+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 5. kedd, 10:30
A karácsonyi-újévi lezárárást egyhetes enyhítés követi, január 11-et követően pedig mindent másképp számolnak majd, mint eddig.

Miután az ünnepek alatt gyakorlatilag le volt zárva Olaszország, január 7-étől január 15-ig átmeneti szabályokat talált ki az egyes régiókat a kórházi intenzívágy-kapacitás és a vírus reprodukciós rátája szerint sárga, narancs, illetve piros zónákba helyező római minisztertanács.

 

Azért január 7-étől, mert ez a bűvös vízválasztó dátum: január 6-án jár le a gyakorlatilag egész Olaszországot piros zónába rakó ünnepi korlátozásrend, 7-étől kezdve már karantén nélkül is be lehet utazni Olaszországba 48 órán belül elvégzett negatív PCR- vagy antigénteszt birtokában. Az ünnepi szigorral az volt a Giuseppe Conte vezette, épp koalíciós feszültségeket átélő római kormány célja, hogy ne menjenek át tömegesen étterembe, rokont látogatni vagy épp síelni az olaszok, pláne ne más országokba. 

 

Az új szabályok értelmében a hétköznapokon minden régió újra sárga zóna besorolást kap, azaz mindenkinek jár a tiszta lap.

 

 A sárga zónákban a római kormány általános járványügyi intézkedései (záróra az éttermek és bárok számára 18 órakor, kötelező kültéri maszkviselés, kijárási tilalom 22 és 5 óra között, stb.) vannak csak érvényben, azaz számos nagyobb, ősszel piros vagy narancs zónába besorolt régióban úgy értékelik majd, hogy egy hosszú szünet után pár napra visszatérhet az élet, legalábbis este hatig.

 

A január 9-10-i hétvégén azonban egységesen narancs zónába lesz osztva minden régió. A narancs zónákban az éttermeknek és bároknak napközben is be kell zárniuk, csak házhozszállítást vagy elviteles szolgáltatást kínálhatnak, az alapvető szükségleteket kielégítő árucikkeket áruló üzletek (élelmiszerboltok, gyógyszertárak) azonban nyitva tarthatnak. Az ezen régiókban lakók nem utazhatnak más régiókba, és nem ajánlott nekik igazából az sem, hogy a régiójukon belül közlekedjenek, hacsak nem apróbb településekről van szó.

 

FIRENZE BELVÁROSA 2020 KARÁCSONYA ELŐTT ESTE 8-KOR. A TURISTÁK HIÁNYA ENNYIRE LÁTVÁNYOS MÉG SOHA NEM VOLT. FOTÓRIPORTBAN MEG IS MUTATTUK.

 

Francesco Boccia régiókért felelős miniszter közben közölte azt is, hogy az egyes régiók besorolása január 11. hétfőtől megváltozik: ezentúl ha a reprodukciós ráta 1-nél magasabb, úgy az a régió narancs besorolást kap, ahol pedig 1,25 vagy magasabb, az piros zónává válik. A reprodukciós ráta azt mutatja meg, hogy egy ember átlagosan hány további embernek adja tovább a koronavírus-fertőzést, azaz a járvány terjedésének mértékét fejezi ki.

 

Az északi, német-olasz-ladin nyelvű Dél-Tirol autonóm megye ismét különutas szerepet vesz fel,

 

írja a RAI köztévé helyi adása: január 7-től minden újranyithat, azaz mind az éttermek, mind a bárok, mind az üzletek. A főszabály itt is az, mint amit az olasz kormány eldöntött, azaz hogy a sárga zónákban este hatkor legyen záróra, ám a bozeni/bolzanoi kormány hozzátett egy kivételt: ha valaki előzetesen asztalt foglalt, 22 óráig fogyaszthat.

 

A sípályák majd csak január 18-ától nyitnak, de már a hüttékkel együtt, ám azokban csak ülve, 16 óráig lehet fogyasztani. Mindezt azzal indokolta az autonóm megye vezetése, hogy december 27-én a reprodukciós ráta Dél-Tirolban 0,76 volt. Thomas Widmann, Dél-Tirol egészségügyi tanácsnoka azonban úgy látja, ha időközben bejönnek azok a számok, amik már a szabályok nem betartásával tartott szilveszteri bulik fertőzési adatait is magukba foglalják, könnyen egy újabb lockdownra kényszerülhetnek a nyitást követően.

 

FOTÓK: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás