A fülünkön jönnek ki a vakcinák egy idő után, de lesz-e rájuk elég jelentkező?

2021.01.06. 07:05

Jelenleg a vakcinából kevés érkezik, de hamarosan egyre több kapja meg az engedélyt, és egy idő után már csőstül jönnek majd. Melyikből mennyire számíthatunk és mi lesz, ha senki nem akarja beadatni?

A fülünkön jönnek ki a vakcinák egy idő után, de lesz-e rájuk elég jelentkező?

Jelenleg két kérdés kavar nagy indulatokat és vitát a koronavírus-járvány témájában: mennyire legyen kötelező az oltás, illetve mikorra és hogyan lehet elegendő embert beoltani. Nemrégiben Rusvai Miklós állatorvos-professzor azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy áprilisig be kellene oltani a nyájimmunitás kialakulásához a lakosság 60 százalékát – ez 4-5 millió embert jelent -, hogy elkerüljük a járvány harmadik hullámát.

 

Rusvai az Azonnali megkeresésére azt mondta, ehhez 8-10 millió adag oltásnak kéne megérkeznie a következő 2,5 hónapban, de már ennek fele-harmada is érezhető enyhülést hozhatna – a koronavírus járvány legnagyobb problémája az egészségügyi rendszer túlterhelése, ezen is tudna segíteni 3-4 millió, de akár 1-2 millió adag vakcina beadása is.

 

Lassan annyi vakcina lesz, mint az oroszok

 

A kérdés, hogy honnan jöhet ennyi. (Mármint az egyik járványügyi kérdés, a másik az, hogyan lehetne az oltakozási kedvet 15 százalékról 60-80-ra emelni.) A jelenleg az EU-ban egyetlen elfogadott vakcina, a Pfizer-BioNTech-vakcinából 2,2 millió adag érkezik 2021-ben Magyarországra, ezt a cég jelentette be nemrég. A hvg.hu arról ír, hogy ez a következő hónapokra lebontva 3-500 ezer vakcina érkezését jelenti.

 

Ez tehát nem elég.

 

De világszerte folynak a fejlesztések, és több más vakcina is ott áll az engedélyeztetés kapujában. Rusvai sorolja: a Moderna cég vakcináját, amit Nagy-Britanniában már – hasonlóan a Pfizeréhez – engedélyeztek, az EU gyógyszerhatósága, az EMA várhatóan január 6-án, azaz szerdán engedélyezi, és onnantól hozzánk is jöhet.

 

A Pfizeréhez hasonlóan a Moderna vakcinájára is közös megállapodást az Európai Bizottság, méghozzá 160 millió dózisra még 2020 novemberében (ebből az oltásból is kettőt kell kapni az immunitáshoz, mint a Pfizeréből). Ez is, hasonlóan a Pfizeréhez, 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a nagy egyedszámú 3. tesztfázisban, és ez is módosított RNS-alapú vakcina, azaz a szervezetünket antigén előállítására utasító genetikai anyagot tartalmaz, nem pedig legyengített vagy inaktivált vírust, mint a hagyományos oltóanyagok.

 

A kormány most nem dicsekszik a vakcina fürkészéssel-portyázással

 

Az EU egyébként hat gyógyszergyártóval kötött előzetes megállapodást, a Sanofi/GSK-val (300 millió adag), az AstraZenecával (400 millió), a Janssen-Johnson&Johnsonnal (400 millió), a Pfizer-BioNTechkel (300 millió), a CureVackal (405 millió) és a Modernával (160 millió), összesen több, mint 2 milliárd adagot kötött le. Ezt osztja szét az Európai Bizottság. Rusvai azt mondja, nem tudni, milyen szempontok alapján mennyi adagot kap egy-egy tagállam, ez függ a járványügyi állapotoktól is, de

 

a megegyezést a kormányszervek ismerik, azonban erről is inkább hallgatnak.

 

Vagyis nem tudni, hogyan fürkészett-portyázott a kormány az EU-s megállapodásban, csak annyit, amennyit mindennap közöl az operatív törzs, hogy a kormány mindent megtesz, hogy minél több helyről vakcinát szerezzen be. Ahogy azt sem tudni, mi pontosan az oltási terv (egy kivonat az oltandók csoportját priorizálja a NNK oldalán), az Európai Bizottság oldalán viszont az olvasható, megkérték a tagállamokat, dolgozzák ki az oltási tervet, hogy felkészülhessenek a tömeges oltásokra.

 

További érkező vakcinák: az oxfordi kutatók és a svéd AstraZeneca adenovírus-vektor alapú oltása is érkezik valószínűleg már januárban, ezt Falus András immunológus mondta el az Azonnalinak, Rusvai pedig azt, hogy Svájcban és Nagy-Britanniában már megkapták ezek az engedélyt a helyi gyógyszerhatóságtól.

 

Ez az oltás úgy működik, hogy egy semleges vírussal, az adenovírussal juttatják be a vírus génjét a szervezetbe, ezt olvassa le a szervezet, és kezd ellene antitestet termelni. Csakhogy, mondja Rusvai, az adenovírus ellen a magyar lakosság egy jelentős része immunis, így esetükben a szervezet rögtön elpusztítja a befecskendezett vírust, mielőtt a szervezet kialakítaná a védettséget a koronavírus ellen,

 

vagyis náluk a vakcina nem fog működni.

 

Falus András szerint még jöhet a Janssen-Johnson&Johnson készítménye is, amely most a 2-3. tesztfázisban van, tehát várni kell még az engedélyeztetésre, de mire megérkezik, a nagyobb kínálat miatt olcsóbb is lesz talán. És végül ott a Novavax, egy amerikai vakcina, ami decemberben lépett be a harmadik tesztfázisba, ez is a vírus tüskefehérjéjét használja fel az immunreakció kiváltásához.

 

Patrióták ne várjanak a Nemzeti Vakcinára

 

Mi a helyzet az orosz (Szputnyik V) és a kínai (CanSino) vakcinákkal? Rusvai és Falus sincs elragadtatva tőlük. A Szputnyik V harmadik fázisú tesztelésébe beszálltunk önkéntes alapon, 3000 ember kap ilyen készítményt. Ez is adenovírus alapú, Falus azt mondja, ezek nem a megfelelő kontroll és nyilvánosság mellett létrehozott készítmények. Ezekből még 2-3 hónapig biztos nem lesz engedélyezett készítmény, Rusvai annyit tesz hozzá

 

„nem bánnám, ha nem erőltetnék olyan nagyon” ezeket.

 

Még a tavaszi első hullámban érkeztek a hírek, hogy Magyarországon is elindult egy vakcinafejlesztési program, de Rusvai Miklós szerint ezek nagyon kezdetleges állapotban vannak, a magyar kutatócsoportoknak nagy versenyhátránya van a nemzetközi nagy gyógyszergyártó cégek kapacitásához, fejlesztési lehetőségeikhez képest.

 

Nem érdemes tehát a magyar vakcinára várni szerinte, esélyesebb, hogy valamelyik nagy cég vakcináját utángyártjuk majd Magyarországon.

 

Előbb, de inkább utóbb lesz tehát elég vakcina, lesz kínálat is, de kérdéses, elkerülhető-e a harmadik hullám, ha az emberek jelentős része ódzkodik a vakcinától ilyen-olyan okokból

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek