+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 4. hétfő, 10:53
33 százalékkal több adatforgalmat bonyolítottak le az emberek az egyik legnagyobb mobilszolgáltató hálózatán – ennek oka a járvány miatti otthoni online partik és zenestreamelés volt.

Abban nincsen újdonság, hogy a mobilinternet-használat és úgy alapvetően az adatforgalom évről évre nő a mobilszolgáltatóknál, hiszen az utóbbi években egyre olcsóbban adják a mobilszolgálatok a szinte korlátlan mobilnetet és hanghívásokat. Mint az a Telenor Azonnalinak küldött közleményéből kiderül, a cég szerint nem meglepő az sem, hogy „egyes társadalmi események idején, ünnepi alkalmakkor” megnövekszik az adatforgalom – ilyen a szilveszter is, amikor rengetegen köszöntik a távolban lévő rokonokat és barátokat újév alkalmából.

 

Az azonban mindenképp a járvány számlájára írható, hogy

 

a kijárási korlátozások jegyében telt, otthon ülős 2020-as szilveszteri adatforgalom még a 2019-eshez képest is 33 százalékos növekményt mutatott a Telenor hálózatán.

 

Ennek oka a Telenor szerint az lehet, hogy az otthoni szilveszteri bulik részévé váltak az online szolgáltatások: online streaming-szolgáltatótól szól a zene, online köszöntik egymást az emberek és Zoomon buliznak egymással. A szilveszterkor is megfigyelhető adatforgalom-növekedési trendben illeszkedően így 2020-2021 fordulóján tízszer több adatforgalmat bonyolított le a telenoros lakosság, mint öt évvel ezelőtt szilveszterkor.

 

Többet telefonáltunk 2021-be lépve, mint egy évvel ezelőtt

 

Nem tört meg idén az a trend sem, hogy az újévbe lépbe megugrik a telefonhívások száma: a Telenor szerint átlagosan hét-tízszerese az ekkor bonyolított hívások száma a megelőző órákhoz képest. Ennek oka, hogy a legtöbben élőszóban szeretnek boldog újévet kívánni a szeretteiknek, barátaiknak. Így volt ez újévkor is, azzal a különbséggel, hogy

 

most húsz százalékkal több beszédpercet használtak fel a telenoros előfizetők, mint a 2020-as újévkor.

 

Hogy ennek mi lehet az oka, arra a Telenor nem tért ki.

 

Az azonban biztos, hogy a beszélgetési kedv kitartott január elsején is – igaz, csak 11 óra után kezdtek el nagyobb mennyiségben telefonálni az emberek (hiszen újév első napjának délelőttje, amikor még sokan az előző nap fáradalmait pihenik ki, tabunak számít). Január elsején 11 órakor viszont megugrott a Telenor hálózatán bonyolított hívások száma:

 

átlagosan 21 százalékkal több beszédpercben és 12 százalékkal hosszabb hívásokban kívántak egymásnak boldog újévet azok, akik ezt éjfélkor nem tették meg.

 

Mi van az SMS-ekkel?

 

Az egyetlen köszöntési forma, ahol nem döntött egyértelműen rekordokat az adatforgalom, az az SMS volt: a Telenor hálózatán küldött éjféli búék-SMS-ek darabszáma „valamelyest elmaradt az előző évhez képest”, az újév délelőtt küldött SMS-ek száma viszont „most meghaladta az előző év ugyanezen napján küldött mennyiséget”.

 

Hogy pontosan mennyivel, arról a Telenor közleménye nem szól, csupán annyit mond, hogy a legnagyobb újévi SMS-adatforgalom reggel 8 és 11 óra között zajlott: feltételezhetően „sokan ebben az időben és formában pótolták az elmaradt köszöntést, vagy ekkor válaszoltak a korábban SMS-ben kapott köszöntésekre”.

 

NYITÓKÉP: Telenor Magyarország

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás