+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 5. kedd, 19:33
A szövetségi kormányzat a tizenhat tartományi vezetővel közösen eldöntötte: január 31-ig fennmarad a jelenlegi lockdown, számos körzetben drasztikusan korlátozni fogják a mozgási szabadságot, csak a legszükségesebb esetekben lehetne elhagyni a lakást. Az iskolák és bölcsődék se nyitnak ki.

December közepén döntött úgy a berlini szövetségi kormány a tizenhat német tartomány vezetőivel közösen, hogy a novemberben bevezetett korlátozásokat – amelyek értelmében már akkor minden étterem például bezárt – továbbszigorítják. Akkor január 10-ét jelölték meg határidőnek, de Markus Söder bajor kormányfő már akkor közölte: ha nem csökkennek jelentősen az esetszámok, akkor bizonyosan lesz hosszabbítás.

 

Ez mostanra hivatalossá lett. Angela Merkel és a tizenhat tartományi miniszterelnök kedden reggel óta üléseztek, este hattól kezdődött meg az újabb korlátozások bejelentése. A lényeg:

 

a jelenlegi szigorú lockdown január 31-ig mindenképpen fennmarad,

 

ennek értelmében:

 

+ továbbra se nyithatnak ki az iskolák, bölcsődék;

 

+ továbbra is zárva maradnak az éttermek, bárok, boltok, egyéb üzletek (kivéve az élelmiszerboltok és gyógyszertárak);

 

+ legfeljebb öt ember két háztartásból találkozhat egymással;

 

+ számos tartományban fennmaradnak az esti kijárási tilalmak is.

 

Merkel azt is közölte, hogy azon körzetekben, ahol kiugróan magas az esetszám, radikálisan korlátozni fogják a mozgási szabadságot,

 

ezen részeken csak a legszükségesebb esetekben lehetne elhagyni a lakást 15 kilométeres távolságban,

 

de ezen körzetekben tilos lenne a turizmus. A német kancellár elismerte: „Az intézkedések, amiket elfogadtunk, lényegbevágóak. Kemények“.

 

A december 13-tól bevezetett szigorú lockdown óta csak kis mértékben csökkent a kínai koronavírusban megfertőződöttek napi száma – de jelentős kiugrások is voltak az ünnepek alatt. December 13-án 13 ezer esetet jelentettek, január 4-én az esetek száma valamivel több volt, mint 12 ezer – de például szilveszter napján majdnem elérte a 20 ezret az új esetszám. A 80 milliós Németországban a járvány tavaszi kirobbanása óta 1 787 410 ember fertőződött meg, és meghaladja a 35 ezret a halálos áldozatok száma.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel és Markus Söder még egy októberi közös berlini sajtótájékoztatón / Markus Söder, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A bölcsődéket egyelőre nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok csak nőnap után zárnak, míg az élethez szükséges szolgáltatásokon kívül mindent bezáratnak.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás