+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 5. kedd, 18:11
A leninista Junge Welt berlini napilapban a kommunista Die Linke több szervezete által aláírt születésnapi köszöntő jelent meg egy egykori keletnémet határőrnek címezve. A katonát 1962-ben lőtte le egy nyugat-berlini rendőr, aki egy menekülőt védett meg ezzel. A linkés megemlékezés azonban csak azt emelte ki, hogy „példaértékűen” látta el a keletnémet katona a kommunista állam határvédelmét.

A leninista Junge Welt napilapban 2020. december 28-án egy fizetett megemlékezés jelent meg Peter Göring tiszteletére. A fiatal határőrt, miután a keletnémet állam határát „védte” a menekülni próbálóktól, 1962-ben lőtte le egy nyugat-berlini rendőr, akire előtte Göring maga nyitott tüzet.

 

Göring 1962. május 23-án meg akarta akadályozni, hogy Wilfried Tews kelet-berlini lakos a nyugati övezetbe menekülhessen, ezért rálőtt.

 

Egy nyugat-berlini rendőr próbálta Tewst megvédeni, ezért adott le gyilkos lövést Göringre, aki életét vesztette. A keletnémet állam hősi halottnak tartotta Göringet.

 

Példaértékü határvédelem

 

Ez a szemléletmód azonban a német szélsőbaloldal egyes köreiben is továbbél. Göring tiszteletére, aki 2020. december 28-án lett volna 80 éves, egy nagy hirdetés jelent meg a Junge Welt napilapban. Az aláírók – többek között a Die Linke chemnitzi szervezete, a Die Linke Kommunista Platformja vagy a Német-Orosz Baráti Szövetség szász tagozata – azt emelték ki, hogy Göring

 

„önkéntesen jelentkezett a [keletnémet] készenléti rendőrség szolgálatába és példaértékűen látta el a a határszolgálatot”. A megemlékezés pozitív tettként említi, hogy a határőr „határszegést akart megakadályozni”.

 

Nem amiatt fejezi ki a hirdetés a felháborodását, hogy Göring egy menekülőre lőtt, hanem azért, mert egy nyugat-berlini rendőr – védve a menekülőt – megölte önvédelemből Göringet.

 

A JUNGE WELT ÉVVÉGI SZÁMÁBAN JELENT MEG A KÖSZÖNTŐ A MENEKÜLŐKRE LÖVŐ KELETNÉMET HATÁRŐR TISZTELETÉRE. FOTÓ: TIMO LOKOSCHAT / TWITTER

 

Danke!

 

A Junge Welt nem először rója le tiszteletét a keletnémet határőrök előtt. 2011. augusztus 13-án a leninista napilap címlapján mondott hatalmas betűkkel köszönetet a berlini fal felépítésének 50. évfordulóján: „Ehelyütt egyszerűen köszönetet mondunk.”

 

A lap szerint ugyanis a berlini fal a keletnémeteket „megvédte” a munkanélküliség, a csak a kétezres évek elején az amúgy szocdemek által bevezetett Hartz IV szociális segély meg a Bild Zeitung elől,

 

és „békét teremtett” Európában, illetve lehetővé tette a nudizmus szabad gyakorlását.

 

JUNGE WELT 2011-ES CÍMLAPJA, AMIBEN KÖSZÖNETET MONDANAK A BERLINI FALÉRT. FOTÓ: JÖRG KOTTERBA / FB

 

Mi ez a Junge Welt?

 

A Junge Welt egykor a keletnémet kommunista ifjúsági szövetség, az FDJ hivatalos napilapja volt. Az újraegyesülés után a lap egy ideig az ún. „németellenes szélsőbaloldal fóruma lett, de azok kiszorultak onnan – a „németellenes” szélsőbal lapja ma a Jungle World hetilap –, helyüket azon sztálinista körök vették át a mai napig, akik az egykori NDK-t kritikátlanul tisztelik. A lapot 2000 és 2016 között

 

az az Arnold Schölzel vezette, aki nyugatnémetként átszökött 1967-ben az NDK-ba, ahol 1989-ig a Stasi ügynöke volt.

 

A Stasi-veteránokról Schölzel a lapban mindig pozitívan emlékezett meg.

 

Az egykori NDK két pártnapilapja közül a Neues Deutschland – ami az NDK Népszabadsága volt – 1989 után mérsékeltebb irányt vett: ma a lap „szocialista napilapként” a Die Linke félhivatalos orgánuma. A Die Linke 2005-ben amúgy az egykori keletnémet utódpárt, a PDS és nyugatnémet szocdem szakadárok egyesüléséből jött létre. A Junge Welt – a Neues Deutschlanddal szemben – végig megőrizte kemény sztálinista irányvonalát, de ma is közel áll a Die Linkén belüli szélsőbaloldali körökhöz.

 

A Die Linke ma az egyetlen párt a Bundestagban, amelyet a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal mint az alkotmányos rendre veszélyes erőként megfigyel. Német sajtóhírek szerint a szélsőjobboldali AfD is nemsokára ilyen megfigyelés alá kerülhet, az AfD esetében azonban jelenleg csak egyes köröket és személyeket – de nem az egész pártot, mint a Linke esetében – figyel meg az alkotmányvédelem.

 

A 2021 őszi német parlamenti választásra ráhangolva az olvasókat az elmúlt hetekben a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban és a neoliberális Die Weltben már több publicista is egy piros-vörös-zöld koalíció veszélyével riogat (teljesen alaptalanul), így a Junge Welt-beli megemlékezés csupán egy újabb érv lehet arra, miért nem működhet a szocdem SPD, a Zöldek és a Linke esetleges koalíciója. Egy közös baloldali berlini kormánynak a jelenlegi közvélemény-kutatások mellett (a három párt együtt 42 százalékon áll csak) van még két másik akadálya is: a kommunista Die Linkével sem többek közt a fentiek miatt sem az SPD, sem a Zöldek nem szívesen működnének együtt, ráadásul a Zöldek közben már annyira polgáriak lettek, hogy számukra lassan a CDU/CSU eleve természetesebb partner lenne.

 

NYITÓKÉP: Keletnémet határőrök Berlinben / ndla.no

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás