Nagyon meglátszik az adatforgalmon, hogy online buliztunk szilveszterkor

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.04. 10:53

33 százalékkal több adatforgalmat bonyolítottak le az emberek az egyik legnagyobb mobilszolgáltató hálózatán – ennek oka a járvány miatti otthoni online partik és zenestreamelés volt.

Nagyon meglátszik az adatforgalmon, hogy online buliztunk szilveszterkor

Abban nincsen újdonság, hogy a mobilinternet-használat és úgy alapvetően az adatforgalom évről évre nő a mobilszolgáltatóknál, hiszen az utóbbi években egyre olcsóbban adják a mobilszolgálatok a szinte korlátlan mobilnetet és hanghívásokat. Mint az a Telenor Azonnalinak küldött közleményéből kiderül, a cég szerint nem meglepő az sem, hogy „egyes társadalmi események idején, ünnepi alkalmakkor” megnövekszik az adatforgalom – ilyen a szilveszter is, amikor rengetegen köszöntik a távolban lévő rokonokat és barátokat újév alkalmából.

Az azonban mindenképp a járvány számlájára írható, hogy

a kijárási korlátozások jegyében telt, otthon ülős 2020-as szilveszteri adatforgalom még a 2019-eshez képest is 33 százalékos növekményt mutatott a Telenor hálózatán.

Ennek oka a Telenor szerint az lehet, hogy az otthoni szilveszteri bulik részévé váltak az online szolgáltatások: online streaming-szolgáltatótól szól a zene, online köszöntik egymást az emberek és Zoomon buliznak egymással. A szilveszterkor is megfigyelhető adatforgalom-növekedési trendben illeszkedően így 2020-2021 fordulóján tízszer több adatforgalmat bonyolított le a telenoros lakosság, mint öt évvel ezelőtt szilveszterkor.

Többet telefonáltunk 2021-be lépve, mint egy évvel ezelőtt

Nem tört meg idén az a trend sem, hogy az újévbe lépbe megugrik a telefonhívások száma: a Telenor szerint átlagosan hét-tízszerese az ekkor bonyolított hívások száma a megelőző órákhoz képest. Ennek oka, hogy a legtöbben élőszóban szeretnek boldog újévet kívánni a szeretteiknek, barátaiknak. Így volt ez újévkor is, azzal a különbséggel, hogy

most húsz százalékkal több beszédpercet használtak fel a telenoros előfizetők, mint a 2020-as újévkor.

Hogy ennek mi lehet az oka, arra a Telenor nem tért ki.

Az azonban biztos, hogy a beszélgetési kedv kitartott január elsején is – igaz, csak 11 óra után kezdtek el nagyobb mennyiségben telefonálni az emberek (hiszen újév első napjának délelőttje, amikor még sokan az előző nap fáradalmait pihenik ki, tabunak számít). Január elsején 11 órakor viszont megugrott a Telenor hálózatán bonyolított hívások száma:

átlagosan 21 százalékkal több beszédpercben és 12 százalékkal hosszabb hívásokban kívántak egymásnak boldog újévet azok, akik ezt éjfélkor nem tették meg.

Mi van az SMS-ekkel?

Az egyetlen köszöntési forma, ahol nem döntött egyértelműen rekordokat az adatforgalom, az az SMS volt: a Telenor hálózatán küldött éjféli búék-SMS-ek darabszáma „valamelyest elmaradt az előző évhez képest”, az újév délelőtt küldött SMS-ek száma viszont „most meghaladta az előző év ugyanezen napján küldött mennyiséget”.

Hogy pontosan mennyivel, arról a Telenor közleménye nem szól, csupán annyit mond, hogy a legnagyobb újévi SMS-adatforgalom reggel 8 és 11 óra között zajlott: feltételezhetően „sokan ebben az időben és formában pótolták az elmaradt köszöntést, vagy ekkor válaszoltak a korábban SMS-ben kapott köszöntésekre”.

NYITÓKÉP: Telenor Magyarország

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek