Meghosszabbodik és szigorodik a lockdown Németországban

Szerző: Techet Péter
2021.01.05. 19:33

A szövetségi kormányzat a tizenhat tartományi vezetővel közösen eldöntötte: január 31-ig fennmarad a jelenlegi lockdown, számos körzetben drasztikusan korlátozni fogják a mozgási szabadságot, csak a legszükségesebb esetekben lehetne elhagyni a lakást. Az iskolák és bölcsődék se nyitnak ki.

Meghosszabbodik és szigorodik a lockdown Németországban

December közepén döntött úgy a berlini szövetségi kormány a tizenhat német tartomány vezetőivel közösen, hogy a novemberben bevezetett korlátozásokat – amelyek értelmében már akkor minden étterem például bezárt – továbbszigorítják. Akkor január 10-ét jelölték meg határidőnek, de Markus Söder bajor kormányfő már akkor közölte: ha nem csökkennek jelentősen az esetszámok, akkor bizonyosan lesz hosszabbítás.

Ez mostanra hivatalossá lett. Angela Merkel és a tizenhat tartományi miniszterelnök kedden reggel óta üléseztek, este hattól kezdődött meg az újabb korlátozások bejelentése. A lényeg:

a jelenlegi szigorú lockdown január 31-ig mindenképpen fennmarad,

ennek értelmében:

+ továbbra se nyithatnak ki az iskolák, bölcsődék;

+ továbbra is zárva maradnak az éttermek, bárok, boltok, egyéb üzletek (kivéve az élelmiszerboltok és gyógyszertárak);

+ legfeljebb öt ember két háztartásból találkozhat egymással;

+ számos tartományban fennmaradnak az esti kijárási tilalmak is.

Merkel azt is közölte, hogy azon körzetekben, ahol kiugróan magas az esetszám, radikálisan korlátozni fogják a mozgási szabadságot,

ezen részeken csak a legszükségesebb esetekben lehetne elhagyni a lakást 15 kilométeres távolságban,

de ezen körzetekben tilos lenne a turizmus. A német kancellár elismerte: „Az intézkedések, amiket elfogadtunk, lényegbevágóak. Kemények“.

A december 13-tól bevezetett szigorú lockdown óta csak kis mértékben csökkent a kínai koronavírusban megfertőződöttek napi száma – de jelentős kiugrások is voltak az ünnepek alatt. December 13-án 13 ezer esetet jelentettek, január 4-én az esetek száma valamivel több volt, mint 12 ezer – de például szilveszter napján majdnem elérte a 20 ezret az új esetszám. A 80 milliós Németországban a járvány tavaszi kirobbanása óta 1 787 410 ember fertőződött meg, és meghaladja a 35 ezret a halálos áldozatok száma.

NYITÓKÉP: Angela Merkel és Markus Söder még egy októberi közös berlini sajtótájékoztatón / Markus Söder, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek