kell beoltani a lakosságot, mert „így megvédjük az elesetteket, a betegeket, a várandós kismamákat, az időseket”. Főleg nem az után, hogy a momentumos politikus kijelenti: meglátása szerint társadalmunk alapvetően továbbra is liberális, vagyis nem a közösségek értékesek a többség szemében, hanem az individuumok (ellentétben például a nacionalistákkal). Ez azonban – szerinte – nem lehet mentség az oltás elutasítására, mivel „még a legszélsőségesebb liberálisok is azt vallják, hogy mindenki szabadsága addig terjed, ameddig azzal másnak nem árt”.

Ez elég merész kijelentés egy alig féléves vakcina kapcsán, melynek nemhogy a hosszútávú mellékhatásait nem ismerjük, de arról is megoszlanak a vélemények, hogy a beoltottak fertőzőképesek-e, és ha igen, milyen arányban.

Meglehetősen hajmeresztőnek tartom Buzinkay következtetését is, miszerint a kormány kétféleképpen járhat el: az egyszerűbb, ha kötelezővé teszi a vakcina beadását mindenki számára. A bonyolultabb pedig, ha szankcionálja azokat, akik nincsenek beoltva. „Tömegközlekedést csak azok használhatnak, akik oltva vannak” – példálózik a momentumos politikus.

Természetesen a kötelező panelek sem maradhatnak ki, minthogy aki nem rohan rögtön oltásért, az „vírustagadó”, vagy „oltásellenes”. Legalábbis én így értelmeztem Buzinkay szavait, ez pedig – ha valóban erre gondolt – meglehetősen

meredek állítás egy olyan országban, ahol az emberek nagyjából 15-30 százaléka oltatná csak be magát. Nem hiszem, hogy a magyar társadalom döntő többsége ne hinne a koronavírus létezésében,

vagy hogy „oltásellenes” szülők hada sem tolongana az iskolákban, hogy márpedig az ő gyereke ne kapjon TBC, Hepatitis B vagy kanyaró elleni oltást.

Kifejezetten vicces egyébként az oltás kötelezővé tételének ötletét egy olyan ideológiát képviselő embertől hallani, mely ideológia kereszteslovagjai szerint az embereknek joguk van azt bevinni a testükbe, amit csak akarnak, ráadásul támogatják az abortuszt, hiszen szerintük a nő önrendelkezési joga jóval előrébb való, mint a magzat élethez való joga.

De arról már senkinek sincs joga dönteni, hogy be akarja-e oltatni magát egy kevesebb, mint egy év alatt összedobott kísérleti vakcinával, igaz? Na, ez az igazi paradoxon.

Végezetül fontosnak tartom leszögezni: a Mi Hazánk nem oltásellenes. Aki úgy érzi, szüksége van a vakcinára, annak ingyen és bérmentve biztosítanunk kell. Ugyanakkor határozottan ellenezzük, hogy azokat is az oltás felvételére kényszerítsük, akik elutasítják azt. Ahogyan azt is visszautasítjuk, hogy bármiféle hátrányos megkülönböztetés érje azokat, akik nem kívánnak élni az önkéntes(!) oltás lehetőségével. Mintha csak leprások lennének.

A virológusok szerint egyébként a koronavírus jó eséllyel velünk marad és szezonálissá válik, mint az influenza. Akkor mi a terv? Félévente kell majd sorba állni az oltási könyvvel, amibe úgy gyűjtjük majd a pecséteket, mint a diákigazolványba a matricát?

A szerző a Mi Hazánk Mozgalom békéscsabai elnöke, és az Azonnali oltásvitájához szólt hozzá. Buzinkay György vitatott cikkét itt, a teljes oltásvitát pedig itt olvashatod vissza. Ha hozzászólnál te is, írj nekünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek