+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2021. január 6. szerda, 14:02
Történeti megalapozottság nincs, identitáspolitizálás van. Olyan nagy kérés, hogy Amerika majmolása, az esztelen öngyarmatosítás helyett helyi vonatkozásban küzdjünk a rasszizmus ellen?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nemrégiben street art pályázatot hirdettek a Baranyi Krisztina vezette Ferencvárosban, aminek egyik nyertese, a „BLM-szoborként” emlegetett pályamű április első két hetében lesz kiállítva a kerületben.

 

The planned art installation by Péter Szalay dedicated to the Black Lives Matter movement.

Posted by Robert Carrithers on Tuesday, January 5, 2021

 

A szobor híre elérte a neves brit lapot, a Guardiant is, ahol természetesen

 

a gonosz, rasszista Orbán kontra felvilágosult, toleráns baloldal narratíva keretei között értelmezték az itthon sem kis visszhangot kiváltó szoborállítási tervet.

 

Na, de nézzük, hogy mit is idéznek Baranyitól a Guardiannél!

 

„A BLM céljai, a rasszizmussal és a rendőri brutalitással való szembenállás Magyarországon is annyira releváns, mint bárhol máshol”

 

– mondja Baranyi, majd megemlíti az Orbán-kormány migráns- és menekültellenességét, és a magyar cigány kisebbség rendszerszintű diszkriminációját is.

 

A szobor tervének hallatán, mint borítékolható volt, rögtön felzúdult a kormánypárti média, amire Baranyi úgy reagált: tipikus, hogy mindenki dühös, közben pedig senki nem is tud semmit az ügyről. Mondja ezt arra, hogy a NER-média valahogy elfelejtette megemlíteni, hogy a szobor mindössze két hétig lesz látható az egyik fővárosi közterületen, mondja ezt úgy, mintha ő, mint polgármester, kifejezetten könnyen elérhetővé tette volna azt az információt, hogy csak ideiglenesen lesz kiállítva a szobor.

 

Szalay Péter szobrász, a „BLM-szobor” megálmodója pedig a felháborodásra reagálva,

 

jó posztmodern művészhez illően rögtön ki is farolt a szuperpozícióba: szerinte a szobor nem kiállás a BLM-mozgalom mellett, hanem „két lehetséges olvasat között ingadozik eldöntetlenül”.

 

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri szerint viszont a szobor egy olyan „parafrázis, amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint és hoz játékba: Black Lives Matter, az LMBTQ-val kapcsolatos, a társadalomban élő előítéletek”. Akkor hogy is van ez?

 

Nyilvánvaló, hogy a New York-i Szabadság-szobor térdelő változata a BLM melletti kiállás vagy tisztelgés, ugyanis a térdelés az amerikaifutball-játékosok himnusz alatti akciója óta gyakorlatilag egyet jelent a rendszerszintű rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni felszólalással. Ehhez jön még hozzá, hogy Szalay valamiféle univerzális egyenlőség jegyében az egész 3D-nyomtatott, mágnesekkel összerakott szobrot szivárványszínűre tervezte, ami így

 

egyrészt a liberális identitáspolitika tökéletes szimbóluma, másrészt pedig egy rendkívül ocsmány, torzszülött alkotás.

 

Az önkormányzati pályázat egyébként szerintem üdvözlendő, Budapesten ugyanis lenne még bőven helye a minőségi, esztétikus street artnak, de ez az undorító valami a politikai jelentésétől függetlenül is sebhely lesz a főváros arcán két hétig. Ronda szobraink sajnos már vannak szép számmal, köszönjük, újabbat nem kérünk.

 

A „BLM-szobornak” nem ezért nincs helye Ferencvárosban, meg úgy Magyarország bármely közterületén, hanem mert

 

hazánkban semmiféle történeti megalapozottsága nincs egy ilyen szimbólumnak.

 

A helyzet az, hogy teljesen abszurd úgy tenni, mintha mi, magyarok legalább fél Afrikát gyarmatosítottuk volna, miközben az Osztrák-Magyar Monarchiának tudtommal egyetlen egy gyarmata volt csak, egy Ferenc József-föld nevű hófödte szigetcsoport valahol az Északi-sark környékén, ahol nemhogy semmilyen kisebbség nem élt soha, de a teljes népessége nulla, azaz nulla fő.

 

Persze, lehet úgy érvelni, mint Baranyi, hogy itt nem magáról a BLM-ről van szó, hanem a rasszizmusról és a rendőri brutalitásról, ami a világ bármely pontján releváns téma. Ez az érvelés abszolút helytálló, csak akkor könyörgöm, ne a BLM-re egyértelműen utaló, térdelő Szabadság-szobrot állítsuk már ki Budapesten!

 

Olyan nagy kérés, hogy Amerika majmolása, az esztelen öngyarmatosítás helyett helyi vonatkozásban küzdjünk a rasszizmus ellen?

 

Ott van például a cigány származású erdélyi magyar, Puczi Béla emléktáblája a Nyugati pályaudvarnál – azt hiszem elférne, és ránk is férne még jónéhány hasonló a fröccsöntött BLM-szörnyeteg helyett.

 

Az öngyarmatosításon kívül viszont sikerült mást is elérniük Baranyiéknak a hamarosan kiállítandó esztétikai katasztrófával: kőkeményen beleállni az indentitáspolitizálásba.

 

Nyilván tudták előre, hogy nagy balhé lesz belőle, a NER-média azonnal ugrani fog, a liberális szekta pedig el lesz ragadtatva a bátor kiállástól. Lehet vívni tovább a háborút a semmiről, addig sem foglalkozunk a gazdasági egyenlőtlenségekkel, nem kérdőjelezzük meg a status quot,

 

a jobboldal és a magát baloldalnak hazudó valami pedig mosolyogva ráz kezet a színfalak mögött.

 

Az egész történetben pedig talán a legszomorúbb, hogy a pályázatot Döme Zsuzsanna alpolgármester, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt prominense szervezte – egy olyan párt politikusa, akik ezidáig határozottan a cselekvés pártján álltak, elutasították a szimbolikus politizálást, és nem kívántak csatlakozni a szekértáborok csatározásaihoz.

 

Olvass még Varsányi Bencétől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás