A keletnémet határnál menekülőkre lövő katonáról emlékezett meg a Linke több szervezete

Szerző: Techet Péter
2021.01.05. 18:11

A leninista Junge Welt berlini napilapban a kommunista Die Linke több szervezete által aláírt születésnapi köszöntő jelent meg egy egykori keletnémet határőrnek címezve. A katonát 1962-ben lőtte le egy nyugat-berlini rendőr, aki egy menekülőt védett meg ezzel. A linkés megemlékezés azonban csak azt emelte ki, hogy „példaértékűen” látta el a keletnémet katona a kommunista állam határvédelmét.

A keletnémet határnál menekülőkre lövő katonáról emlékezett meg a Linke több szervezete

A leninista Junge Welt napilapban 2020. december 28-án egy fizetett megemlékezés jelent meg Peter Göring tiszteletére. A fiatal határőrt, miután a keletnémet állam határát „védte” a menekülni próbálóktól, 1962-ben lőtte le egy nyugat-berlini rendőr, akire előtte Göring maga nyitott tüzet.

Göring 1962. május 23-án meg akarta akadályozni, hogy Wilfried Tews kelet-berlini lakos a nyugati övezetbe menekülhessen, ezért rálőtt.

Egy nyugat-berlini rendőr próbálta Tewst megvédeni, ezért adott le gyilkos lövést Göringre, aki életét vesztette. A keletnémet állam hősi halottnak tartotta Göringet.

Példaértékü határvédelem

Ez a szemléletmód azonban a német szélsőbaloldal egyes köreiben is továbbél. Göring tiszteletére, aki 2020. december 28-án lett volna 80 éves, egy nagy hirdetés jelent meg a Junge Welt napilapban. Az aláírók – többek között a Die Linke chemnitzi szervezete, a Die Linke Kommunista Platformja vagy a Német-Orosz Baráti Szövetség szász tagozata – azt emelték ki, hogy Göring

„önkéntesen jelentkezett a [keletnémet] készenléti rendőrség szolgálatába és példaértékűen látta el a a határszolgálatot”. A megemlékezés pozitív tettként említi, hogy a határőr „határszegést akart megakadályozni”.

Nem amiatt fejezi ki a hirdetés a felháborodását, hogy Göring egy menekülőre lőtt, hanem azért, mert egy nyugat-berlini rendőr – védve a menekülőt – megölte önvédelemből Göringet.

A JUNGE WELT ÉVVÉGI SZÁMÁBAN JELENT MEG A KÖSZÖNTŐ A MENEKÜLŐKRE LÖVŐ KELETNÉMET HATÁRŐR TISZTELETÉRE. FOTÓ: TIMO LOKOSCHAT / TWITTER

Danke!

A Junge Welt nem először rója le tiszteletét a keletnémet határőrök előtt. 2011. augusztus 13-án a leninista napilap címlapján mondott hatalmas betűkkel köszönetet a berlini fal felépítésének 50. évfordulóján: „Ehelyütt egyszerűen köszönetet mondunk.”

A lap szerint ugyanis a berlini fal a keletnémeteket „megvédte” a munkanélküliség, a csak a kétezres évek elején az amúgy szocdemek által bevezetett Hartz IV szociális segély meg a Bild Zeitung elől,

és „békét teremtett” Európában, illetve lehetővé tette a nudizmus szabad gyakorlását.

JUNGE WELT 2011-ES CÍMLAPJA, AMIBEN KÖSZÖNETET MONDANAK A BERLINI FALÉRT. FOTÓ: JÖRG KOTTERBA / FB

Mi ez a Junge Welt?

A Junge Welt egykor a keletnémet kommunista ifjúsági szövetség, az FDJ hivatalos napilapja volt. Az újraegyesülés után a lap egy ideig az ún. „németellenes szélsőbaloldal fóruma lett, de azok kiszorultak onnan – a „németellenes” szélsőbal lapja ma a Jungle World hetilap –, helyüket azon sztálinista körök vették át a mai napig, akik az egykori NDK-t kritikátlanul tisztelik. A lapot 2000 és 2016 között

az az Arnold Schölzel vezette, aki nyugatnémetként átszökött 1967-ben az NDK-ba, ahol 1989-ig a Stasi ügynöke volt.

A Stasi-veteránokról Schölzel a lapban mindig pozitívan emlékezett meg.

Az egykori NDK két pártnapilapja közül a Neues Deutschland – ami az NDK Népszabadsága volt – 1989 után mérsékeltebb irányt vett: ma a lap „szocialista napilapként” a Die Linke félhivatalos orgánuma. A Die Linke 2005-ben amúgy az egykori keletnémet utódpárt, a PDS és nyugatnémet szocdem szakadárok egyesüléséből jött létre. A Junge Welt – a Neues Deutschlanddal szemben – végig megőrizte kemény sztálinista irányvonalát, de ma is közel áll a Die Linkén belüli szélsőbaloldali körökhöz.

A Die Linke ma az egyetlen párt a Bundestagban, amelyet a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal mint az alkotmányos rendre veszélyes erőként megfigyel. Német sajtóhírek szerint a szélsőjobboldali AfD is nemsokára ilyen megfigyelés alá kerülhet, az AfD esetében azonban jelenleg csak egyes köröket és személyeket – de nem az egész pártot, mint a Linke esetében – figyel meg az alkotmányvédelem.

A 2021 őszi német parlamenti választásra ráhangolva az olvasókat az elmúlt hetekben a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban és a neoliberális Die Weltben már több publicista is egy piros-vörös-zöld koalíció veszélyével riogat (teljesen alaptalanul), így a Junge Welt-beli megemlékezés csupán egy újabb érv lehet arra, miért nem működhet a szocdem SPD, a Zöldek és a Linke esetleges koalíciója. Egy közös baloldali berlini kormánynak a jelenlegi közvélemény-kutatások mellett (a három párt együtt 42 százalékon áll csak) van még két másik akadálya is: a kommunista Die Linkével sem többek közt a fentiek miatt sem az SPD, sem a Zöldek nem szívesen működnének együtt, ráadásul a Zöldek közben már annyira polgáriak lettek, hogy számukra lassan a CDU/CSU eleve természetesebb partner lenne.

NYITÓKÉP: Keletnémet határőrök Berlinben / ndla.no

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek